Ontdek het nieuwste surfersparadijs weg van de massa image

Ontdek het nieuwste surfersparadijs weg van de massa

De geweldige surfbreaks, palmen en stranden van de onontdekte Telo-eilanden liggen voorbij de westkust van Sumatra, ver van de bewoonde wereld. Voor deze ultieme Robinson Crusoe-ervaring moet je wel de nodige moeite doen – als je de archipel niet als onderdeel van een langere reis door Sumatra maakt, ben je enkele dagen onderweg om er te komen. Wat ga je doen en waar ga je slapen? Columbus weet raad.

 

De onontdekte Telo-eilanden liggen tussen Nias en Siberut, voor de westkust van Sumatra. Er zijn vier grotere eilanden waarop mensen leven. Op de overige pak hem beet honderd eilanden heb je het rijk alleen. Voor deze ultieme Robinson Crusoe-ervaring moet je wel de nodige moeite doen – als je de archipel niet als onderdeel van een langere reis door Sumatra maakt, ben je enkele dagen onderweg om er te komen.

 

What to do

Verken de eilanden per speedboot. Er zijn prachtige bounty-eilanden waar niemand is. Of als je geluk hebt alleen een kokosnootplukker – die kan je helpen aan een verse kokosnoot. Aan de noordwestkant van de Telo-eilanden liggen prachtige zandeilanden. Heel romantisch om er een middag te picknicken en van de zon en de branding te genieten. Het water is zo helder! Maar: rondtrekken met een boot is duur en je bent lang niet zeker van een slaapplek als je gaat rondtrekken. De meeste locaties zijn ingesteld als surfverblijf. Verder hebben we gemerkt dat de meeste verblijven een soort van moderne man caves zijn. Heel soms zie je een dame, maar meestal zijn het bronstige heren die hun gespierde torso’s de golven insturen. Reken voor een snelle speedboot op € 125 per dag, als je goed onderhandelt. Maar realistischer is een prijs van € 180-250 per dag.

 

Ga surfen. Dat is wat je vooral kunt doen in Telo, het is een surfparadijs, weg van de massa. Zie de kaart hiernaast voor de beste surfbreaks van de eilanden. Ga vooral niet op de bonnefooi in de hoop dat je wel ergens een bed kunt krijgen. De meeste resorts zitten het hele seizoen vol en meer ruimte hebben ze niet. Bovendien zijn ze duur, met gemak € 250-300 per nacht.

 

Slapen doe je hier

1. Surfing Village

Paolo Sciammelli was de eerste surfer die een resort begon op Telo-eilanden. Zijn hangout is heerlijk afgelegen en ligt gunstig bij een paar geweldige breaks. Alles is heerlijk relaxed hier, net als Paolo. Na een bezoek ga je geheid als vriend weg. Boek ver vooruit en je kunt mee met de privécharterboot vanuit Padang, samen met elf andere surfers. De trip duurt tien dagen en kost ongeveer € 3000. Neem wel je eigen board mee. 

2. Pegasus Lodges

Dit zijn de duurste en sjiekste lodges die je kunt vinden. Pegasus heeft inmiddels drie locaties waar ze opereren: Pinnacles, Telo Island Lodge en Monkey Resort (onlangs overgenomen). Vooral Pinnacles is prachtig, je hebt hier echt je eigen eiland, dicht bij Telo-Stad. Kijk op pegasuslodges.com om te zien welke jij het mooist vindt. Prijs: vanaf € 4000 voor 10 dagen. 

 

Op zo'n afgelegen plek als de Telo-eilanden voel je je een echte ontdekkingsreiziger. Editie 83 van Columbus Travel staat boordevol tips en prachtige foto's over ontdekkingsreizen. Hieronder kun je alvast een kijkje nemen.