Swakopmund

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Swakopmund, hier spreekt men Duits

Swakopmund,
Namibië


Je kijkt hier naar het voormalige Duitse kantongerecht in een van de hoofstraten van Swakopmund, een stadje aan de monding van de Swakop, vlakbij Walvisbaai.
Nadat Afred Lüderitz er in 1884 een stuk grond had aangekocht, verklaarde hij het gebied waar nu Namibië ligt, tot Duits protectoraat, wat het bleef tot 1919. Veel straatnamen herinneren nog aan die tijd en zelfs Sauerkraut en Apfelstrudel is heel gewoon. In het centrum, waar ook dit gebouw ligt, wonen veel blanke Afrikaners. Zij kunnen de hoge huren wel betalen. Het is er brandschoon en heel rustig.

De zwarte Namibiërs wonen in Mondesa, een dorp met stenen huizen buiten de stad.
Ze bouwen hun huis zelf. Eerst krijgen ze een stuk grond van het rijk en daarna 20.000 Namib. dollar in termijnen, om het huis op te bouwen. Na iedere termijn is er controle. Is het niet goed gegaan, jammer dan. Je moet dan terug naar je tijdelijke behuizing op het strand, die met planken e.d in elkaar is gezet.

Tip: Ga in Mondesa kijken met een georganiseerde tour en maak hier in de stad een gratis wandeling langs dit soort gebouwen, ga tot slot iets drinken bij het Swakopmund hotel, het voormalige station.
Je ervaart de grandeur van toen!