Columbus Travel Awards: dit zijn de winnaars van de Oscars van de reiswereld image
Columbustravel

Columbus Travel Awards: dit zijn de winnaars van de Oscars van de reiswereld

Tijdens een feestelijke show op 18 februari in het Sir Adam Hotel te Amsterdam zijn de Columbus Travel Awards, de Oscars van de reiswereld, uitgereikt. De Awards zetten bijzondere reizigers en reisprestaties van het afgelopen jaar in het zonnetje. 

De nominaties werden bepaald door de redactie van Columbus Travel, het toonaangevende reismagazine van Nederland, met behulp van duizenden lezers en collega's uit de reisbranche, die via een online enquête hun ongezouten mening gaven. 

And the winners are ...

Straatkinderen Medellin Eddy Veldhuisen

REISHELD VAN HET JAAR: EDDY VELDHUISEN

Juryoordeel: Van het coachen van voetbalteams van de KNVB tot het coachen van straatkinderen in de buitenwijken van Medellín; het leven van Eddy Veldhuisen nam een drastische wending tijdens een reis door Colombia. Nu, ruim dertien jaar later, combineert hij zijn werk als reisspecialist met zijn eigen stichting: Straatkinderen Medellín. Als reiziger kun je deelnemen aan activiteiten van de stichting en je reis naar Colombia een stukje diepgang geven. Een bijzonder tot de verbeelding sprekend initiatief. 

Eervolle vermeldingen: Babette Porcelijn en Viora Rebergen

Simone Wittgen

REISINFLUENCER VAN HET JAAR: SIMONE WITTGEN

Juryoordeel: Waar de meeste Instagram-accounts kopieën van elkaar dreigen te worden, steekt Simone Wittgen met kop en schouders boven de concurrentie uit, dankzij een glashelder en waanzinnig aantrekkelijk gefotografeerd concept: coastal, rural & urban ‘calmspots’.

Eervolle vermeldingen: Travel Rebel en Reisjunk

REISBESTEMMING VAN HET JAAR: STEIERMARK, OOSTENRIJK

Juryoordeel:  Buiten Oostenrijk weten maar weinig mensen dat de deelstaat Steiermark een walhalla voor zowel lekkerbekken als natuurliefhebbers is. Door een combinatie van een haast mediterraan klimaat en een vruchtbare bodem staan de fijnste biologische streekgerechten op het menu. De calorieën kun je meteen weer eraf hiken of biken in het lieflijke heuvellandschap. Perfect te combineren met de hippe maar ondergewaardeerde stad Graz.

Eervolle vermeldingen: Castilië en León, Spanje en Tblisi, Georgië

REISORGANISATIE VAN HET JAAR: BETTER PLACES

Juryoordeel: Better Places heeft ons hart gestolen als pionier in duurzaam reizen, die klanten op transparante wijze voorlicht en concrete handvaten biedt om verantwoord op reis te gaan. Duurzaamheid vormt ook een integraal onderdeel van het personeelsbeleid van de reisorganisatie; om reizen met de trein in plaats van het vliegtuig te stimuleren, krijgen medewerkers die voor de trein kiezen extra vakantiedagen toegewezen. Een simpel idee dat op grote schaal navolging verdient.

Eervolle vermeldingen: Riksja Travel en de Verdwaalde Jongens

REISINITIATIEF VAN HET JAAR: HONEYGUIDE

Juryoordeel: HoneyGuide wil de wereld een mooiere en betere plek maken door bijzondere reisbelevenissen in Nederland met hart voor mens en planeet aan het licht te brengen. Deze reistips worden gedeeld door lokale gidsen, HoneyGuides, op een schitterend vormgegeven website. Een inspirerend voorbeeld van reisjournalistiek met het hart op de goede plek.

Eervolle vermeldingen: Campspace en Heritage Travel

REISFOTO VAN HET JAAR (CATEGORIE CULTUUR) 

Koffieceremonie, Ethiopië door Albert van de Meerakker

Juryoordeel: Deze intrigerende foto geeft een unieke inkijk in een essentieel stukje Ethiopische cultuur. De bijzondere inval van het licht geeft veel diepte aan het beeld. Er is goed gespeeld met het licht, waardoor er meerdere lagen ontstaan in de foto.

Prijs: fotoreportagereis Albert gaat met een Columbus-schrijver en een professionele reisleider van de Jimmy Nelson Foundation op pad om een cultuur of traditie te documenteren. Zijn foto’s worden gepubliceerd in een reportage in Columbus Travel en op de website van de Jimmy Nelson Foundation. 

Eervolle vermeldingen: Maskerdans, Ladakh, India door Frank Brummans // Hamar-vrouw tijdens bull jump ceremonie, Ethiopië door Claudia Nelissen

REISFOTO VAN HET JAAR (CATEGORIE NATUUR) 

Lago di Braies, Dolomieten, Italië door Cuno de Bruin

Juryoordeel: Een verrassend beeld, waarvoor je toch een paar keer moet kijken om te achterhalen hoe hij is gemaakt. Waar zal de fotograaf in deze omgeving hebben gestaan? De weerspiegeling van de bergen is de kers op de taart: droomachtig en een tikkeltje mysterieus.

Prijs: fotoreportagereis Cuno gaat met een Columbus-schrijver zeven tot tien dagen lang op een Airbnb Adventure door de Himalaya, inclusief retourvlucht van Turkish Airlines.  Zijn foto’s worden gepubliceerd in een reportage in Columbus Travel.

Eervolle vermeldingen: Pinguïns bij de afgrond, Antarctica door Marcel van Dalen //  Orang-oetang, Borneo door Patty Mudde

Marcel van Daalen

PUBLIEKSPRIJS COLUMBUS COMMUNITY

Marcel van Dalen a.k.a. Dalix 

Juryoordeel: Marcel is lid sinds 2015 en heeft het afgelopen jaar een zeer actieve rol gespeeld binnen de community, door veel waardevolle blogs en reviews te schrijven, prachtige reisfoto’s te publiceren, en steevast met groot enthousiasme te reageren op de posts van andere leden. 

Prijs: Nikon COOLPIX P1000

Eervolle vermeldingen: Menno Schaefer a.k.a. MennoSchaefer en Anita Grotewal a.k.a. agrotewal 

PLAATJES KIJKEN!

Kijk vanaf 19 februari op columbustravel.nl/awards2020 voor een uitgebreid sfeerverslag van de uitreiking van de Columbus Travel Awards.