Ga toch fietsen! De leukste fietssteden ter wereld image

Ga toch fietsen! De leukste fietssteden ter wereld

Sta jij ook te trappelen om de rest van de wereld te ontdekken? De leukste steden ter wereld leer je pas echt goed kennen op de fiets. We helpen je in het zadel met onze vijf favoriete fietssteden.


Kopenhagen is een topstad voor fietsers (Foto: Steinar Engeland (modified), Unsplash)

1. Israël: op de trappers in Tel Aviv

De hipste stad van Israël werkt hard aan haar fietswegennet. Er is ruim honderd kilometer fietspad aangelegd en je kunt met een dag- of weekabonnement bij ruim honderd docking stations de fietsen van Tel-O-Fun oppikken en afleveren. Het eerste halfuur is gratis en daarna betaal je ongeveer € 1 per halfuur. Meld je eerst aan bij tel-ofun.co.il. Fijnste fietsroute: de strandpromenade.

2. Verenigde Staten: in het zadel in Portland

Portland, door velen gezien als de groenste stad van Amerika, mag zich met meer dan 483 kilometer aan fietspaden met recht ook de fietshoofdstad van het land noemen. Fietsroutes gaan dwars door het aangename centrum en de vele parken. Fijnste fietsroute: de Waterfront Loop. Kijk voor een overzicht van fietsverhuurders op portlandoregon.gov/transportation.


Een geasfalteerd fietspad in Portland, Oregon (Foto: Elena Kuchko, Unsplash)

3. Denemarken: karren door Kopenhagen

De Deense hoofdstad kan zich meten met Amsterdam qua fietscultuur: iedereen, jong en oud, zit op de fiets en kan gebruikmaken van een uitgebreid en veelal van het autoverkeer gescheiden wegennet. Naast dat je zo perfect het centrum kunt ontdekken, bereik je ook gemakkelijk de gebieden ten noorden of zuiden van de stad, waar prachtige stranden en bossen op je wachten. De stadsfietsen van Bycyklen kosten € 3 per uur, bycyklen.dk.

4. Frankrijk: maak een tour de Paris

Elke stad die mee wil tellen heeft tegenwoordig een openbaar netwerk van docking stations waar je fietsen kunt ophalen en inleveren, maar Parijs was de pionier. Was fietsen hier in het verleden een wanhoopsdaad, nu maken zowel locals als toeristen gretig gebruik van de maar liefst twintigduizend fietsen van Vélib’. Fijnste fietsroute: de oevers van de Seine op de autovrije zondag, velib-metropole.fr.


Parijs is een prachtstad voor een fietsavontuur (Foto: kirkandmimiPixabay)

5. Spanje: en bici in Barcelona

Het mediterrane klimaat, de brede boulevards en weinig hoogteverschil in het centrum (we hebben het niet over de heuvels in het noorden!) maken van Barcelona de ideale fietsstad. De rood-witte Bicingfietsen die je overal in de stad ziet, zijn alleen voor locals, maar er zijn zat fietsverhuurders. Onze favoriet: Deviant Bikes in Gracia, deviantbikes.com. Fijnste fietsroute: de strandboulevard.

Wat is jouw favoriete fietsstad of all time? Staat ‘ie in ons lijstje, of hebben we ‘m over het hoofd gezien? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!