Zuid-Afrika reisblogs

Rondreis door Zuid Afrika (West)

enklaar was er (tot 01 okt 2010) Gepost op 10 mei 110 reacties

Eindelijk was het dan zover. Op 31 augustus vertrokken we vanaf Dusseldorf naar Londen om vervolgens door te vliegen naar Kaapstad. Na wat gedoe met de stoelen toch best een goede vlucht gehad. De weg vinden naar de eerste accommodatie was niet eenvoudig. Bij de “stoplichten linksaf”. Maar waar zijn de stoplichten??? Bleek dat die dus weggehaald waren.

De volgende dagen verbleven we in het West Coast National Park. Het weer zat in eerste instantie niet echt mee maar eenmaal bij West Coast National Park scheen er een stralende zon. We waren nog maar net de poort door toen we een caracal zagen lopen! Prachtig, hij (of zij?) bleef rustig op de weg lopen en trok zich van ons niets aan. De volgende dag zijn we naar de Postberg Section van het park gegaan. Dit deel is alleen toegankelijk in augustus en september tijdens het bloemenseizoen. En hoewel er gisteren nog weinig bloemen waren, waren ze er vandaag volop! Op de terugweg zagen we boven een veld ineens allemaal meeuwen vliegen en in het veld liepen zo´n 15 tot 20 lepelhonden (grootoorvos), ontelbare parelhoenders, bokken, ibissen. Prachtig om te zien!

De dagen daarna hebben we doorgebracht in Citrusdal midden in “rooibosland”. Heerlijk gegeten in een openlucht restaurant in Lambertsbaai waar we tevens het “Guano museum” op Bird Island bezocht hebben, letterlijk een “shit museum” dus. En een lucht!

Als tussenstop tussen Citrusdal en Namaqua National Park zijn we in Strandfontein verbleven. Is een locatie dat vooral gebruikt wordt door gepensioneerden en Zuid Afrikaanse vakantiegangers… En dat is te merken, er is helemaal niets te doen. Het meest spectaculaire dat we meegemaakt hebben is een vissende ijsvogel (pied kingfisher) en een overstekende klipdassie. Maar.. de accommodatie had een fantastische ligging direct aan de oceaan (letterlijk!) dus genoten van prachtige zonsondergangen en –opgangen en het formidabele uitzicht op de zee.

De volgende dag vertrokken we naar Namaqua National Park waar we hebben kunnen genieten van prachtige bloemenvelden. Het blijft een beetje gokken of je wel op het juiste moment aankomt, maar we hebben niets te klagen gehad!

De volgende stop op de route was Springbok. En daar is niets over te vertellen… Dus door naar Upington met een stop onderweg in het Augrabies Falls National Park. Als je het hebt over een desolaat landschap, dan is het Augrabies wel. Het is alleen maar rots, rood zand, struikjes, hier en daar een boompje en kokerbomen. Maar o zo prachtig! Je voelt je zo nietig. Wat een imposante natuur!

De volgende highlight was het Kgalagadi Transfrontier Park. Naast dat we zelf in de Kgalagadi hebben rondgereden, hebben we ook verschillende georganiseerde game drives gedaan. En we hebben zoveel gezien, gemsbokken, gnoes, springbokken, secretarisvogels, honingdas, bruine hyena, leeuwen. Ook heel bijzonder was het paringsritueel van struisvogels (Animal Planet maar dan live). En – hier moeten we niet teveel over nadenken – vlak buiten het kamp een pofadder die de straat over stak! Jammer dat we het park weer moesten verlaten.

Via Upington zijn we naar Prieska gereden. In Prieska is niet veel te doen. Er is een Brits fort (bovenop een heuvel, we hebben de weg er naar toe eens bekeken en besloten die gok maar niet te wagen…) en er is een Neder-Duitse kerk, een monument, wat musea en dan houdt het wel op. Maar als tussenstop naar Karoo National Park een prima plaats!

Het Karoo National Park ligt vlak buiten Beaufort West. De korte route was een prima route, de grote route zorgde hier en daar voor wat klamme handjes en klotsende oksels. Maar wel met prachtige zebra's, kudu's, steenbokjes, schildpadden, heel veel struisvogels, springbokken, gemsbokken enzovoort.

Met inmiddels 3200 kilometer op de teller door naar het Mountain Zebra National Park. We hebben de Kaapse bergzebra´s volop gezien en dat was de reden dat we naar Mountain Zebra zijn gegaan.

De volgende stop op onze route was het Addo Elephant Park. We hadden een geweldig “huisje” met uitzicht op het park waar je de olifanten kon zien lopen en een waterplas waar diezelfde avond al een olifant kwam drinken. Misschien niet zo smakelijk maar wel enorm leuk om te zien waren de mestkevers die op hun kop een mestbal vooruit rollen. En natuurlijk heel veel olifanten!

De route ging verder naar Tsitsikamma (Garden Route National Park). De route naar het park toe is natuurlijk prachtig. We hebben ook nog de Woodcutters Journey tour gedaan. Ontzettend veel geleerd (meer dan bij menig biologieles!). En vervolgens door naar Albertinia. Een prive reservaat(je) waar 2x per dag een game drive gehouden wordt. Het is klein, de leeuwen zitten in een apart gedeelte en bij de zoveelste game drive weet je al van te voren wat je gaat zien en – das vervelender – waar. Wat wel enorm leuk was, was dat we mee mochten met het voeren van de olifanten. Super! Het reptielencentrum(pje) is ook wel leuk om te zien.

Via Bontebok National Park (met veel… bontebokken) doorgereden naar Hermanus waar het walvissenfestival plaatsvond. We hebben enorm veel walvissen gezien die vlak langs de kust zwemmen (en uit het water springen).

Daarna naar Franschhoek waar we heerlijk hebben kunnen genieten in een spa met fantastisch ontspannende behandelingen. Heerlijk! Daarnaast nog een bezoek gebracht aan het Hugenotenmonument en het Taalmonument in Paarl.

Als laatste stop stond Kaapstad en Fish Hoek op het programma. Kaapstad en het Kaaps schiereiland omdat we nu eindelijk een keertje Chapmans Peak in zijn geheel wilden rijden. En dat is gelukt! We hebben ook nog een bezoek gebracht aan Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop (en ja, wij staan ook weer op DE foto  ). Nog wat souvenirs ingeslagen op de Greenmarket en toen was het hoog tijd om naar het vliegveld te vertrekken. Het ging niet helemaal vlekkeloos met de rolstoel, maar ook dat is uiteindelijk helemaal goed gekomen.

We hebben er 32 dagen over gedaan, meer dan 5000 kilometer gereden en enorm genoten! Misschien volgend jaar toch maar weer een keertje gaan…?

enklaar Positie 40267 (0 p.) Lid sinds 13-09-2008 Foto's en tips: 14 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
West Coast National Park
blogfoto nr. 2
Augrabies Falls National Park
blogfoto nr. 3
Olifanten Addo Elephant Park
blogfoto nr. 4
Taalmonument Paarl
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.