De ultieme ontdekkingsreizen van de Columbus-lezer image
Lkoedam

De ultieme ontdekkingsreizen van de Columbus-lezer

Via Instagram vroegen we naar jullie grootste ontdekkingsreizen en reisontdekkingen. And the results are in!


Avontuurlijk Principe (Foto: Manon van der Zwaal)

 

Ontdek ontdekkingsreizen

Wat verstaan we eigenlijk onder ontdekkingsreizen? ‘Elke reis waarin je op zoek gaat naar nieuwe ervaringen en dat kan overal zijn,’ vindt @siemengrin. En daar zijn de meeste van jullie het wel mee eens. ‘Reizen buiten de gebaande paden’ en ‘op zoek gaan naar onontdekte plekken’ werd vooral veel genoemd. Voor @bebbes78 gaat het om grenzen verleggen. @fulltimetravel antwoordde: ‘naar plekken gaan die onbegaanbaar zijn en waar je authentieke culturen vindt’. Voor @miekiesch is een roadtrip de ultieme ontdekkingsreis. Dat begrijpen wij wel – tijdens een roadtrip heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

 

Bestemming onbekend

Hoewel ontdekkingsreizen voor veel van jullie betekent dat je wel ziet waar je terecht komt, hebben jullie toch een aantal favoriete bestemmingen om op ontdekkingsreis te gaan. Als land staat Nieuw-Zeeland aan de top, gevolgd door Antarctica en Japan. Afrika is een populair werelddeel om op ontdekkingsreis te gaan. @dani_ell_4_  noemde Kamtsjatka, een schiereiland in het oosten van Rusland, als favoriete bestemming. De absolute nummer één op de bucketlist van @peachy2891 is eilandhoppen op Hawaii, terwijl voor @siemengrin een reis langs de westkust van Groenland de ultieme ontdekkingsreisbestemming is. Vooral de kleine dorpjes met gekleurde huisjes en ijsbergen vindt hij ontzettend mooi.

 

Nieuw Nederland

Kun je eigenlijk op ontdekkingsreis in eigen land? Maar natuurlijk! Ontdekken kun je overal. @keuu verwoordde dat heel mooi: ‘Als je je ogen openhoudt voor de mooie dingen is de achtertuin al genoeg.’ @ellen_wigman gaf de tip om naar Montferland te gaan, een heuvelachtig gebied in Gelderland aan de Duitse grens.

Je kunt van ontdekken ook een spelletje maken, zoals @berber_o: neem een dobbelsteen, links zijn de even getallen en rechts de oneven getallen. Stap op de fiets en bij elk kruispunt bepaalt de dobbelsteen. @vitalanita_nl stelde nog een andere manier voor om op avontuur te gaan in eigen land, geocaching. In dit spel gebruik je je smartphone en gps om caches (schatten) te vinden. De cache kan bijvoorbeeld een oude munitiekist zijn met daarin een logboek waar je je naam en de datum van de vondst in zet. Omdat de schatten zich overal kunnen bevinden ontdek je al snel een heel nieuw deel van je eigen stad.

 

Bron van inspiratie

Als jullie meest inspirerende ontdekkingsreiziger strijden Abel Tasman en Floortje Dessing om de eer. Laten we ervan maken dat Abel Tasman de meest inspirerende ontdekkingsreiziger is van vroeger en Floortje favoriet is in onze tijd. Natuurlijk waren dat niet de enige namen die jullie gaven. Wij vonden heel leuk om te lezen dat @eplore.the.world.with.kids Christoffel Columbus als inspiratiebron heeft.

Wie kent Ferdinand Magellaan? @vitalanita_nl noemde deze Portugese ontdekkingsreiziger die de eerste zeilreis rond de wereld leidde en aan wie we de naam van de Stille Oceaan te danken hebben. @lieke.claassen vind The Bucketlist Family tof. Deze familie van vijf (mama, papa en drie kids) reist de wereld over en post de leukste foto’s en video’s van hun avonturen op een zeer succesvol Instagram-account.

 

Keuzes, keuzes

Als jullie op ontdekkingsreis gaan, willen jullie wel ver reizen – ruim 93 procent van alle Columbus-lezers geeft aan liever ver weg op ontdekkingsreis te gaan. Toch hebben we nog een aantal leuke tips gekregen over ontdekkingsreizen in eigen land (zie hierboven) van de zeven procent die koos voor de optie dichtbij.

We gaven jullie natuurlijk nog meer dilemma’s. We lieten jullie kiezen tussen ontdekkingsreizen in de woestijn of het regenwoud. Maar liefst 85 procent van de Columbus-lezers kiest voor een ontdekkingsreis in de jungle. Bij de laatste keuze waren de stemmen iets meer verdeeld. Ook hier vroegen we jullie waar je het liefst op ontdekkingsreis gaat. Hoewel 39 procent zich in de kou van de poolgebieden durft te wagen, kiest 61 procent toch liever voor een onbewoond eiland.

 

Heb jij editie 83 van Columbus Travel over ontdekkingsreizen al gelezen? Je bestelt hem hier of neem hieronder alvast een kijkje.