Plaatselijke gebruiken: hoe pak je een kater aan? image
Lkoedam

Plaatselijke gebruiken: hoe pak je een kater aan?

Bij een citytripje te diep in het glaasje gekeken? Overal in de wereld weten ze wel een plaatselijk wondermiddeltje om je van je kater af te helpen. Zo ga jij the day after weer fris en fruitig op pad!


Je weet hoe je hem krijgt, maar hoe kom je van je kater af? (Foto: Clarendon Cocktail Cellar)

Pak de sauna in Finland en Rusland

Dat laatste shotje wodka tóch beter kunnen laten staan? Geen paniek, in Finland en Rusland zweet je alle alcohol eruit in de sauna, waarna je weer vol goede moed de dag tegemoet kan treden. Daar moeten we wel een belangrijke kanttekening bij plaatsen. De alcohol zorgt voor uitdroging van je lichaam, nog meer vocht verliezen is alleen een goed idee als je zorgt dat je een heleboel water drinkt. 'Ja maar natuurlijk ...', zeggen de Finnen en Russen, maar better safe than sorry.

Eet een visje in Noorwegen

De Noorweegse lutefisk is witvis of kabeljauw gedroogd in een loog, zodat deze langer houdbaar blijft. Maar dat komt de structuur van het visgerecht niet ten goede ... Met andere woorden: het is héél lastig doorheen te kauwen. Dit is niet de meest smakelijke manier om over je kater heen te komen, maar de Noren zweren erbij. Vis helpt je maag om de alcohol af te breken, terwijl de eiwitten je energiepeil weer omhoog krikken. De gedachtegang klinkt niet verkeerd, maar suksess met de lutefisk.

Experimenteer in IJsland

Ooit gehoord van sviðasulta? Wij niet, en dat is misschien maar goed ook. De IJslandse delicatesse is namelijk een terrine van schapenhoofden en zou helpen bij het verminderen van de kater. Voor de reizigers met een minder sterke maag is een sprong in een van de hotsprings een wat aantrekkelijkere optie.

Ga voor een maag in je maag in Oost-Europa

Of je het nou ciorba de burta (Roemenië), of patsas (Griekenland) noemt, een koeienmaag gaat er goed in in Oost-Europa en de Balkan. In Griekenland, Roemenië en Bulgarije eet je een stevige soep met groenten en een koeienmaag. Het recept is hetzelfde, maar het moment van nuttigen verschilt. Bulgaren nemen the day after de kater weg met een nieuw biertje en het gerecht, terwijl Grieken er liever juist voor zorgen dat er nooit een kater komt. Eet je de patsas vóór het avondje doorzakken, kan je er daarna de hele avond, nacht én volgende dag tegenaan.