Luangwa NP Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gamedrives (safari) in South Luangwa National Park

Luangwa NP Noord,
Zambia


South Luangwa National Park (9050 km²) ligt in het oosten van Zambia. De Luangwa Rivier kronkelt van noord naar zuid door dit reservaat. Hier vindt je ondergelopen grasland waar je nijlpaarden, krokodillen en watervogels tegen kan komen.Verder heeft men een wat opener savanne bebost met loofverliezende bomen van de Brachystegia-soort (vooral Miombo bomen) Tussen de bomen groeit lang gras en andere planten. In de drogere vallei heb je de droge savanne waar veel Mopane en Baobab bomen groeien.

In South Luangwa National Park kan je wandelsafari's en gamedrives maken zowel overdag als laat in de middag/avond maken. Avond safaris kan je in niet veel Nationale Parken in Afrika. Vaak moet men voor zonsondergang uit het park of bij lodge zijn.

Tijdens de avondsafari ga je op zoek naar dieren die in de avond actief worden. Men schijnt met een felle lamp rond om te zien of er wild was. Vaak zie je ogen die oplichten. Bij de antilopeachtige mag dat niet te lang. Ze worden verblind en hebben ongeveer 45 min. nodig om weer goed zicht te hebben. In de tussentijd zijn ze natuurlijk een makkelijke prooi. Wij zagen o.a. de nachtdieren Genet Cat, White Tailed Mongoose.

Maar ons hoogtepunt van de avondgamedrive was een mannetjes leeuw met mooie manen en prachtige kop die op de rand van een droge rivierbedding lag. In die tijd dat we erbij stonden brulde hij tweemaal erg hard en eindigde elke keer met een haperend geluid. Ook deed hij een aantal keren zijn bek open om te geeuwen waarbij we zijn tanden zagen. Een prachtig schouwspel.

Tijdens de dag gamedrives zagen we o.a. verder naast nog een groep (10) leeuwen, olifanten, luipaarden, vele impala's, waterbokken, Puku's (soort Kob), nijlpaarden, gele bavianen, vervet monkey's, krokodillen, ganzen, twee ooievaarsoorten n.l. de Afrikaanse nimmerzat, Zadelbekooievaar en vele andere vogels. Vrijwel alleen hier te zien de Crawshay's zebra en Thornicroft Giraffe.

Een van de hoogtepunten was Afrikaans grootste arend Martial Eagle -Vechtarend(lengte 76-96cm, 3,1-6,2kg, spanwijdte 188-260cm) Deze had een varaan gevangen en was deze aan het eten. Onverwacht kwam een Afrikaanse visarend op hem afvliegen om zijn prooi weg te kapen. De Vechtarend jaagde hem weg en beschermde zijn prooi door er met gespreide vleugels overheen te staan. Wat een mooie gebeurtenis.

De droge tijd augustus tot oktober is de beste reistijd voor het spotten van groter wild.

Kijk voor meer info op mijn website:[url="http://www.vakantiebestemming.info/zambia---south-luangwa-national-park.html" target="_blank"]www.vakantiebestemming.info[/url]