7 gratis activiteiten voor je citytrip naar New York image

7 gratis activiteiten voor je citytrip naar New York

New York staat bekend als een relatief dure stad voor een stedentrip. Gelukkig heeft ‘The Big Apple’ wel een heleboel budgetvriendelijke bezienswaardigheden te bieden, waaronder deze zeven gratis activiteiten.


De fabelachtige skyline van New York vanaf de boot (Foto: Pexels, Pixabay)

Voor een retourticket zal je inderdaad wat centjes neer moeten leggen, maar een citytrip naar New York hoeft niet per se het einde van je bankrekening te betekenen. Althans, niet als je op zoek gaat naar de budgetopties! Daar ga ik je alvast een handje mee helpen, want met deze zeven activiteiten ga je hoogstwaarschijnlijk net zo veel lol beleven als de reizigers die wel stinkend rijk zijn.

1. Geniet van al het groen in Central Park

Central Park is een iconische highlight die je gewoonweg niet mag overslaan. Maak een ommetje in deze gigantische groene oase om even te ontspannen, en wel helemaal voor nop! Bezoek het Belvedere-kasteel, relax in het Arthur Ross Pinetum (naaldbomentuin) of neem foto's van het standbeeld van Alice in Wonderland. Wil je liever rondgeleid worden? Dan is deze tip voor jou: de Central Park Conversancy biedt gratis tours met gids aan.


Het herfstseizoen in Central Park (Foto: Juan Di Nella, Unsplash)

2. Architectuur én literatuur in de New York Public Library

Waarschijnlijk denk je bij een citytrip niet meteen aan een bezoekje aan de bibliotheek, maar deze stedelijke kenniscentra zijn vaak architectonische hoogstandjes die je voor geen goud had willen missen. Zo ook de New York Public Library. Naast een enorme collectie boeken, kun je in deze bieb ook regelmatig gratis lessen volgen, tentoonstellingen bezoeken en genieten van muziek en films.


Het historische interieur van de New York Public Library (Foto: JiahuiH, Flickr)

3. Bezoek de botanische tuinen van New York

Voor de natuurliefhebbers zijn er twee fantastische botanische tuinen in New York: de Brooklyn Botanical Garden en de New York Botanical Garden. Op de meeste dagen moet je een entreeprijs betalen, maar de Brooklyn Botanic Garden mag je op vrijdagochtend gratis bezoeken (voor twaalven). Voor de New York Botanical Garden geldt hetzelfde, maar daar mag je op woensdag gratis rondwandelen.


De New York Botanical Garden op een zonnige dag (Foto: King of Hearts, Wikimedia Commons)

4. Vaar mee met de Staten Island Ferry

Wist je dat de veerboot die van Battery Park naar Staten Island vaart helemaal gratis is? Zo maak je niet alleen een gratis boottocht langs de haven van New York, maar kom je ook langs de typische New Yorkse highlights. Denk daarbij aan het iconische Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Je kunt vanaf de boot bovendien prachtige foto's maken van de wereldberoemde skyline van New York.

5. Ontdek de mooie musea met korting óf helemaal gratis

Kunstliefhebbers zullen blij zijn om te horen dat meerdere musea in New York gebruik maken van kortingsregelingen en gratis dagen. Voorbeelden zijn het American Museum of Natural History (AMNH), waar je zelf mag bepalen wat je betaalt als entreeprijs, en de kortingsdagen van het Museum of Modern Art (MoMa). Maar er is ook een museum waar je altijd gratis naar binnen mag: het Swiss Institute voor hedendaagse kunst.


De St. Patricks Cathedral is een Gotisch monument (Foto: michael_schueller (modified), Unsplash)

6. Binnenkijken bij de St. Patricks Cathedral

De grootste Gotische kerk van heel Amerika staat in New York: Saint Patrick's Cathedral. Deze kathedraal opende in 1879 haar deuren voor rijk en arm. Het is altijd een mooie ervaring om even langs te gaan en het interieur te bewonderen, maar er is ook genoeg gelegenheid om een dienst bij te wonen. Die worden namelijk nog meerdere keren per dag gehouden.

7. Woon een live jazz optreden bij in Rue-B

Goed nieuws: muziekliefhebbers kunnen zeven dagen per week om negen uur ’s avonds een gratis jazzoptreden in Rue-B bijwonen. Er speelt elke avond keer een andere, vaak internationale artiest. Houd het schema op de website in de gaten als je benieuwd bent naar de artiesten.

Op zoek naar nog meer tips voor je stedentrip naar New York? Neem dan even een kijkje in onze speciale reisgids, daar staat alle informatie die je nodig hebt om je reis tot in de puntjes te plannen!