Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zuid-Afrika image

The Tree waar kinderen weer kind kunnen zijn

Zuid-Afrika
Afrika
LKleemans

The Tree waar kinderen weer kind kunnen zijn

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik gedurende een tussenperiode in mijn studie besloot deze op te vullen met vrijwilligerswerk in Zuid Afrika. Via via leerde ik Be More kennen, een organisatie die staat voor verantwoord vrijwilligerswerk en duurzaam toerisme. Het mooie aan deze organisatie vind ik dat ze niet zelf projecten opstarten in het buitenland maar lokale ontwikkelingsorganisaties, opgericht en gerund door de lokale bevolking, ondersteunen met behulp van de inzet van vrijwilligers uit Nederland. Het project dat er voor mij direct uitsprong was 'Bobbi Bear'. Operation Bobbi Bear is een organisatie die zich inzet voor seksueel misbruikte kinderen. De organisatie redt per jaar honderden kinderen, begeleidt ze bij het verwerken van hun trauma, vangt ze op met tijdelijke huisvesting en begeleidt ze tijdens een rechtszaak. De kinderen zijn vaak niet ouder dan zes en hebben allemaal een verschrikkelijk trauma te verwerken. Omdat ik zelf psychologie studeer greep de omschrijving van dit project mij erg aan, vandaar dat ik ervoor koos 6 weken naar Bobbi Bear te vertrekken.

Bobbi Bear huisvest zich in Durben, liggend aan de oostkust van Zuid Afrika in de provincie KwaZulu-Natal. Het is leuk dorpje met genoeg faciliteiten en ligt direct aan het strand. Desondanks staat het verblijf van Bobbi Bear en tevens mijn accommodatie gedurende mijn tijd daar, achter hekken met een flink beveiligingssysteem. Het wordt ons afgeraden bij schemer en donker nog op straat te gaan en krijgen telefoonnummers van betrouwbare taxi chauffeurs. Het geeft me een wat vervelend gevoel maar een meisje wat al een aantal maanden vrijwilligerswerk doet bij Bobbi Bear kan me geruststellen dat er niets gebeurd zolang je je aan die afspraken houdt. Samen zitten we op dat moment met 3 vrijwilligers en draaien gedurende de week mee in het programma van Bobbi Bear. Dit is per week verschillend en bestaat uit het op pad gaan wanneer er een melding binnen komt, ondersteuning bieden in de rechtszaal en kinderen opvangen die naar het Bobbi Bear huis komen of daar tijdelijk opgevangen worden. In principe helpt Bobbi Bear iedereen die hulp nodig heeft of aan het hek komt waardoor er een erg warme sfeer in het grote huis hangt, vol met Afrikaanse vrouwen.

Een van de activiteiten dat me altijd bij zal blijven is 'The Tree'. Dit vindt elke zaterdagochtend plaats op een groot veld bij, hoe kan het ook anders, een grote boom. Alle kinderen uit de omgeving die ooit bij Bobbi Bear zijn gekomen, om wat voor reden ook, komen op die dag naar The Tree en kunnen hier spelen. Sommigen moeten van ver komen maar vinden dit het zeker waard. De kinderen, die thuis vaak vele taken moeten vervullen en hier niet altijd kunnen leven naar hun leeftijd, kunnen zich bij The Tree wel weer kind voelen en zich lekker uitleven. Bij The Tree worden boterhammen uitgedeeld en kleding en speelgoed die de afgelopen week bij Bobbi Bear gebracht zijn ter donatie. Ook kunnen kinderen hier terecht voor medische hulp. Echter schuilt er nog een veel belangrijkere reden achter The Tree en dat is de sociale controle. Elke week wordt gekeken wie er aanwezig zijn en wanneer er kinderen zonder reden niet zijn gekomen wordt hier achteraan gegaan om te controleren of ze oké zijn. Een prachtig initiatief van een geweldige organisatie die ondertussen al dusver is uitgebreid met voldoende ondersteuning vanuit de eigen omgeving dat ze niet meer afhankelijk zijn van de hulp van vrijwilligers. Het is dan ook niet meer mogelijk om vanuit Be More als vrijwilliger naar Bobbi Bear te gaan, een goed teken lijkt me!





Foto's

5e329.jpg
5e329.jpg
LKleemans