Sao Tome en Principe image

Sao Tome en Principe


Reisgids

Sao Tome en Principe
Afrika
Jeanice

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Voor de westkust van Afrika ligt de eilandengroep Sao Tomé en Principe. De groep bestaat uit zes eilanden, waarvan Sao Tomé het grootste is. De eilanden zijn bergachtig en vulkanisch. De bodem is vruchtbaar, waar de bevolking in het verleden gebruik van maakte door er suiker op te verbouwen.

Later kwam een groot deel van het inkomen van de bevolking van koffie- en cacaoplantages. Helaas leeft achttien procent van de bevolking tegenwoordig nog altijd zonder stromend drinkwater en medische hulp is schaars. Wel zijn er voorzieningen voor reizigers; met name avonturiers, duikers en doorgewinterde hikers kunnen hier hun hart ophalen. Ook zijn er een paar zeer luxe resorts. De archipel Sao Tomé en Principe telt 187.000 inwoners. Een derde daarvan woont in de gelijknamige hoofdstad São Tomé. Het merendeel van de bevolking heeft zowel Afrikaanse als Portugese voorouders.

Sao Tomé en Principe is een ideale bestemming als je van strandvakanties houdt. Op de verschillende eilanden kun je door turkoois water en over hagelwitte stranden met wuivende palmbomen wandelen. Ook zeker de moeite waard is een uitstapje naar de binnenlanden. De avontuurlijke paden door het tropisch regenwoud maken van een wandeling een hele uitdaging, maar de prachtige natuur maakt alles goed. Vogelliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken. Maar liefst 140 soorten exotische vogels hebben zich permanent op de eilanden gevestigd.
Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de rotskust Boca Inferno, de waterval van São Nicolau en om te duiken kun je naar Ilheu da Rolas gaan.

Reisinspiratie

Van onze community

verborgen strandjes
verborgen strandjes
Sao Tome en Principe
Ejbaaijens
de verlaten stranden van Sao Tomé
de verlaten stranden van Sao Tomé
Sao Tome en Principe
Ejbaaijens
Pico Cão Grande
Pico Cão Grande
Sao Tome en Principe
Ejbaaijens

Praktisch

 • Over het algemeen geldt er een positief reisadvies voor Sao Tomé en Principe. Wees wel altijd alert. Vooral op de afgelegen stranden, daar kan criminaliteit aan de orde zijn. De wegen op Sao Tomé en Principe zijn slecht. In het regenseizoen zijn de wegen erg moeilijk begaanbaar. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Sao Tomé en Principes:

  - Gele koorts

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Sao Tomé en Principes kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: dobra (STD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  3 februari – Dag van de Martelaren

  Herdenking van het bloedbad van Batépa.

  3 mei – Dag van de Arbeid

  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  12 juli – Onafhankelijkheidsdag

  De dag waarop Sao Tomé en Principe in 1975 onafhankelijk werd van Portugal.

  30 september - Dag van Agrarische Omwenteling

  1 november – Allerheiligen

  21 december - Sao Tome-dag

  De dag waarop de Portugezen in 1470 voor het eerst voet aan wal zetten op het eiland.

 • Sao Tome en Principe – welke stekker heb je nodig?

  Stekker type CStekker type EStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger

  Het oppervlak van Sao Tome en Principe is 1,7x Texel.
  De gesproken taal/talen: Portugees.