Oeganda: een stukje onontdekt Afrika image

Oeganda: een stukje onontdekt Afrika

Als reisbestemming is Oeganda nog niet zo bekend. Voor ons een reden waarom wij van dit land houden. Heb je toch je twijfels? Wij vertellen wat Oeganda allemaal te bieden heeft! 


Zou jij Oeganda willen verkennen? (Foto: Jonathan Vandevoorde)

Oeganda is voor veel reizigers een witte vlek op de kaart van Afrika, een grijs gebied in ons geheugen dat we vaag associëren met een dictatuur van vroeger (Idi Amin) en vluchtelingen uit buurland Zuid-Soedan. Langzaam maar zeker klimt het land uit het dal — het is nog steeds arm, maar wel weer veilig te bereizen.

Afrikakenners die het weten te vinden, reizen naar het zuidwesten om er de berggorilla’s te bezoeken of Mount Rwenzori, de tweede hoogste berg van Afrika, te beklimmen. In het zuidoosten kun je vanuit Jinja, op enkele uren rijden van de hoofdstad, raften op de Nijl. Vooral het ongerepte noordoosten ligt nog helemaal buiten de gebaande paden. Hier kun je bij de grens met Zuid-Soedan en Kenia onvergetelijke gamedrives maken in Kidepo Valley National Park, waar een spectaculair berglandschap het thuis van de Big Five (minus de neushoorn) vormt. Eveneens een highlight in dit deel van het land is een bezoek aan de Karamojong, een nomadisch herdersvolk dat je hartelijk zal verwelkomen.

Je kunt overal in Oeganda schone kamers verwachten, maar heet water is een luxe. Wil je kamperen in de bush, check dan het overzicht van campsites. O, en lodges adverteren er niet mee, maar je kunt bij de meeste je eigen tent opslaan.

Wil je echt even weg van de massa? Wandel dan door een vulkanische krater. Voor wie meer van wandelen dan van bergbeklimmen houdt en toch Afrika van bovenaf wil zien, is een drie- of vierdaagse trektocht naar de top van Mount Elgon, op de grens met Kenia, een echte aanrader. Mount Elgon is de grootste caldera van Afrika (9 km diameter). Vanuit Sipi of Budadiri trek je eerst door de koffie- en fruitvelden van lokale boeren, daarna klim je door regenwoud en trek je nog een dag over de hoogvlakte naar Wagagai Peak, waar je 4321 meter boven de zeespiegel staat.

We hebben natuurlijk nog veel meer weg van de massa tips voor je, die lees je in editie 81. De editie nog niet in handen maar wil je al wel meer over de de Karamojong weten? Lees dan dit artikel

Wat is jouw ultieme Oeganda tip?