Deze 5 steden gaan flink verduurzamen image

Deze 5 steden gaan flink verduurzamen

De wereld moet drastisch verduurzamen om catastrofale gevolgen door klimaatverandering tegen te gaan. Deze 5 steden zien gelukkig die noodzaak en gaan het gevecht aan met klimaatverandering!

1. Kopenhagen

Kopenhagen heeft een doel: de eerste koolstofvrije stad ter wereld worden in 2025. Om dat doel te bereiken is de stad voortvarend aan de slag gegaan. Nog in 2019 moet het hele openbaar vervoersnetwerk elektrisch rijden. Dat is nog maar het tipje van de - volgens de Denen hopelijk nog lang te bewonderen - ijsberg. In Kopenhagen zijn er sinds 2016 meer fietsen dan auto's, groene daken worden op grote schaal gebruikt in de architectuur en Denemarken is wereldwijd een van de voorlopers in het opwekken van windenergie.

2. Boston

De Amerikaanse stad staat niet zomaar in dit lijstje, onlangs won Boston namelijks nog een prestigieuze groene prijs. Boston werd in 2017 uitgeroepen tot de meeste energie-efficiënte stad van de Verenigde Staten. Het verschil werd gemaakt door het slimme gebruik van daglicht, onder meer in de onlangs volledig verbouwde bibliotheek. Dankzij geïsoleerd en extreem helder glas komt er meer daglicht binnen, waardoor er minder kunstmatig licht hoeft te worden gebruikt.

3. Londen

Afgelopen maart spraken de burgemeester en een meerderheid van de lokale politici hun steun uit voor het project National Park City. Londen moet een groene stad zijn, waarin het buitenleven wordt gepromoot. Afgelopen zomer waren er 300 buitenspeelevenementen, deze zomer wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. In juli 2019 werd het eerste London National Park City Festival gehouden. Met outdooractiviteiten, fitness, cultuur en wildlife wordt het buitenleven gevierd. Houd nationalparkcity.london in de gaten voor nieuwe activiteiten. 

Ook qua architectuur is Londen aan het verduurzamen. (Foto: Unsplash)

4. Kaapstad

Kaapstad heeft zélf een groot belang bij de strijd tegen klimaatverandering. Vorig jaar was het water in Kaapstad bíjna op door de ongekende droogte. Het liep net goed af, maar afgelopen jaar wordt geen uitzondering meer. Maatregelen zijn dus hard nog, en dat beseffen partijen in de stad maar al te goed. Het nieuwe Zeitz Museum of Contemporary Art Africa is gebouwd van een geconverteerde graansilo, het eco-friendly Radisson RED Hotel maakt geen gebruik van papier en V&A Waterfront - een van de drukst bezochte gebieden - is een hub voor duurzame ondernemingen.

5. Honolulu

De prachtige natuur in Hawaï is gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. Honolulu neemt de voortrekkersrol in duurzame maatregelen. Fietsen, openbaar vervoer en de benenwagen worden niet alleen gepromoot onder de burgers, maar de faciliteiten worden ook flink verbeterd. Fietspaden worden aangelegd, er is een app om fietsen te delen en het trein- en busnetwerk gaat op de schop. Daarnaast wordt de stad minder afhankelijk van geïmporteerd voedsel door lokale boeren een boost te geven. Dat wordt smullen!