Serengeti Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Duitsland wil Serengeti redden

Gepubliceerd: 02 mrt 2011 2
Vorig jaar kondigde de Tanzaniaanse overheid aan plannen te hebben voor de aanleg van een 155 kilometer lange snelweg dwars door het Serengeti National Park. Nu de plannen ondanks verschillende initiatieven nog steeds niet van de baan zijn, is de Duitse overheid bereid om in te springen.

Snelweg door Serengeti

Het Serengeti National park ligt in het noorden van Tanzania en gaat over in het Masai Mara-reservaat in het zuiden van Kenia. Het plan is ontstaan om in 2012 een snelweg door de Serengeti aan te leggen als alternatief voor een verouderde spoorweg door het noorden van Kenia; deze moet tot doel dienen mineralen van Centraal-Afrika via het Victoriameer naar het oosten te vervoeren. Wereldwijd is er kritiek geuit tegen deze plannen, omdat het de jaarlijkse migratie van duizenden gnoes, zebra's en andere dieren hindert. Na het regenseizoen trekken de dieren naar de groene weiden van Kenia om later in het jaar weer terug te keren naar Tanzania. Ook zou de weg het voor illegale stropers gemakkelijker maken om hun buit te vervoeren.


Alternatief

De Duitse overheid heeft, in een poging de Tanzaniaanse overheid af te laten zien van de aanleg van de weg, financiële en technische hulp beloofd bij het aanleggen van een alternatieve weg, die om de Serengeti heen loopt en dus geen inbreuk maakt op de leefomgeving van de dieren. Deze weg zou langs de zuidrand van het park moeten lopen en vijftig kilometer langer zijn. Daarnaast wil de Duitse minister voor Ontwikkeling Dirk Niebel geld vrijmaken voor onderzoek naar de gevolgen voor de natuur en de economische gevolgen van het aanleggen van een weg om het gebied heen. Ook de Wereldbank is bereid geld vrij te maken voor onderzoek. De alternatieve route zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan de weg dwars door de Serengeti, omdat deze de steile kliffen van de Riftvallei vermijdt.
Foto door: MikeB.reisreporter.nl


Actie

Op Facebook is de actie 'Stop the Serengeti Highway' aan de gang. Ruim 37.000 mensen hebben hier hun bezorgdheid geuit door lid te worden van deze pagina. Zaterdag 19 maart is uitgeroepen tot International Serengeti Day. Op de website van de Serengeti Watch kun je geld doneren om de aanleg van de snelweg tegen te gaan.
Foto door: Sgtravel.reisreporter.nl


Help mee

Wil je helpen de Serengeti te redden? Meld je dan nu aan op de Stop the Serengeti Highway Facebookpagina. Zie voor meer informatie de website van Serengeti Watch en lees de column van Ton van der Lee in Columbus editie 26 over dit onderwerp.


Hoofdbeeld door: ChantaldeKoning.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

2 reactie(s) bij "Duitsland wil Serengeti redden"

  • profile image comment

    Wie haalt het in zijn hoofd om een weg door de serengeti te leggen ??? Goeie zaak dat er actie tegen gevoerd word! Heb me gelijk even aangemeld,top!

    Door shiro • geplaatst op 2011-03-02 15:01:24
  • profile image comment

    Kom op mensen! meld je aan op de Serengeti watch website!!! Een snelweg door de Serengeti betekend het einde van de Serengeti! Op het moment ziet het er niet al te best uit. De regering geeft geen gehoor en willen wat het kost de snelweg. Dus sign up people!!!!!!!!!!!

    Door frankbloemberg • geplaatst op 2011-04-21 18:04:43

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Serengeti artikelen

Help, er zit een cheeta op mijn achterbank …

Toer je effe lekker in een safariauto door de Serengeti, springt er opeens een cheeta op de achterbank … Zou jij ook zo kalm blijven als de man in deze video? 

Toer je effe lekker in een safariauto door de Serengeti, springt er opeens een cheeta op de achterbank … Zou jij ook zo kalm blijven als de man in dez...

Zo ga je op wandelsafari door de Serengeti

De Serengeti in Tanzania is gekend om drie dingen: het prachtige savannelandschap, wilde dieren en de Maasai. Wie ze alle drie op een ongebruikelijke, intense manier wil beleven laat de fourwheeldrive staan, zegt luxe safari resorts gedag en wandelt de oneindigheid in.

De Serengeti in Tanzania is gekend om drie dingen: het prachtige savannelandschap, wilde dieren en de Maasai. Wie ze alle drie op een ongebruikelijke,...

Op voetsafari door de Serengeti

De Serengeti in Tanzania is gekend om drie dingen: het prachtige savannelandschap, wilde dieren en de Maasai. Wie ze alle drie op een ongebruikelijke, intense manier wil beleven laat de terreinwagen staan en wandelt de oneindigheid in.

De Serengeti in Tanzania is gekend om drie dingen: het prachtige savannelandschap, wilde dieren en de Maasai. Wie ze alle drie op een ongebruikelijke,...