De beste boeken en bladen voor op vakantie: 10x lekker lezen (of plaatjes kijken) image
Unsplash

De beste boeken en bladen voor op vakantie: 10x lekker lezen (of plaatjes kijken)

Hoera, vakantie! Eindelijk rust en ruimte om jezelf onder te dompelen in een goed reisboek. Geen idee waar te beginnen? Wij tippen voor jou de tien beste boeken en bladen die je automatisch reiskriebels bezorgen! Van praktisch (hoe kun je straks je plannen voor die wereldreis weer oppakken?) tot picture perfect (plaatjes van fabelachtige stranden hebben er nooit zo aanlokkelijk uitgezien). 

1. Take a break – Sara van Geloven 

Heb jij een brandend verlangen om voor langere tijd naar het buitenland te gaan? Om daar te studeren, een cursus te doen, stage te lopen, te werken of rond te reizen? Wil je er heel graag tussenuit, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is Take a break het ultieme inspiratieboek voor jou. Sara van Geloven, voormalig hoofdredacteur van Lonely Planet magazine, geeft antwoord op al jouw praktische vragen én voorziet vele leuke tips en voorbeelden voor een perfecte break of tussenjaar. Ze legt uit hoe je een spaarplan maakt, alle nodige voorbereidingen treft en binnen een jaar op reis kunt. Met dit boek komt je lange reis een heel stuk dichterbij. 


2. Zuid-Amerika: 15 reizen weg van de massa – Columbus Travel

Verlang jij naar een avontuurlijke en alternatieve rondreis door Zuid-Amerika? Dan hoort ons inspiratieboek Zuid-Amerika: 15 reizen weg van de massa op jouw leeslijstje deze zomer. Waar spot je in de Amazone en Patagonië het bijzonderste wildlife? Hoe vind je in Brazilië de mooiste stranden? Waar vind je het mooiste stukje jungle van Colombia? En wanneer kun je het beste de Inca trails van Peru verkennen? De combinatie van praktische informatie, reisverhalen, reisroutes en prachtige fotografie maakt je automatisch warm voor een verre reis buiten de gebaande paden. 


3. Motel songs – Auke Hulst

Auke Hulst, Columbus-schrijver en voorman van de band De Meisjes, reisde dwars door Amerika op zoek naar sporen van zijn literaire en muzikale helden. Hij bezocht plaatsen die belangrijk waren in het leven en vooral het sterven van beroemde schrijvers en muzikanten, zoals het graf van F. Scott Fitzgerald, het huis waar Ernest Hemingway zelfmoord heeft gepleegd en de plek waar Jeff Buckley is verdronken. Ietwat macabere leesstof voor je vakantie? Ja, maar dit is ook een echte page-turner – een indringend en muzikaal reisboek over de kracht van kunst en de schaduw van de dood. Motel songs is uitgebracht met een gelijknamig album dat onderweg in motel-en hotelkamers werd geschreven en opgenomen. 


4. Hoe plan en maak je een wereldreis? – Wendy Pasop

Dit boek is op je lijf geschreven als je droomt van een wereldreis, maar geen idee hebt waar te beginnen. Wendy Pasop, de oprichter van de bekende reisblog Reismeisje, heeft al haar ervaringen rondom het maken van een wereldreis gebundeld in een praktisch en mooi vormgegeven e-book. Haar persoonlijke tips over de voorbereiding van de reis, de reis zelf en terugkomst ervan zijn enorm handig. Zo heeft ze het in haar boek over het regelen van financiën, het verhuren van je huis, het afsluiten van verzekeringen en nog veel meer. Kortom: een onmisbaar boek voor als je goed voorbereid een lange reis wilt maken en jouw droom wilt doen uitkomen. 


5. Nederland: vakantie in eigen land - REiSREPORT

Wil jij deze zomer eens lekker op vakantie in eigen land? Dan is deze actuele reisgids écht iets voor jou. Marlou Jacobs en Godfried van Loo, de oprichters van reisblog REiSREPORT, reisden door hun eigen geliefde Nederland om hun favoriete tips over de meest bijzondere regio’s met jou te delen. Zo vind je in het reisboek rustige natuurgebieden, mooie wandel-en fietsroutes en onbekende plekken terug. Alle foto’s en toelichtingen zijn up-to-date.


6. Work hard, travel harder - Suzanne van Duijn 

In Work hard, travel harder toont creatief ondernemer Suzanne van Duijn hoe je van de wereld je werkplek maakt. Als digital nomad ben je niet meer gebonden aan een bureau in een saai kantoor want werken met een laptop en smartphone kan overal. Bali, Sydney of Miami: voor een échte wereldreiziger kan het niet gek genoeg! Als succesvol pr-ondernemer en reisblogger besloot Suzanne dit zelf na drie banen in de praktijk te brengen. In haar boek vind je veel praktische tips, inspirerende interviews en eerlijke verhalen over hoe je kunt leven als digital nomad. Wil jij weten hoe je productief werkt en valkuilen vermijdt? Hoe je eenzaamheid en reismoeheid de baas blijft? Hoe je klanten binnenhaalt vanuit het buitenland en hoe je geschikte bestemmingen en werkplekken vindt? Laat je dan inspireren door haar verhalen. 

Foto: Elodie Klint


7. Tales From The Roads Less Traveled – Pie Aerts

In het schitterende koffietafelboek Tales From The Roads Less Traveled neemt Columbus-fotograaf Pie Aerts je mee op reis naar de meest afgelegen hoeken van onze planeet. Van de diepe oerwouden van West-Papoea tot de hoogvlakten van Bolivia, en van de kleinste bergdorpjes in de Himalaya tot het kloppende hart van de Okavangodelta; het liefst waagt de fotograaf zich buiten de gebaande paden. Vooral de intrigerende foto’s en verhalen van de lokale bevolking maken diepe indruk. Hier gaat ons reizigershart sneller van kloppen!


8. Zo plan je een wereldreis – Maaike Lut

Droom je ervan ooit op wereldreis te gaan? Of staat er al een langere reis op de planning? Dan is dit e-book van Maaike Lut, het creatieve reisbrein achter de leuke reiswebsite Travel a Lut, op jouw lijf geschreven. In het boek vind je álles wat je moet weten over het voorbereiden en maken van een wereldreis, of je nu drie maanden naar Australië gaat of ruim een jaar door verschillende landen reist. Van praktische zaken, zoals de ideale inpaklijst en alles omtrent financiën, tot heerlijke inspiratie, zoals mooie reisroutes en tips hoe je onderweg geld kunt verdienen. 


9. In Eigen Land – Columbus Travel

Het buitenland ervaren in eigen land? Laat je inspireren door onze nieuwe speciale editie In Eigen Land. Van safari’s op de Veluwe tot fietsen door de Brabantse Sahara en luieren op Caribische Waddeneilanden: in ons kikkerlandje kan het allemaal. We hebben maar liefst 148 pagina’s heerlijke foto’s en praktische tips voor zowel korte uitjes als lange vakanties in Nederland voor je samengesteld. Trakteer jezelf op onder andere gedetailleerde wandel-en fietsroutes en de beste kampeerplekken en vakantiehuisjes buiten de gebaande paden. Leesplezier verzekerd. 


10. Terug naar Timboektoe – Gerbert van der Aa

Als 24-jarige jongeman reist de latere Afrika-journalist en Columbus-schrijver Gerbert van der Aa met de auto naar Mali om die daar met winst te verkopen. Hij wordt beroofd en ontvoerd door de Toearegs, een volk uit de Sahara. Velen onder ons zouden nooit meer willen terugkeren, maar voor Gerbert was dit het begin van een levenslange fascinatie voor deze Afrikaanse bevolkingsgroep. Terug naar Timboektoe heeft iets weg van een avonturenroman omdat de schrijver gevaarlijke tochten door de woestijn maakt om de waarheid uit te pluizen. Hij probeert uit te zoeken waarom de Toearegs in Europa bewondering oogsten, maar in Afrika bekend staan als arrogante vechtersbazen en handlangers van extremisten. Dit boek lees je geheid in één keer uit.