Columbus Travel Awards: dit zijn de nominaties voor de beste reisfoto's van 2019 image
REDACTIE

Columbus Travel Awards: dit zijn de nominaties voor de beste reisfoto's van 2019

Eén keer per jaar worden de Columbus Travel Awards uitgereikt voor de beste reisfoto’s op de Columbus Community, het online reizigersplatform van Columbus Travel. Dit zijn de foto's die kans maken op fantastische prijzen. 

Na de sluitingsdatum van de wedstrijd op 31 december 2019 wachtte een zware klus voor de jury, bestaande uit de redactie en winnaars van alle vorige jaarlijkse fotowedstrijden van Columbus Travel, bijgestaan door erejuryleden Maurice Lede van 3 op Reis en topfotograaf Jimmy Nelson. Uit meer dan drieduizend ingezonden foto’s werden na uitvoerig beraad de volgende nominaties geselecteerd. De winnaars van de Columbus Travel Awards worden bekendgemaakt op een feestelijke uitreiking op dinsdag 18 februari in het Sir Adam Hotel te Amsterdam.

NOMINATIES CATEGORIE CULTUUR

Prijs: fotoreportagereis
De winnaar gaat met een Columbus-schrijver en een professionele reisleider van de Jimmy Nelson Foundation op pad om een cultuur of traditie te documenteren. Zijn of haar foto’s worden gepubliceerd in een reportage in Columbus Travel en op de website van de Jimmy Nelson Foundation
Maskerdans, Ladakh, India door Frank Brummans 
Juryoordeel: In de intense blik van de danser zie je de volle overgave waarin hij zijn traditie uit. De concentratie spat er vanaf. Door de verschillende lagen en lijnen ontstaat er diepte en beweging. Er is sprake van een uniek kleurenspel, waardoor de traditionele klederdracht goed tot zijn recht komt. Zijn blik maakt je nieuwsgierig – je wilt weten waar hij naar kijkt. 

Hamar-vrouw tijdens bull jump ceremonie, Ethiopië door Claudia Nelissen
Juryoordeel: Deze foto biedt een uniek kijkje in een traditie waar de rest van de wereld vaak kritisch over oordeelt. Het roept specifieke gevoelens en emoties op en maakt dat je er meer over wilt weten. De compositie maakt dat je als het ware meekijkt over de schouder van de vrouw, je kijkt mee in haar wereld. Haar gezicht wordt goed verborgen gehouden, maar de striemen op haar rug spreken boekdelen.

Koffieceremonie, Ethiopië door Albert van de Meerakker
Juryoordeel: De bijzondere inval van het licht geeft veel diepte aan het beeld. Er is goed gespeeld met het licht, waardoor er meerdere lagen ontstaan in de foto. Daarbij biedt het beeld een unieke inkijk in een stukje Ethiopische cultuur. 


NOMINATIES CATEGORIE NATUUR

Prijs: fotoreportagereis
De winnaar gaat met een Columbus-schrijver zeven tot tien dagen lang op een van de vele Airbnb Adventures, een nieuwe verzameling meerdaagse reizen die worden georganiseerd door lokale experts naar epische locaties buiten de gebaande paden. Zijn of haar foto’s van de Adventure worden gepubliceerd in een reportage in Columbus Travel.

Pinguïns bij de afgrond, Antarctica door Marcel van Dalen
Juryoordeel: Deze foto is puur natuur en herinnert ons er maar weer eens fijntjes aan dat wij als mens slechts tijdelijke toeschouwers zijn van een spel dat zich reeds miljoenen jaren op aarde voltrekt. In die cruciale boodschap ligt de onderscheidende kracht van deze inzending.

Orang-oetang, Borneo door Patty Mudde
Juryoordeel: Dit beeld geeft je het gevoel mee te kijken door de bosjes en héél eventjes deel uit te maken van het leven van dit magnifieke dier. Die blik! Waar kijkt hij naar? Een soortgenoot boven in het bladerdak of misschien wel naar een omvallende boom? Daarnaast valt het licht bijzonder mooi op deze orang-oetang en komen zijn kleuren prachtig naar voren.

Lago di Braies, Dolomieten, Italië door Cuno de Bruin
Juryoordeel: Een verrassend beeld, waarvoor je toch een paar keer moet kijken om te achterhalen hoe hij is gemaakt. Waar zal de fotograaf in deze omgeving hebben gestaan? De weerspiegeling van de bergen is de kers op de taart: droomachtig en een tikkeltje mysterieus.


NOMINATIES PUBLIEKSPRIJS (“GOED BEZIG!”)

Prijs: Nikon COOLPIX P1000 
De Nikon COOLPIX P1000 is de enige compactcamera ter wereld met 125x optische zoom. Met dit grote zoombereik, het lichtsterke f/2.8 objectief, 16MP en RAW-ondersteuning leg je al jouw reizen indrukwekkend vast.

Menno Schaefer a.k.a. MennoSchaefer 
Juryoordeel: Menno is sinds 2018 lid van de Columbus Community en plaatst elke dag prachtige natuurfoto’s, het liefst van wildlife. Hij heeft geregeld contact met andere communityleden en is dan ook erg sociaal.

Marcel van Dalen a.k.a. Dalix 
Juryoordeel: Marcel is lid sinds 2015 en heeft het afgelopen jaar een zeer actieve rol gespeeld binnen de community, door veel waardevolle blogs en reviews te schrijven, prachtige reisfoto’s te publiceren, en steevast met groot enthousiasme te reageren op de posts van andere leden. 

Anita Grotewal a.k.a. Agrotewal 
Juryoordeel: Anita is al sinds 2012 communitylid en nog altijd dagelijks actief. Ze plaatst bijna elke dag wat nieuws – van reviews en foto’s met tips tot blogs – en reageert ook trouw op de foto's van andere communityleden. 
 

 

Wat vind jij de mooiste foto? Laat het ons in een reactie hieronder weten.