Etosha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Drinkende gemsbokken in Etosha

Etosha,
Namibië


We staan bij de Okaukuejo waterplaats in Etosha National Park. Het is hier letterlijk een komen en gaan van wilde dieren: olifanten, zebra's, neushoorns, giraffen, antilopen, noem maar op. Het is een feest om hier te zijn. Op een gegeven moment is het rustig, het water is glad als een spiegel en 2 gemsbokken, of ook wel spiesbokken genoemd, staan rustig te drinken. De golfjes weerspiegelen zelfs weer terug op hun lichaam.
Het is stil en je hoort alleen af en toe een vogel en het water spetteren. Dit is genieten.

Wiki:
De gemsbok of spiesbok (Oryx gazella) is een evenhoevig zoogdier uit de familie van de holhoornigen. De soort wordt tot de informele groep van de antilopen gerekend. Hij komt voor in Afrika in droge streken zoals de Kalahari en de Namib-woestijn.

De vacht is zandbruin met een zwarte streep laag op de flank. De kop, oren, buik en poten zijn contrasterend zwart en wit. De staart is zwart. Op hun kop hebben ze geringde hoorns. Ze hebben een brede snuit, met een rij forse snijtanden, geschikt voor het eten van taaie grassen. De lichaamslengte bedraagt 160 tot 240 cm, de staartlengte 45 tot 90 cm en het gewicht 100 tot 210 kg.
Gemsbokken zijn graseters. Ze kunnen weken leven zonder water te drinken, omdat ze dit kunnen vasthouden. Ze nemen ook vocht op uit voedsel. De urine is zeer geconcentreerd. Ze leven in kudden van maximaal 25 dieren, vooral bestaande uit vrouwtjes met jongen en een paar mannetjes.