Move over Wenen! 10 tips voor een citytripje Graz image

Move over Wenen! 10 tips voor een citytripje Graz

Zelfs voor veel Oostenrijkers is Graz onbekend terrein. Onbegrijpelijk! De tweede stad van het land steekt wat ons betreft Wenen naar de kroon. Hier zijn tien toptips voor een stedentrip naar Graz.


De skyline van Graz is een panoramisch plaatje (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Wenen is natuurlijk hartstikke leuk, maar Graz is nét zo goed een dikke aanrader: schitterende architectuur, een spannende kunstscene, eten en drinken van topkwaliteit en een bijzonder relaxte sfeer − om maar te zwijgen over de locatie aan de voet van de Alpen. Columbus Travel-schrijver Barbara Natzijl deelt tien tips voor je stedentrip naar Graz!

1. Atelier Decasa

Ontwerpster Sabrina Deutsch maakt met haar zus Carola kunstwerken van uiteenlopende aard: tatoeages, maar ook grote canvasstukken en street art. Vanuit haar toffe atelier Decasa, die zéker een bezoekje waard is, kijk je bovendien uit op het Glockenspielplatz; een gezellig plein met romantische gebouwen en een gevel waarop drie keer per dag 24 klokken verschillende melodieën spelen.

2. Citybeach

Dit toffe stadsstrand ligt pal naast de Erzherzog-Johann-Brücke. Hier verzamelen de lokale hipsters voor een hapje en een drankje. Wees overigens niet bang voor de drommen toeristen, maar verwacht gemoedelijke terrassen waar vrienden elkaar ontmoeten.

3. Joanneumsviertel

Het hart van de kunst- en cultuurwereld in Graz klopt in het Joanneumsviertel. Dat is een complex dat uit drie musea bestaat: de Neue Galerie (voor contemporaine kunst), het natuurhistorisch museum en een bibliotheek. In 2005 werd een masterplan ontwikkeld om dit historische gebied, met zijn eeuwenoude gebouwen, op te knappen. Dat is héél aardig gelukt, dus ga zeker een kijkje nemen!


Citybeach is een supergezellig stadsstrand (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

4. Kunsthaus Graz

Een ander glanzend voorbeeld van architectuur die het verleden met het heden verbindt, is het Kunsthaus Graz. Tussen de barokke gebouwen en rode daken doemt dit gevaarte van blauw glas op, met grote ‘pukkels’ op het dak waar licht uitkomt. De architecten doopten het gebouw dan ook de friendly alien. Binnenin vind je leuke tentoonstellingen over design, architectuur, film en fotografie.

5. Murinsel

Vlakbij het kunsthaus ligt een ander kleurrijk herkenningspunt: het Murinsel. Dit kunstmatige eiland in de rivier de Mur werd in 2003 gebouwd ter gelegenheid van de benoeming van Graz als Culturele Hoofdstad van Europa. Je kunt er via een loopbrug neerstrijken voor een drankje in het café. Geniet meteen even van het zonnetje op een van de treden van het ‘amfitheater’.


Het Murinsel is een hypermodern herkenningspunt in Graz (Foto: MartinStr, Pixabay)

6. Schlossberg

Aan de voet van de groene Schlossberg, in hartje stad, klimt je blik omhoog langs 270 treden. Lang geleden stond er een machtige vesting met de Slavische naam Gradec (kleine burcht), waarvan later de naam van de stad werd afgeleid. Volgens de boeken blies Napoleon de burcht in 1809 op en bleven alleen twee torens staan: de Glockenturm en de Uhrturm. Die laatste werd in de loop der jaren het symbool voor Graz en is inmiddels een echte must-see.

7. Der Steirer

Uiteraard is Graz ook een hele fijne stad om de Oostenrijkse keuken te ontdekken! Het gezellig ingerichte restaurant Der Steirer is een toplocatie om lokale specialiteiten te proberen. Proef tijdens je verblijf bijvoorbeeld voral de Backhendle; de typische gepaneerde kip.

8. Hungry Heart

Heb je alleen kleine trek? Dan tip ik Hungry Heart, een bar met Amerikaanse streetfood met een Oostenrijks tintje. De steengoede sandwiches en ambachtelijke biertjes zijn zo populair dat de rij soms tot op straat reikt.


De historische Schlossberg is hét icoon van de stad (Foto: derneuemann, Pixabay)

9. Kastner & Öhler

In Graz heb je een aantal fantastische plekken om van het cityscape uitzicht te genieten. Ook het dakterras

10. Hotel Daniel

Als je tijdens je stedentrip máximaal van de uitzichten in Graz wil genieten, moet je eigenlijk ook de bovenste kamer van Hotel Daniel boeken. Op het dak van dit gepimpte jarenvijftig-designhotel is een LoftCube gehesen, een geprefabriceerde kubuswoning naar ontwerp van de Duitse kunstenaar Werner Aisslinger. Het houten dakterras biedt een panoramisch uitzicht over de hele stad. Kost wel wat: circa € 400 per nacht.

Zie jij een stedentrip naar Graz wel zitten? Neem dan zeker een kijkje in editie 76, want daar vind je een héle uitgebreide reportage over Graz met nog veel meer praktische tips!