Ghana

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ghana image

Ghana, Afrika puur

Ghana
Afrika
Willemien

Ghana, Afrika puur

Ghana, Afrika puur.

Afrikaanse landen zijn bij veel reizigers in trek. Ghana aan de kust van West Afrika wordt nog niet veel door globetrotters bezocht.
Wij bezochten in maart – april 2011 dit land en ontdekten dat het heel divers en echt de moeite waard is. Waarom? Het land kent meerdere typen landschappen: het enorme Voltameer, tropische regenwouden en het savannelandschap.

Het zuiden is overwegend christelijk, het noorden islamitisch. Daarnaast is een groot deel van de Ghanezen (ook) animist. Dit uit zich in bouwkunst, kleding, gebruiken en omgangsvormen.
Het land worden bewoond door verschillende bevolkingsgroepen of stammen. Ze wonen vreedzaam naast elkaar. Tijdens ons bezoek bereikte in het buurland Ivoorkust de burgeroorlog een dramatisch dieptepunt. Het kan dus anders!

De grote warenmarkt van Techiman is een hoogtepunt voor ”obrunies” (witten) die dit land bezoeken. West Afrika ten top. De marktvrouwen zijn vaak traditioneel gekleed. Alles wordt aangeboden. Maar de toerist kan niet veel met potten, plastic gebruiksvoorwerpen, gereedschap en vlees.
Can I take a picture? No! Maar na een praatje: “where are you from?” breekt al snel het ijs. Er wordt gelachen en het lijkt ineens of we elkaar al jaren kennen. We beloven de foto van de prachtige dame vanuit Nederland op te sturen. Maar dan is het probleem waar naar toe? Een bijdehante marktkoopman weet het. Het adres van de kerk is de oplossing. We komen onze afspraak na!

De reis gaat via Tamale naar de Navrongo regio in het noorden. Savanne gebied. De temperatuur loopt op tot boven de 40◦ C. ’s Nachts koelt het nauwelijks af. Dit is het gebied van de min of meer geïsoleerd levende stammen. We zijn welkom in hun dorpen nadat we een bezoekje hebben gebracht aan het dorpshoofd en een kleine bijdrage hebben gegeven. We zijn de bezienswaardigheid van de dag: obrunies! De dorpen zijn zo gebouwd dat ze goed verdedigbaar zijn tegen indringers. Of dit nodig is? Later terug in het zuiden aan de kust zullen we ons bij het bezoek van het voormalige Nederlandse fort Elmina realiseren hoe belangrijk dit was.

Kumasi, de hoofdstad van het Ashanti rijk. Elke 42 dagen wordt het Akwasidae festival gevierd. De stamhoofden betuigen eer aan de Ashantene (koning). Tot de 19e eeuw was het Ashatirijk een van de belangrijkste koninkrijken van Afrika. Het is een kleurrijke bijeenkomst van de koning en alle stamhoofden en hun vrouwen waarbij ze hun traditionele gewaden van kenthe en traditionele gouden sierraden dragen. Drums, hoornblazers, dansers, grote gekleurde parasols, goud en nog eens goud. De koning op zijn gouden stoel in het midden. Ghana heette dus niet voor niets Goudkust. Een uitzondering voor één keer: er mag worden gefotografeerd, zelfs de koning. De temperatuur van boven de 40◦ C lijkt ineens minder hevig.

De kust. Voor ons doemt het voormalige Nederlandse fort Elmina op. Schilderachtig en idyllisch gelegen op een rots voor de kust. Een zwarte student leidt ons rond en vertelt de bizarre geschiedenis. Van hieruit vervoerde onze West Indische Company miljoenen zwarten naar Amerika, Suriname en het Caribische gebied. Hij somt de daden van “the Dutch” op. Verschrikkelijk, mensonterend en wreed, zeer wreed. Gelukkig weet hij niet dat we Nederlanders zijn. Of toch…? Wij zijn in ieder geval niet trots op de mentaliteit en handelsgeest van toen en hopen dat die ook nooit meer zo in ons boven komt.

Enkele hoogtepunten. Maar elke dag in Ghana is een hoogtepunt. Wij kunnen het aanraden.
En overigens, no hard feelings! De Ghanezen zijn erg vriendelijk. Ook tegen de Dutch.

Foto's

5e2eb.jpg
5e2eb.jpg
Willemien
a5fc1.jpg
a5fc1.jpg
Willemien
8894e.jpg
8894e.jpg
Willemien