Artikelen & Blogs Azië en Midden-Oosten

Reisnieuws

Haaien naar de haaien

Gepubliceerd: 27 mei 2008
1

De jacht naar haaienvinnen heeft zulke desastreuze vormen aangenomen, dat elf haaiensoorten worden bedreigd met uitsterven. De dieren zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische honger naar haaienvinnensoep.

Het tijdschrift Aquatic Conservation: Marine and Freshwater publiceerde een onderzoek naar de status van 21 soorten haaien en roggen die leven en jagen in open zeeën. Het onderzoek wijst uit dat meer dan de helft straks niet meer uit de zee te vissen is. De meest kwetsbare soorten zijn de mako (kortvin), de kleintandvoshaai en de zijdehaai, zo blijkt uit het rapport.

Geen limiet
'Ondanks groeiend bewijs dat het aantal haaien steeds verder afneemt, zijn er geen internationale limieten vastgesteld voor de haaienvangst', aldus Sonja Fordham, medeschrijfster van het onderzoek en onderzoekster bij Oceans Conservancy in Brussel, tegenover Discovery. 'Ons onderzoek laat zien dat we dringend internationaal actie moeten ondernemen, als we willen dat deze vissoorten in leven blijven.'

Haaienvinnensoep
Veel grote haaiensoorten zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische economie, waar haaienvinnensoep als must have delicatesse wordt aangeprezen op bruiloften en andere officiële gelegenheden. De vinnen worden vaak van de nog levende haaien afgesneden, om vervolgens de vis weer in zee te dumpen. Ook de bijvangst, het per ongeluk vangen van haaien, door grote industriële visserijen draagt bij aan de afname van de haaienpopulatie, zo zegt het onderzoek.

Gevoelig voor overbevissing
Haaien en roggen zijn gevoelig voor overbevissing omdat het vele jaren duurt voordat ze seksueel rijp zijn en omdat ze relatief weinig nakomelingen krijgen. 'We verliezen nu tien tot honderd keer zo snel haaiensoorten als vroeger', aldus Nicholas Dulvy, hoofd-auteur van het onderzoek en professor aan Sime Fraser University in Vancouver, Canada. Het onderzoek pleit voor de instelling en handhaving van vangstlimieten op haaien en roggen en een verbod op het afsnijden van haaienvinnen.

Zou jij haaienvinnensoep eten tijdens je reis? Of een andere lokale specialiteit die wij in het Westen niet eten? Geef je mening en stem op onze reisbarometer! Klik hier!
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Azië en Midden-Oosten artikelen
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Nieuw: hotel met eigen regenwoud

19 okt 2016, Het is nog drie jaar wachten, maar dan opent Dubai een wel heel bijzonder vijfsterrenhotel. Het Rosemont Five Star Hotel beschikt namelijk naast de gewoonlijke slaapfaciliteiten over een kunstmatig strand en regenwoud.

0
Interview
2. Ambassadeur De Haas tipt 10 fotogenieke landschappen

13 okt 2016, Mieke de Haas is al drie jaar lid van de Columbus Reisreporter community. In 2014 werd ze reisreporter van het jaar en sleepte daarmee de titel als ambassadeur voor Columbus in de wacht. Het fotograferen van landschappen heeft vooral haar belangst...

13
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0

Reacties van bezoekers Reageer

irene1981

Door: irene1981 • Geplaatst op

Ik eet al een jaar of 9 (bijna) geen vis meer, omdat ik ook erg bang ben voor het uitsterven van sommige haaiensoorten. Tuurlijk, sommige soorten vis worden gekweekt, maar ik heb de keus gemaakt om helemaal geen vis te eten voor het behoud van alle haaiensoorten. Ik heb er overigens absoluut geen moeite mee dat anderen wel gewoon vis eten hoor, ik zie mezelf als 'vis-vegetarisch' en daar heeft niemand last van. Hopelijk hebben de haaien hier wel profijt van.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.