De wereld van Tiger King is niet zo bizar als je denkt image
Netflix .

De wereld van Tiger King is niet zo bizar als je denkt

Heb jij de Netflix-serie Tiger King gezien en verbaas jij je over het hoofdpersonage Joe Exotic? Je bent niet de enige. Simone Eckhart, directeur van de Nederlandse stichting SPOTS, verbaast zich ook. Helaas constateert zij dat de wereld van Tiger King lang niet zo bizar is als je denkt. Lees hier waarom. 

Simone EckhartSimone Eckhart, directeur van de Nederlandse stichting SPOTS, heeft de Netflix-serie Tiger King bekeken en schijnt haar licht hierop. Foto: Simone Eckhart

'Tiger King is een serie waarbij je van de ene in de andere verbazing valt en waarbij je steeds denkt ‘kan het nog gekker?’ Het antwoord is: ja. Precies daarom is het een kijkcijferkanon en houdt het de hele wereld in de ban. Het is een uitvergroting van de VS; het land waar alles mogelijk is. Zoals het houden van wilde dieren in je achtertuin. Er leven hierdoor meer tijgers in gevangenschap in de VS, dan dat er nog in het wild zijn. Een land waar het hebben van wapens, verankerd is in de grondwet. Zet tegen die achtergrond extreme personages en je hebt een kijkcijferhit. Met als klapstuk President Trump, die zich afvraagt of hij geen clementie moet geven aan de hoofdpersoon van de serie, Joe Exotic. De beste man zit vast op verdenking van het inhuren van een huurmoordenaar. 

De hele serie is een groot rariteitenkabinet van excentriekelingen en criminelen. Dat maakt het lastig je daar als kijker mee te identificeren. Je verwondert je, maar betrekt het niet snel op jezelf omdat deze personages way over the top zijn. En dat is jammer. Want de wereld van Tiger King is niet zo bizar als je denkt. 

Heb jij de serie Tiger King al gekeken?

Kijk uit dat jij geen Tiger King wordt

Jaarlijks reizen hordes toeristen de wereld over en gaan ze met hun volle verstand interacties met wilde dieren aan. Excursies waar je op de foto kunt met tijgers, cheeta’s en leeuwen, precies zoals ook te zien is in Tiger King, zijn nog steeds booming. In 2016 werd in Thailand de befaamde Tiger Temple opgedoekt. Een plek gerund door monniken die gretig aftrok vond bij toeristen die dagelijks in busladingen aankwamen. Zij kwamen daar om op de foto te gaan met een tijger en zo een item van hun bucketlist af te strepen. Uiteindelijk werd deze plaats gelinkt aan illegale handel en dierenmishandeling. En toch blijft de vraag naar dit soort interacties onverminderd groot. Er zijn daarom nieuwe ‘Tiger Temples’ ontstaan en nog altijd kunnen mensen op de foto met tijgers. Het aanbod is zelfs aangevuld; je kunt er nu ook selfies nemen met cheeta’s. Die dieren zijn specifiek hiervoor gefokt en ingevlogen vanuit Zuid-Afrika.

Mensen lijken vaak niet het dierenleed te zien achter de ‘leuke’ interacties. Recent kwam voetballer Memphis Depay in het nieuws door zichzelf met een lijger (een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger) vast te leggen. De meeste reacties waren afkeurend, maar toch waren er nog genoeg mensen die er geen probleem in zagen. Ze vonden het wel ‘cool’. Iets wat ook veel gehoord was; ‘zolang er maar goed voor het dier gezorgd wordt, zie ik er geen probleem in’. Zeer waarschijnlijk zullen deze mensen bij het zien van Tiger King lachen en zeggen ‘die mensen zijn gek’. Terwijl de tijger op de selfie van Depay precies in dezelfde nachtmerrie leeft als de dieren van Joe Exotic. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What happens when a liger hangs out with a Lion?

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op

Recent kwam voetballer Memphis Depay in het nieuws door zichzelf met een lijger (een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger) vast te leggen. Foto: Memphis Depay

Waarom je nooit met wilde dieren op de foto moet gaan

Interacties met wilde katten staan vaak hoog op verlanglijstjes. Hierdoor zijn grote commerciële bedrijven ontstaan die dieren fokken voor de toerist of dagbezoeker (zoals in Tiger King te zien is). De welpjes worden vaak direct weggehaald bij de moeder, terwijl ze normaliter anderhalf jaar bij elkaar blijven. De vroege scheiding, wat dierenleed is, is nodig om zo het welpje te laten wennen aan mensen. Het diertje moet vervolgens dag in dag uit met toeristen op de foto. Als het dier te oud wordt, is het minder knuffelbaar en gevaarlijk. En dus minder geschikt als verdienmodel. Ze worden dan ingewisseld voor meer aaibare exemplaren. Waar de volwassen dieren eindigen is vaak de vraag. Van gefokte leeuwenwelpjes in Zuid-Afrika weten we dat ze uiteindelijk eindigen in de jacht en dat hun skelet wordt geëxporteerd naar Azië om verwerkt te worden in traditionele ‘medicijnen’. 

Achter de selfies en interacties met wilde dieren schuilt een wereld van dierenleed. Iets dat onderbelicht blijft in Tiger King. De dieren in de serie lijken vooral te fungeren als decor. Het dierenleed wordt wel belicht, maar dat is minimaal. Door vooral in te zoomen op de ‘mafheid’ van de mensen die we voorbij zien komen op ons tv-scherm, blijft onderbelicht dat overal op de wereld dit soort interacties worden aangeboden. Veroorzaakt door ‘normale’ mensen zoals jij en ik, die er een honger naar hebben. En daar zie ik een gemiste kans van de makers van deze serie.' 

Simone Eckhardt
Stichting SPOTS

Stichting SPOTS voert al jaren een voorlichtingscampagne over de fokindustrie van wilde katten die veelal gefokt worden voor de toerist. Ze heeft hiertoe ook een specifieke site ontwikkeld waarop alle informatie terug te vinden is: knuffelfarms.nl