Liwonde NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Liwonde een Nationaal Park zonder massatoerisme

Liwonde NP,
Malawi


In het zuiden van Malawi - Afrika ligt Liwonde National Park aan de Shire rivier. Het Nationale Park (550 km2) heeft lagunes, moerassen, open grasvelden, heuvels en mopanebossen en natuurlijk ook veel wild en vogels. Hier vindt je nog niet de grote aantallen toeristen zoals b.v. in Tanzania en Kenia maar men vindt hier wel grote hoeveelheden olifanten en nijlpaarden.

Je kan er in een beperkt aantal lodges of campsite overnachten. Ikzelf heb gekampeerd in Bushman's Baobabs camp. Deze ligt ongeveer 4 kilometer van de gate van het Nationale Park en ligt prachtig bij vele baobab bomen en aan de oever van de Shire rivier. Ik sliep avontuurlijk in een koepeltentje onder de Apenbroodbomen. Toen ik er was (2010) was men het luxe tentenkamp aan het inrichten. Op dit moment heeft men keuze uit chalets, ingerichte tenten en campsite.

In Liwonde National Park kan men diverse activiteiten doen. Je kan een boottocht op de Shire rivier maken waarbij ik vele nijpaarden, wrattenzwijnen, Afrikaanse visarenden, bavianen, vervet monkey's, enkele ooievaar soorten en vele andere watervogels zag. Ook waren er vele vissers met hengels aan het vissen gezeten in uitgeholde boomstam of Mokoro. Er waren ook enkele olifanten met jong. Deze zouden we nog vele malen tegenkomen. Een mooie zonsondergang was de afsluiting van de tocht.

Natuurlijk kan je ook met 4x4 drive op game-drive door het park en zelfs een wandelsafari. Onder begeleiding van een ranger en soldaat met geweer hebben we deze gemaakt. We liepen langs de rivier met drassige grond, veel kort riet met veel impala's en waterbokken, zowel mannetjes en vrouwtjes.

De gamedrive die ik maakte was avontuurlijk met een oud model 4x4 drive waarbij onderdelen half-los of amateuristisch aan elkaar gemaakt waren. De banden waren twijfelachtig en dat hebben we gemerkt. We kregen pech en de chauffeur had geen werkende telefoon of radio. Na een tijdje zijn ze ons gaan zoeken en hebben we van voertuig gewisseld. Een hele belevenis en zo zie dat het toerisme in dit interessant park nog moet groeien.

Tijdens een gamedrive kom je door bosgebied, waar je nog wild kan zien zoals sabelantilopen, Afrikaanse buffels, kudu's, nijlpaard met jong en een ground-hornbill.
Het was een goede keuze om hier naar toe te gaan.