Sossusvlei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dead Vlei

Sossusvlei,
Namibië


De allermooiste excursie in Namibië is bij zonsopkomst naar de Sossusvlei en de Deadvlei.
Sesriem is de ´gate´ van de Sossusvlei, een onderdeel van het Naukluft Park, een van de grootste nationale parken ter wereld. Vlei betekent ´grote pan´ = opgedroogd meer. Vanaf de ingang van het park, wat om 6:30 uur opengaat (Sossusvlei is een afgeschermd deel, waar je entree moet betalen) is het nog 64 km rijden naar de eigenlijke Sossusvlei.
Onderweg halverwege stopt iedereen bij Duin45, en hier is het behoorlijk druk. Iets eerder kun je stoppen bij Duin23, deze is net zo mooi en dan heb je het rijk alleen. Aan het einde van de rit kun je nog 5 kilometer verder met 4x4 ´s, tot de plek vanwaar het nog zo’n 800 meter lopen is naar de Dead Vlei zelf.
Als je in Namibië bomen ziet, betekent het dat er een rivier stroomt, die zie je vaak niet want de meeste rivieren hier stromen ondergronds. Vroeger was de Sossusvlei een vruchtbare vallei van de Tsauchab rivier, die hierlangs naar zee stroomde. Lang geleden kon het water niet meer doorstromen en zakte de grond in, de bomen stierven en dit werd de Dead Vlei.
Net na zonsopkomst hebben de duinen nog mooie scherpe randen en schaduwvlakken, naarmate de zon hoger staat verdwijnt dit. Bovendien wordt het dan ontzettend heet.
Als je terug rijdt moet je nog even een kijkje nemen in Sesriem Canyon, een mooie kloof om een stukje doorheen te wandelen. Sesriem dankt zijn naam uit vroeger tijden en betekent dat er 6 riemen aan een emmer nodig waren om het water uit de kloof te halen.