Lac Aheme

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maak eens een Vodunceremonie mee

Lac Aheme,
Benin


We zijn uitgenodigd in Bopa aan het Ahimiémeer voor een aantal voodoo ceremonies om de (natuur)geesten op te roepen en hun gunsten te vragen. Het is beslist geen optreden voor toeristen, de bevolking komt regelmatig bij elkaar. Op het terrein waar het allemaal gebeurt staat een voduntempel, waar je priesters kunt raadplegen. Zij bepalen bij welke godheid je hoort door het gooien van kaurischelpen.
Op dit moment zijn er een een aantal rieten wezens (zangbeto's) bij de tempel aanwezig.
Een zangbeto is een geest die geen stoffelijk lichaam heeft. Hij zwerft in de nacht door een dorp, spoort misdadigers op en brengt hen voor het gerecht. In werkelijkheid zit in de zangbeto een man die in trance is geraakt, waardoor hij magische krachten bezit.
Hier zie je een begeleider die de zangbeto heen en weer schudt om te horen wat hij te zeggen heeft. Dan gebeurt er van alles: er komt een konijn tevoorschijn dat weer verandert in een gans als hij teruggaat in de zangbeto. Daarna vliegt de gans/geest weg, maar dat is niet de bedoeling. De geest wordt weer snel gevangen en dan mag hij zijn verhaal vertellen.
Gewone mensen mogen de zangbeto niet aanraken, dat brengt ongeluk.