Hoe maak je foto’s van locals? 5 gouden tips! image

Hoe maak je foto’s van locals? 5 gouden tips!

Stel je voor: iemand springt ineens voor je neus en maakt een foto. Hoe zou jij je voelen? Met deze onmisbare tips maak je op een respectvolle manier foto’s van locals!


Een praatje met de locals kan een mooi portret opleveren (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Het is begrijpelijk dat je op reis een paar portretten wil maken van de lokale bevolking. Ze dragen bij aan je reisgevoel en hun dagelijkse bezigheden zijn vaak een lust voor het oog. Toch is het altijd belangrijk om met het nodige respect met locals om te gaan. Mede-oprichter Louise ten Have deelt vijf gouden tips die je hierbij kunnen helpen!

1. Maak oogcontact

Contact maken is de sleutel tot het succesvol fotograferen van mensen. Een connectie met je boogde ‘model’ is noodzakelijk. De manier waarop je dat contact maakt hangt dan weer heel nauw samen met je eigen persoonlijkheid. Soms is oogcontact al voldoende en kun je daar een soort goedkeuring uit lezen. Dat moet je aanvoelen.

2. Vraag het en wees eerlijk

Als je het moeilijk vind om een connectie te maken via oogcontact, is het beter om gewoon even toestemming te vragen. Dan kun je daar ook meteen bij zeggen dat je vind dat iemand er speciaal of mooi uitziet. Daar worden mensen vaak gewilliger van, en het is waarschijnlijk ook nog eens de waarheid; er is altijd een reden waarom je van iemand een portret wilt maken!


Soms is oogcontact voldoende (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

3. Maak eerst een praatje

Wat eigenlijk nog beter is dan alleen toestemming vragen is eerst een praatje maken. Toon bijvoorbeeld interesse in wat mensen op dat moment aan het doen zijn. Na een gesprekje (desnoods met handen en voeten) kun je het nog even aankijken, wat rondlopen en dan voorzichtig een eerste foto maken. Als dat goed gaat, weet je dat je een paar mooie portretten mag maken.

4. Bore them to death

Als je ergens lang genoeg blijft is de nieuwsgierigheid over jouw aanwezigheid op een gegeven moment voorbij en ben je ‘gewoon’. Eigenlijk wil je dan een muurbloempje worden en kun je ongestoord je gang gaan. Geduld is een schone zaak.

5. Vraag niets en begin met fotograferen

Dit is een linke optie. Alles hangt af van de timing. Iemand komt voorbij en op de achtergrond gebeuren er ook allerlei dingen. De foto kan alleen nú, anders is het moment weg. Als je achteraf nog de mogelijkheid hebt om een praatje te maken, doe dat dan altijd. Voel je aan dat het niet het juiste moment is voor een foto? Laat de kans gewoon aan je voorbij gaan. Het is maar een foto, en het risico niet waard het respect voor elkaar te verliezen.

Ben jij ook een enthousiaste reisfotograaf die je visuele vaardigheden wil blijven verbeteren? Louise heeft maar liefst 98 fotografietips in deze special gedeeld, een echte aanrader (al zeggen we het zelf)!