Westelijke Sahara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Westelijke Sahara, De laatste kolonie van Afrika (boek)

Westelijke Sahara,
Marokko


De Nederlandse journaliste, Nicolien Zuijdgeest ondernam tussen 1997 en 2003 een tiental reizen door de Westelijke Sahara. Zij bezocht de door Marokko sinds 1975 bezette gebieden – onder meer de hoofdstad El Aioun, Smara, de fosfaatmijnen van Fosboucraa. Ze trok door het door de Saharaanse bevrijdingsbeweging Polisariofront bevrijde gebied, bezocht Saharaanse families, die naar het buurland Mauritaniê zijn uitgeweken en deed de vluchtelingenkampen van het Polisariofront in het Zuid-Westen van Algerije aan. In de buurt van de Algerijnse woestijnstad Tindouf en langs de grenzen van West-Sahara wachten ongeveer tweehonderdduizend Saharaanse vluchtelingen, in barre omstandigheden op hun terugkeer naar hun vaderland. Dat doen ze nu al 34 jaar.
De Marokkaanse annexatie van het gebied druist in tegen het internationaal recht. Het door de Verenigde Naties beloofde zelfbeschikkingsreferendum onder het Saharaanse volk heeft nog altijd niet plaatsgevonden. Marokko weigert hieraan mee te werken en lapt alle resoluties van de Veiligheidsraad aan zijn laars. De bemiddelingen door afgezanten van de secretaris-generaal van de VN halen niets uit. Als het Marokkaanse regime zo doorgaat, wordt het tijd sancties tegen Marokko in te stellen, op zijn minst een verbod op wapenleveranties.
In bezet West-Sahara heerst in feite de staat van beleg. Elk oppositioneel geluid wordt in de kiem gesmoord of verboden, mensenrechtenactivisten worden opgepakt en in oneerlijke processen tot absurde straffen veroordeeld, burgerinitiatieven gedwarsboomd. Het verzet tegen de Marokkaanse overheersing is echter sterker dan ooit.
Onafhankelijke media worden door Marokko systematisch geweerd. Hierdoor dreigt het volk van de West-Sahara vergeten te worden, en kan Marokko straffeloos zijn gang gaan. De Verenigde Naties zijn aanwezig in bezet West-Sahara, maar bieden de bevolking geen enkele bescherming.
Saharanen hebben altijd verzet geboden tegen een vreemde mogendheid, ze zullen zich dan ook blijven verzetten tegen de Marokkaanse bezetting.
"De laatste kolonie van Afrika. Reizen door de Westelijke Sahara", Uitgeverij Bulaaq, Amsterdam 2004, 255 blz., 18,50 euro.
http://www.[url="http://amerigo.nl/uitgeverij/bulaaq/9054600993.html" target="_blank"]amerigo.nl/uitgeverij/bulaaq/9054600993.html[/url]