Principe

Onze liefde voor Principe, de noordelijke helft van het eilandenstaatje São Tomé en Príncipe, steken we niet onder stoelen of banken. Een reis naar dit kleine eiland, zo’n 250 kilometer voor de kust van het Centraal-Afrikaanse land Gabon, is puur genieten. Je bent een van de weinige reizigers die het ongerepte regenwoud, de schitterende stranden en het rijke onderwaterleven verkennen. Ga met een sjamaan op zoek naar heilzame planten in de jungle, stap in een kajak om de paradijselijke kust op eigen houtje te verkennen of plan je bezoek zo dat het samenvalt met de jaarlijke migratie van bultruggen of de komst van zeeschildpadden.

Ook cultuurliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. De koloniale geschiedenis van het eiland, waarin vooral de cacaoteelt centraal staat, komt het beste tot uitdrukking in de roças, voormalige plantages. Sommige daarvan zijn inmiddels ruïnes, overwoekerd door jungle. Andere zijn gerestaureerd en omgetoverd tot plekken waar je kunt blijven logeren, heerlijk kunt eten of gewoon tot rust kunt komen. De eilandbewoners, voornamelijk afstammelingen van slaven die op de plantages te werk werden gesteld, zijn hartelijk en altijd in voor een praatje en een palmwijntje.

De toeristische infrastructuur staat nog in de kinderschoenen — de wegen zijn vaak slecht en de keus aan accommodatie is beperkt. Maar met zo veel moois om te ontdekken, neem je dat voor lief.

Informatie over Principe

Laat kaart zien