Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De leerlooierijen van Fez

Fez,
Marokko


Een van de grootste bezienswaardigheden van Fez, zijn de leerlooierijen in het centrum van de souks. De wat kleinere leerlooierijen vind je verderop bij de Place Seffarine, het plein van metaalbewerkers en koperslagers.

De huiden worden op traditionele wijze gelooid en geverfd. De huiden van schapen, geiten, kalveren, paarden en dromedarissen worden in grote vaten soepeler gemaakt. Ze maken de huiden schoon, stampen ze aan en kleuren ze rood, geel, blauw of groen. Na het bewerken worden de huiden op terrassen rondom de vaten gelegd om te drogen.

Vroeger werd dat vooral gedaan met vogelpoep en urine. Tegenwoordig gebruikt men veelal chemische stoffen, en worden de huiden gekleurd met natuurlijke kleurstoffen. Het werk in de leerlooierijen van Fez is ongelooflijk zwaar, maar ook nog eens ongezond. Ondanks dat blijft het een populaire job onder de Marokkanen, omdat het goed verdient.

De leerlooierijen zijn te bezoeken. Als je in de souks loopt, word je meestal snel aangesproken door iemand voor je wil gidsen. Je komt dan wel op plekken waar je niet snel zomaar naar binnen loopt. Neem wel wat takjes munt mee tegen de scherpe lucht.