Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zuid-Afrika image

Excursie watertunnels onder Kaapstad

Zuid-Afrika
Afrika
Jan10e

Excursie watertunnels onder Kaapstad

Hoe zou jij kijken als je bij het hek van het Kasteel de Goede Hoop staat en je ziet ineens het luik open en er komen een paar mensen uitgeklommen?

Ik ben een van de klauteraars die uit de tunnel klimt. Ben blij dat ik het daglicht weer zie. Bijna 1.5 uur is wel een beetje lang om schuifelend en waggelend door een gemetselde tunnelbuis te lopen waar dan ook nog water doorheen stroomt.Onderweg genoeg gekrioel van kakkerlakken, rivierkreeften, padden en spinnenwebben...
Hier heb je geen last van, wel van de gillende meiden die dit vreselijk vinden.

Maar de totale excursie van 4 uur is verder wel heel interessant. Niet bedoeld voor de gemiddelde toerist, maar voor degenen die zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van de watervoorziening in het oude Kaapstad. Er waren in de tijd dat Kaapstad zich ontwikkelde meerdere rivieren in de stad. Om het water in toom te houden werden er ook grachten aangelegd. Maar door de groei van de bevolking raakte het oppervlaktewater vervuild. De rivieren werden ingetunneld en de grachten werden door de Engelsen dichtgeplempd. Er blijkt dus een goed ondergronds afwateringssysteem te bestaan van het zoete water dat zich vanaf de Tafelberg verzameld en naar de oceaan stroomt.

En daar zit hem de kneep. Caron van Zeil zet zich al diverse jaren in om deze verspilling van zoet water tegen te gaan. Als men dit water zou weten op te vangen, dan is er voor elke inwoner van Kaapstad een gratis liter water per dag. Er zijn ideeën om de grachten weer open te breken, meer openbare waterparken en flaneerboulevards in de stad te maken. Om delen van de stad die nu verstopt zijn met verkeer omdat het gewoon echt geen pretje is er te voet te gaan, om die beter leefbaar te maken door het met parken en grachten aantrekkelijk te msken zodat men wel te voet zal gaan. Het is tot nu toe bij ideeën gebleven.

Caron begeleid het eerste deel van de excursie dat zich bovengronds afspeelt en geeft een uitgebreid college over de watervoorziening van Kaapstad toen en nu. Dat terwijl we door het Deer park wandelen en langs ruïnes van oude watermolen, een meertje, een betonnen reservoir en een Kramat (graf van iman) komen. Al die tijd torent de Tafelberg en Devilspeak boven ons hoofd. En hebben af en toe uitzicht op de citybowl tussen de bomen door. We zien locals die flessen water dragen en het gebied wordt ook gebruikt voor religieuze meditatie. De stroompjes werden door de KoiSan 'Camissa " genoemd' . Het betekent 'plaats van zoet water'. Daarom heet de excursie Camissa Tunneltour.

Het verzamelen is bij het kasteel. We mogen achterin een bakkie stappen en rijden naar Deer Park. Zo'n anderhalf uur wandelen we bovengronds. Dan komen we bij de plek waar we ondergronds gaan. (Zie ook foto Camissa Tunneltour) We krijgen de kaplaarzen in bruikleen, zo ook de kopzaklamp.
Niet je beste kleren aan... Want je wordt wel wat stoffig. En in de tunnel loop je het risico nat te worden. Ik ben toch een paar keer uitgegleden maar kon me nog wel net weer staande houden en dus geen nat achterwerk opgelopen. Goed ter been dien je wel te zijn, maar het is zeker geen zware excursie. Het lopen in de tunnel is wel wat ongemakkelijk.

Mooi hoe de tunnelS bij het kasteel van gemetselde keien zijn in plaats van gemetselde bakstenen uit de later aangelegde tunnels.

Als je net als ik wil pochen dat je ondergronds Kaapstad hebt bezocht, de excursie wordt georganiseerd door Figure of 8.
http://activitybridge.com/book?activityid=2275

Foto's

0a253.jpg
0a253.jpg
Jan10e
ea7c4.jpg
ea7c4.jpg
Jan10e
c50c9.jpg
c50c9.jpg
Jan10e
03c32.jpg
03c32.jpg
Jan10e
75719.jpg
75719.jpg
Jan10e
d6834.jpg
d6834.jpg
Jan10e
f1b03.jpg
f1b03.jpg
Jan10e