West Sierra Leone

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ongerepte eilanden 'Turtle Islands' in Sierra Leone

West Sierra Leone,
Sierra Leone


Tijdens mijn reis van 10 maanden van Amsterdam naar Accra, Ghana, ben ik onderweg op Turtle Islands geweest. Dat is een eilandengroep van 8 eilanden voor de kust van Sierra Leone, West-Afrika. Om bij deze eilanden groep te komen moesten we 6 uur lang met een klein bootje varen, via een groter eiland Bonthe Island, waarna we bij elke chief van elk eiland toestemming moesten vragen om het eiland te betreden (voor ongeveer 20 euro cent per persoon kon dit).

Op deze eilanden zijn geen voorzieningen zoals wij die kennen. Geen gas/water/licht. Geen bereik, geen internet, geen bedden, geen stoelen, zeker geen tourisme etc etc. We sliepen er 3 nachten in hangmaten tussen de palmbomen in en kookte op een brander die we zelf hadden meegenomen. We aten een vis van 50cm wat we van een visser kochten voor 2 euro. Overdag hebben we gekeken hoe deze mensen leefden. Ze bouwen hun eigen houten boten, visten in zee, sorteren en droogden sardientjes en cockels, en onderhielden zichzelf totaal.

Dit specifieke eiland is Nyangei Island. Een eiland wat met vloed bestaat uit 2 eilanden. Als het eb is zijn de twee verbonden (ookal kan je met vloed ook makkelijk tussen de twee in lopen), en ontstaan er grote zandvlaktes om het eiland heen, waar de kinderen gaan voetballen op een veld met twee goals wat alleen droog staat tijdens eb. In de verste verte zie je nog mensen staan met hun net omdat het water zo ondiep is.

Dit was zeker een van de highlights van mijn trip door West-Afrika van 10 maanden en ik kan iedereen het aanraden om je op deze eilanden onder te dompelen in de cultuur en levenstijl van deze prachtige mensen.