Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zuid-Afrika image

Safari vanuit de lucht in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika
Afrika
RomyR

Safari vanuit de lucht in Zuid-Afrika

Als je me vraagt waar je me ’s nachts wakker voor kunt maken zei ik voorheen; ‘een gamedrive, anders nergens voor!’. Dit is veranderd na deze ervaring. 4 uur stond er op de wekker, een half uurtje voordat we naar de ‘Original' Balloon Safari-lanceerbasis van Bill Harrop reden. We werden getrakteerd op koffie en koekjes in de duisternis toen onze ballon gereed gemaakt werd voor vertrek.

Het gebied is ook de thuisbasis van de Cradle of Humankind (wieg van de mensheid). Een groot aantal oude aap-mens fossielen zijn gevonden in kalksteengrotten die 3,5 miljoen jaar geleden dateren. Het zijn enkele van de oudste fossielen van menselijke voorouders ooit ontdekt. Hierdoor is deze plek uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hoe bijzonder om er dan overheen te mogen vliegen!

Ik had nog nooit eerder in een heteluchtballon gevlogen en wist niet goed wat ik moest verwachten. Grote ventilatoren worden gebruikt om koude lucht in de ballon te pompen. Wanneer het gedeeltelijk is opgeblazen, worden de branders in brand gestoken en wordt de lucht oververhit tot de ballon rechtop staat. We wachten nog even op 2 passagiers die de lanceerbasis niet kunnen vinden. Wanneer het achtenlicht steeds sterker wordt vindt onze piloot het wel welletjes en vraagt ons om de mand te betreden. Dan klimmen mijn vriend en ik samen in een grote rieten mand, onze piloot in het midden en een Amerikaans stel aan de andere kant. De piloot blijft de lucht verwarmen met vuur totdat we van de grond zweven. We vliegen! Warmte van een gigantische vlam van 3 meter verwarmt de bovenkant van mijn hoofd als onze kleurrijke ballon moeiteloos van de grond en tegen de ochtendbries opstaat.

Zodra je je realiseert dat je in de lucht bent, is diepe stilte het eerste dat je opvalt. Tussen occasionele ontploffingen van vuur van de brander, is er geen geluid. Geen propeller, geen motor, alleen de vogels. Toch vliegen we al snel een halve mijl boven de grond, langzaam voortbewegend met de wind. Wanneer we in de verte de 2 verstekelingen aan zien komen rijden besluit te piloot over zijn hart te strijken door laag te blijven en de ballon 500 meter verder (tussen de bomen!) even aan de grond te zetten om de 2 andere passagiers in de mand te laten. De precieze waarmee hij dat doet verdient ons respect.

We varen verder over een divers landschap van bossen, rivieren, velden en lage bergruggen bij zonsopgang, waar we ook wat dieren in het wild spotten. Warthogs en Springbok (een soort antilope) liepen door de bomen onder ons. De prachtige Magalies River Valley onthulde zich volledig toen we met de zonsopgang de lucht in kwamen. We begonnen aan onze afdaling in een wildreservaat na een uur vliegen. Iedereen houdt vast terwijl de mand over de grond stuitert voordat hij eindelijk is gaan zitten. "Helemaal verslavend", aldus onze piloot, Marc Nuthall, en ik kan hem goed geloven.

Om onze succesvolle landing te vieren, een glas bubbels om 8 uur… Hierna werden we teruggebracht naar de basis waar een rijkelijk ontbijt op ons stond te wachten. In een luchtballon over de Magalies-vallei in Zuid-Afrika vliegen was een vredige en schilderachtige ervaring die iedereen kan aanraden!

Foto's

De zon komt langzaam op.
De zon komt langzaam op.
RomyR
De kleurrijke ballon danst boven ons hoofd.
De kleurrijke ballon danst boven ons hoofd.
RomyR