Lac Aheme

Aan het Lac Ahémé, in Possotomè, heeft de dorpsbevolking toegang tot een bron met goed drinkwater. Er zijn twee tappunten aangelegd door de nabijgelegen fabriek, waar het mineraalwater gebotteld wordt. De bevolking kan in de gele jerrycans, die ook door de fabriek worden verstrekt, water halen. Bij het grote tappunt, met meerdere toegangen, doet men de was en wast zichzelf.

Informatie over Lac Aheme

Beste foto's & tips van Lac Aheme

'527579' door corriedewinter '527579' door corriedewinter

BeninLac Aheme

BeninLac Aheme

Wassen bij Possotomè

corriedewinter

Aan het Lac Ahémé, in Possotomè, heeft de dorpsbevolking toegang tot een bron met goed drinkwater. Er zijn twee tappunten aangelegd door de nabijgelegen fabriek, waar het mineraalwater gebotteld wordt. De bevolking kan in de gele jerrycans, die ook door de fabriek worden verstrekt, water halen. Bij het grote tappunt, met meerdere toegangen, doet men de was en wast zichzelf. De kinderen vinden het heerlijk om zich lekker in te zepen en daarna lekker af te spoelen.

'526413' door corriedewinter '526413' door corriedewinter

BeninLac Aheme

BeninLac Aheme

Het is nooit te laat.

corriedewinter

We zijn uitgenodigd voor een Vodunbijeenkomst waarbij de god van het Ahémémeer aangeroepen wordt. Zijn fetish kan dansen op het meer. De ceremonie begint met het oproepen van de verschillende goden die met en door de gelovigen zullen spreken. De trommels en ratels klinken steeds luider en meerdere personen raken in trance. Deze mevrouw, een priester, zit er rustig bij. ze draagt veel kettingen met daartussen een houten popje op haar boezem, dat de helft van een tweeling voorstelt. In Benin zijn tweelingen heel belangrijk, omdat zij de Vodungoden Mawu-Lissa, de twee-eenheid die de aarde bestuurt, vertegenwoordigen. Zij staan voor goed en kwaad en brengen evenwicht. Het popje heeft nog steeds de kracht van het overleden kind. Om haar armen en op haar lichaam draagt mevrouw bundeltjes die ze met kracht zal laden. Daar kan van alles in zitten; een lok haar, een voorwerpje van een overledene. Het contact met de voorouders blijft hierdoor behouden. Tenslotte geeft de spreuk op haar kleding hoop: ‘Rien n’est tard’ : Het is nooit te laat, het contact blijft. Een mooie gedachte.

'439838' door wisseschout '439838' door wisseschout

BeninLac Aheme

BeninLac Aheme

Voodoo

wisseschout

Waar je ook komt in Benin, overal wordt je geconfronteerd met voodoo. Midden in de bossen, langs een wandelpaadje, voor, in en naast de huizen, aparte gebouwtjes, waar je ook kijkt je ziet altijd wel iets van dit geloof staan, hangen, als schildering op een muur, op palen enz. Dit is een Legba schrijn. Het grappige was dat onze gids tijdens de wandeling eerst zijn schoenen uit een diepvrieskist haalde.

Laat kaart zien