Kolmanskop

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kolmanskop in Namibië

Kolmanskop,
Namibië


Kolmanskop is een verlaten diamantdorpje dat weer door de woestijn wordt overgenomen. Een zeer fotogenieke locatie met een intrigerende geschiedenis! Deze plek staat zeker mijn top 3 favoriete plekken in Namibië (samen met de Sossusvlei en Etosha NP). De intrigerende geschiedenis ontdekken is het leukst ter plaatse via de rondleiding en in het kleine museumpje. Dus richt ik me hier qua tips op fotografie.

Omdat het spookdorp nog in het zogenoemde Sperrgebiet (verboden gebied) ligt heb je een permit nodig om het te bezoeken. Er is keuze uit een normaal permit en een fotografie permit. Het fotografie permit is ongeveer 3x zo duur als een normaal permit (ca. 15 om 5 euro), maar dan mag je wel met zonsopkomst al naar binnen, met een normaal permit pas vanaf 09.00 uur. In tegenstelling wat je bijna overal leest raad ik juist niet aan om het fotografie permit te nemen! Waarom niet dan?

Ten eerste ligt Kolmanskop niet zo ver van de Atlantische oceaankust (vlak bij het plaatsje Luderitz, dat aan zee ligt). De koele oceaanlucht zorgt voor ochtendmist, dat weliswaar vrij snel oplost onder invloed van het zonlicht, maar er dus wel voor zorgt dat juist bij (en vlak na) zonsopkomst het licht in Kolmanskop nog niet zo mooi is.

Ten tweede, ik was er stipt om 09.00 uur als eerste toerist en pas tegen half 10 kwam de volgende auto aan. Voor de start van de rondleiding om 10.00 uur heb ik bijna alle gebouwen kunnen bekijken en fotograferen zonder iemand anders tegen te komen! Toen ik aankwam was de mist al redelijk opgetrokken en zorgde het al wat krachtigere zonlicht voor hardere schaduwen, wat juist extra versterkend werk voor je foto’s in deze vervallen en verzande gebouwen.
Mijn advies is dus gewoon een normaal permit te kopen bij de toerist info in Luderitz en zorgen dat je er stipt op tijd bent.

Vooral doorkijkjes zoals op deze foto zijn prachtige stillevens van vergane glorie. De foto is trouwens genomen in het middelste van de drie langwerpige gebouwen, iets heuvelop en evenwijdig gelegen aan het ziekenhuis. Het oude ziekenhuis is ook zeer de moeite waard. Ik raad aan om hier als eerste heen te gaan (grootste kans dat je de lange gangen zonder andere mensen kunt fotograferen).

Tot slot, het is verstandig om hoge wandelschoenen aan te trekken vanwege het mulle zand (en omdat er ook slangen zitten).