10x besparen op jouw treinreis door Europa image

10x besparen op jouw treinreis door Europa

Reizen met de trein door Europa duur? Helemaal niet! Check de volgende tips om jouw treinreis door Europa zo voordelig mogelijk te maken.


1. Stap over bij de grens
Het blijft het goedkoopst om gebruik te maken van nationale spoorwegmaatschappijen. Koop jouw Nederlandse treinkaartje tot vlak bij de grens en stap dan over op een Belgische of Duitse trein. Herhaal dit kunstje in de volgende buurlanden. 
 

2. Boek zo vroeg mogelijk
Als je er vroeg genoeg bij bent scoor je voordelige treinkaartjes naar bijvoorbeeld Parijs (vanaf € 35), Berlijn (vanaf € 39) en Londen (vanaf € 59). Met een Early Bird- ticket reis je vanaf € 20 van Amsterdam naar diverse Belgische steden. Je boekt je tickt op nsinternational.nl

3. Gebruik een prijsvergelijker. 
Ook voor treintickets kun je gebruikmaken van een ticketvergelijkingssite. Trainline is door ons als beste getest. Als je bereid bent om vijf keer over te stappen reis je al voor € 39,95 van Utrecht naar Praag. 

4. Koop een maandkaart 

Met de Global Pass van Eurail kun je voor € 670 een maand lang onbeperkt door Europa reizen. Drie dagen (binnen één maand) onbeperkt reizen kost je € 218. Als je jonger bent dan 28 reis je met fikse korting. Met de speciale NS-korting bespaar je elk najaar 10% op een Global Pass. 

5. Neem de kleintjes mee 
In Duitsland (bahn.com) en Zweden (sj.se) mogen kinderen tot vijftien jaar en in België (belgiantrain.be) kinderen tot twaalf jaar gratis met je meereizen. In andere Europese landen geldt een kindertarief. Kinderen tot vier of zes jaar reizen in veel Europese landen altijd gratis. 

6. Reis voordelig naar Londen 
Dankzij Eurostar Snap, in het leven geroepen om lege stoelen te vullen, reis je voor een vast bedrag van € 33 met de Eurostar naar Londen. Een retourtje kost standaard € 66. Klein nadeel: je krijgt pas twee dagen voor vertrek te horen of je in de ochtend, middag of avond reist. 

7. Reis voordelig door Frankrijk 
Met de Franse budget-TGV OUIGO reis je vanaf € 10 p.p. van Parijs naar Lyon. Voor € 5 p.p. neem je een extra koffer mee en voor € 2 p.p. sluit je je laptop aan op het stroomnetwerk. Kijk voor andere goede deals op ouigo.com 

8. Reis voordelig door Duitsland 
Goedkope, snelle en dagelijkse treinverbindingen tussen Keulen en Hamburg, Keulen en Berlijn, en Stuttgart en Berlijn. Alle trajecten vanaf € 9,99, flixtrain.com 

9. Beperk je tot een Duitse regio 
Met een ‘regionaal dagticket’ van Deutsche Bahn kun je een dag lang onbeperkt door een van de zestien Duitse deelstaten treinen, € 23. Met een ‘nationaal dagticket’ reis je één dag onbeperkt door heel Duitsland, € 44. 

10. Overweeg een nachttrein
De nachttrein is in Nederland alleen voor stappers bedoeld, maar in de rest van Europa ook voor reizigers. Ga bijvoorbeeld naar bed in Düsseldorf en word uitgerust weer wakker in Wenen voor € 59,90. Ook handig voor wintersportvakanties. Bekijk hier welke nachttrein je kunt nemen.  

 

Meer lezen over treinreizen in Europa? Bestel Columbus Travel-editie 84, een speciale uitgave over duurzaam reizen.