Treinreizen in tijden van corona: 3 topbestemmingen binnen Europa image
Unsplash

Treinreizen in tijden van corona: 3 topbestemmingen binnen Europa

Treinreiziger opgelet! Vanaf 1 juli mogen we ein-de-lijk weer treinen voor ons plezier en niet enkel uit noodzaak. Dat is fijn, want treinreizen is nog steeds een stuk milieuvriendelijker dan vliegen én je ziet veel meer onderweg. Hieronder tippen we enkele leuke bestemmingen om deze zomer met de trein te bezoeken.

Do’s & Don’ts

Dat we weer met de trein mogen reizen, betekent niet dat we van alle coronamaatregelen af zijn. Een mondmasker blijft verplicht, ook op internationale treinreizen. Je zorgt best voor een comfortabel exemplaar, aangezien het best pittig kan zijn om urenlang ongemakkelijk te ademen. Let op: in Frankrijk en Duitsland zijn de mondkapjes ook verplicht op perrons. Controleer voor vertrek dus altijd de preventiemaatregelen van de landen waar je doorheen reist. 

De Thalys, ookwel de hogesnelheidstrein genoemd voor dagelijkse verbindingen tussen Nederland, België en Frankrijk, voorziet tijdens de reis geen catering aan boord en ook de bistro’s blijven gesloten. De Intercity-Express (ICE), een hogesnelheidstrein die alle grote steden in Duitsland met elkaar verbindt, voorziet enkel afhaalmaaltijden.

Een gouden tip: controleer tijdens het boeken en voor vertrek altijd of je treinverbinding niet geannuleerd is. Door het coronavirus hebben enkele verbindingen stilgelegen en rijden ze nu volgens een aangepaste dienstregeling. Check de reisplanner van NS International dus voor je op reis gaat. 

Mis deze drie bestemmingen niet

Sinds 15 juni 2020 zijn de meeste grenzen van Europese landen weer opengesteld voor toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een systeem uitgewerkt met kleurcodes zodat mensen makkelijk kunnen zien waar ze wel of niet op reis kunnen gaan. Landen met een gele kleurcode verwelkomen toeristen, maar blijven er veiligheidsrisico’s. De drie topbestemmingen die wij tippen, kregen allemaal geel reisadvies én liggen vlak over de grens. 

1. Luxemburg Stad, Luxemburg

Luxemburg is een fantastisch land om doorheen te reizen met de trein. Hoewel het niet erg groot is, is het landschap erg divers. Luxemburg heeft een unieke cultuur en rijke geschiedenis in de muziek, schilderkunst en fotografie. Leuk weetje: treinen, trams en bussen zijn vanaf 1 maart 2020 volledig gratis! Enkel wie in de eerste klas wil rijden, moet nog een ticket kopen van drie tot zes euro. 

De treinrit van Amsterdam naar Luxemburg duurt ongeveer vijf uur, met een overstap in Brussel. Voor een enkele reis betaal je ongeveer €38. Meer lezen over treinreizen in Luxemburg? Check dan zeker deze handige treingids.

Luxemburg heeft een divers landschap dat je gratis kan doorkruisen met de trein. Foto: Unsplash

2. Compiègne, Frankrijk

Je verwacht het misschien niet, maar Compiègne ligt op maar vier uur treinen van Rotterdam. Hoewel deze fantastische stad op een klein uurtje boven Parijs ligt, wordt ze nog niet overrompeld door toeristen. En dat terwijl dit provinciestadje in regio Hauts-de-France getuigt van een rijke Franse geschiedenis: Jeanne d’Arc werd er gevangen genomen, wapenstilstanden werden er besproken en koningen verbleven er graag.

Met de Thalys kun je rechtstreeks naar Parijs reizen. Als je vroeg boekt, kun je een ticketje van rond de € 35 bemachtigen. Op Gare du Nord stap je over op de trein naar Compiègne voor slechts enkele euro’s. Vervolgens is het nog maar een uurtje op de trein. Wil je weten wat deze stad nog meer te bieden heeft? Ontdek het hier

Compiègne is een charmant stadje dat veel te bieden heeft en perfect met de trein te bereiken is. Foto: Reizen met de trein

3. Cochem, Duitsland

Een kasteel, middeleeuws centrum, en véél wijn. Wat wil je nog meer? Daarnaast ligt Cochem niet zo gek ver verwijderd van Nederland. Het is een klein stadje aan de Moezel (wijnstreek van Duitsland) en wordt gedomineerd door een prachtig burgslot. Daarnaast bestaat het stadje uit gezellige pleintjes, mooie vakwerkhuizen en veel groen. 

Cochem is eenvoudig te bereiken vanuit Frankfurt of Keulen, met een overstap in Koblenz. De reis duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur.

Een treinreis naar Cochem moet op je bucketlist staan: cultuur en natuur gegarandeerd. Foto: Unsplash

Neem ook zeker eens een kijkje op reizen-met-de-trein.nl voor nog meer tips en nieuws. Hier vind je onder andere inspiratie voor meer unieke stedentrips met de trein. 

Houd je van treinreizen? Laat je inspireren door Columbus-editie 89, die geheel in het teken staat van de mooiste treinreizen ter wereld.