Oost-Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

'Southern Right Whale' vanaf boot of terras - oever

Oost-Kaap,
Zuid-Afrika


In Zuid-Afrika ca.122 km ongeveer 1 ½ uur rijden van Kaapstad ligt Hermanus. Deze plaats wordt gezien als een van de 12 beste walvis spotplaatsen van de wereld. Je kan er een boottocht maken. Ik heb dit ook gedaan en zijn daarbij niet ver de haven uitgevaren. In de baai voor Hermanus zagen we al meteen onze eerste 'Southern Right Whale' ( Zuidkaper of Australische walvis ) Het zou niet bij deze alleen blijven. Ze zwommen, ze doken onderwater waarbij we hun staart goed zagen. Er kwam zelfs een vrijwel tegen de boot aanzwemmen. Hierbij zagen we witte verharde huiddelen ( callosities ) op zijn kop. Elke walvis heeft zijn unieke huidwoekeringen, aangroeisels, waarop zeepokken groeien. Kijk bij mijn foto’s om deze te bekijken. Daardoor zagen we goed wat de voorkant was. Een enkele keer zagen we zijn kop geopend waarbij we de baleinen zagen in zijn mond. Met deze balein zeeft hij het voedsel (plankton) uit het water. Prachtige en indrukwekkende wezens.

Vaak zijn de walvissen - de zogeheten Southern Right Whales - tussen juni en december voor de kust van Hermanus te vinden. Tussen september en november is de kans het grootst om ze te zien. De walvissen komen in deze periode om te paren en om hier baby’s te krijgen.

De zuidkaper of Australische walvis is een van de drie soorten uit het geslacht der noordkapers. Het is het enige lid van de familie die op het Zuidelijk halfrond leeft. De zuidkaper is een grote walvis met grote, brede borstvinnen en een grote, brede kop, die een kwart van zijn lichaam beslaat. De rugvin ontbreekt en de borstvinnen zijn kort en breed. De 'Southern Right Whale' wordt minstens 14 meter langen wegen ca. 60 ton zwaar. Vrouwtjes kunnen iets groter worden dan de mannetjes resp. max 16,4m en 15m.

Wij zelf waren begin augustus in Hermanus en buiten dat we ze vanaf de boot zagen waren ze ook te zien vanaf de stad Hermanus. We zaten op een terras bij Old Harbour wat te eten en hadden uitzicht op Walker Bay waar we de walvissen zagen springen. Je kan ook wat langs de kust lopen over wandelpaden.

Als je in deze periode in de buurt van Kaapstad bent moet je zeker naar Hermanus.