Dé Game of Thrones-hotspots met Colombus-alternatieven image

Dé Game of Thrones-hotspots met Colombus-alternatieven

Het is al acht jaar geleden dat Game of Thrones in première ging. De razendpopulaire serie waarvan het laatste seizoen inmiddels is geëindigd, heeft voor voor een bijzonder soort reizen gezorgd: het Game of Thrones-toerisme. Fans bezoeken massaal de locaties waar de filmopnames plaatsvonden en dat zijn er nogal wat. We zetten er vijf op een rijtje. Omdat je hier overspoelt wordt door de mensen geven we je natuurlijk ook Columbus alternatieven, weg van de massa. 


Waan je in Game of Thrones in Zuidwest-Ierland (Foto: Tim Bilman)

Kroatië á la Game of Thrones

De oude binnenstad van Dubrovnik is een hele belangrijke plek geweest in Game of Thrones. In de serie is de stad beter bekend als King's Landing, de hoofdstad van de zeven koninkrijken van Westeros. De enorme middeleeuwse vestingmuren passen goed bij de sfeer van de serie. Hordes fans die de stad bezoeken hebben nu helaas de status van het Unesco Werelderfgoed in Dubrovnik bedreigd. 


Dubrovnik of King's Landing? (Foto: Morgan on Unsplash)

Columbus Alternatief: bezoek de Kroatische eilanden

Voor de Kroatische kust, die reeds in de zesde eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd, liggen meer dan duizend eilanden. Een kleine zeventig daarvan zijn bewoond. Wie van turkooizen zeewater, mooi weer, cultuur, geschiedenis, avontuur en dramatische kustlijnen houdt, is hier op de juiste plek. Historie (voornamelijk Venetiaans), toerisme en piepkleine afgelegen dorpjes lopen naadloos in elkaar over. Wie gedijt bij uitzicht op miljoenenjachten, lurkend uit een mierzoete cocktail, zal hier tot bloei komen. Maar evengoed zullen wandelaars en mountainbikers afgelegen velden vol lavendel, salie, rozemarijn en olijfbomen vinden. Plus prachtige spookstadjes zoals Malo Grablje, waar je met alleen een luchtbed prima de nacht in de vervallen gebouwen kunt doorbrengen. Wie zich op reis alleen wil wanen, trekt naar de kleinere dorpen en vermijd de maanden juli en augustus. Er zijn nog genoeg moeilijk bereikbare baaien en plekken om te wandelen en te fietsen. 


Ook op de eilanden voel je de Game of Thrones vibe (Foto: Matt Lutton)

Spanje á la Game of Thrones

Hoewel het kasteel in Game of Thrones misschien door de computer gemaakt is, waren de trappen die er naar toe leiden dat zeker niet. Genoeg voor veel  toeristen om naar een klein eiland in Noord-Spanje te trekken. San Juan de Gaztelugatxe, beter bekend bij fans als Dragonstone, werd gebouwd als een heiligdom voor St. John. Nu willen bezoekers in de voetsporen treden van Daenerys Targaryen, die in seizoen zeven van de serie in het kasteel trok. 

Columbus Alternatief: zet je tanden in Baskenland

De autonome, Noord-Spaanse regio Baskenland is Europa in een notendop; de keuken kan er tippen aan de Italiaanse, de cultuur aan de Zuid-Franse, de bergen aan de Alpen, de bossen aan het Zwarte Woud en de golven aan die langs de Portugese kust… Maar ondanks deze enorme diversiteit, weet de Baskische keuken alle ogen op zich gericht. De meeste bezoekers aan de regio hebben dan ook alleen maar oog voor San Sebastian, waar je de grootste concentratie pintxos – kleine, Noord-Spaanse barsnacks – barretjes en goede restaurants vindt. Wat zij echter níét weten, is dat er langs de Atlantische kust en in het binnenland nog veel meer te proeven valt.


Alleen op de wereld in Baskenland (Foto: Tim Bilman)

Ierland á la Game of Thrones

De Dark Hedges - die er trouwens uitzien alsof ze uit de Game of Thrones wereld komen - hebben een veel minder exotische naam in de show: Kingsroad. In de serie loopt de weg door de zeven koninkrijken om te eindigen in King's Landing. De weg ligt in Noord-Ierland en is omzoomd door gedraaide beukenboomtakken die honderden jaren geleden zijn geplant. Sinds oktober 2017 is het auto's verboden om delen van de straat te gebruiken door de enorme toeristendrukte.

Columbus Alternatief: luister naar spookverhalen in Zuidwest-Ierland

Ruige rotskusten, eindeloze vergezichten over de Atlantische Oceaan en witte zandstranden. In het zuidwesten van Ierland haal je je hart op als je van wandelen of fietsen in de ongerepte natuur houdt. Het gebied bestaat uit een reeks schiereilanden – waarvan Beara het rustigste is – met elk hun eigen karakter. De fameuze four seasons in one day maken deze streek een minder geschikte bestemming voor zonliefhebbers, hoewel de zon zich zeker genoeg laat zien. Behalve voor de natuur kom je voor de vriendelijkheid van de bewoners, lekker eten en … verhalen. Ze zijn er in alle soorten en maten, over de Great Famine die in de negentiende eeuw plaatsvond, geesten en spoken en koningen uit vervlogen tijden. Waarbij een korreltje zout soms wel heel goed van pas komt. 


Zuidwest-Ierland uit het stenen tijdperk (Foto: Hans Zeegers)

IJsland á la Game of Thrones

Mýrdalsjökull gletsjer, oftewel Fist of  the First Men in Game of Thrones is de plek waar de Night's Watch voor het eerst oog in oog komt met de Whitewalkers plaatsvond. Zelfs al ben je geen geen Game of Thrones fan dan is de gletsjer in het zuiden van IJsland een bezoek waard. Bovenop de Mýrdalsjökull kun je gletsjertochten per sneeuwscooter maken.

Columbus Alternatief: verken IJsland in en MINK-caravan

IJsland wordt tegenwoordig jaarlijks door maar liefst 2,25 miljoen toeristen bezocht, wat neerkomt op zeven keer het inwoneraantal. Gelukkig is het nog steeds niet onmogelijk om er de massa te vermijden en er unieke reiservaringen op te doen. Wat je daarvoor nodig hebt? Een MINK-caravan en een epische reisbestemming, zoals Westfjorden. Je pikt je MINK-caravan én terreinwagen op in de buurt van Reykjavik, laadt de koelkast achterin vol met boodschappen, en rijdt dan in noordelijke richting. Je eerste reisdoel is het Snæfellsnes- schiereiland, waar je Route 55 en Nationaal Park Snæfellsjökull meepakt, alvorens je in Stykkishólmur op de Seatours-autoferry naar Westfjorden stapt. Veel wegen zijn er niet in Westfjorden, maar als je achtereenvolgens de Routes 62, 63, 60 en 61 combineert maak je de compleetste loop. Sla zo nu en dan af van deze loop, om bijvoorbeeld een strand, vogelklif, hot pool of schapenboer(in) te bezoeken. Verlaat deze adembenemende regio weer via de onbekende Route 608 en daarna Route 60.


All aboard de MINK-caravan (Foto: Tim Bilman)

Marokko á la Game of Thrones

Ait-Ben-Haddou is een beroemde historische stad in Marokko. Dit is de stad in Slavers Bay die werd bevrijd -al was het maar tijdelijk - door Daenerys Targaryen toen ze deed alsof ze een slavenleger kocht en hen opdracht gaf hun voormalige meesters te doden. Komt de stad je bekend voor? Het zou kunnen dat je de werelderfgoedlocatie herkent, omdat hier ook andere populaire films zoals The Mummy en Gladiator zijn opgenomen.

Columbus alternatief: spreek Nederlands in Marokkaanse bergdorpjes.

De Rif is een woeste bergstreek in het noorden van Marokko. Bijna alle Marokkaanse Nederlanders komen hier oorspronkelijk vandaan. In tegenstelling tot de rest van Marokko hebben toeristen dit deel van het land nog nauwelijks ontdekt. Bijna altijd word je met hartverwarmende gastvrijheid ontvangen. Langs de kust liggen prachtige stranden die vaak alleen te bereiken zijn na een fikse wandeling door de bergen. Pittoreske dorpen liggen verscholen achter ruw gevormde bergtoppen. 


Verscholen dorpen en ruwe bergtoppen in de Rif (Foto:Tim Bilman)