Artikelen & Blogs Azië en Midden-Oosten

Reisnieuws

Haaien naar de haaien

Gepubliceerd: 27 mei 2008
1

De jacht naar haaienvinnen heeft zulke desastreuze vormen aangenomen, dat elf haaiensoorten worden bedreigd met uitsterven. De dieren zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische honger naar haaienvinnensoep.

Het tijdschrift Aquatic Conservation: Marine and Freshwater publiceerde een onderzoek naar de status van 21 soorten haaien en roggen die leven en jagen in open zeeën. Het onderzoek wijst uit dat meer dan de helft straks niet meer uit de zee te vissen is. De meest kwetsbare soorten zijn de mako (kortvin), de kleintandvoshaai en de zijdehaai, zo blijkt uit het rapport.

Geen limiet
'Ondanks groeiend bewijs dat het aantal haaien steeds verder afneemt, zijn er geen internationale limieten vastgesteld voor de haaienvangst', aldus Sonja Fordham, medeschrijfster van het onderzoek en onderzoekster bij Oceans Conservancy in Brussel, tegenover Discovery. 'Ons onderzoek laat zien dat we dringend internationaal actie moeten ondernemen, als we willen dat deze vissoorten in leven blijven.'

Haaienvinnensoep
Veel grote haaiensoorten zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische economie, waar haaienvinnensoep als must have delicatesse wordt aangeprezen op bruiloften en andere officiële gelegenheden. De vinnen worden vaak van de nog levende haaien afgesneden, om vervolgens de vis weer in zee te dumpen. Ook de bijvangst, het per ongeluk vangen van haaien, door grote industriële visserijen draagt bij aan de afname van de haaienpopulatie, zo zegt het onderzoek.

Gevoelig voor overbevissing
Haaien en roggen zijn gevoelig voor overbevissing omdat het vele jaren duurt voordat ze seksueel rijp zijn en omdat ze relatief weinig nakomelingen krijgen. 'We verliezen nu tien tot honderd keer zo snel haaiensoorten als vroeger', aldus Nicholas Dulvy, hoofd-auteur van het onderzoek en professor aan Sime Fraser University in Vancouver, Canada. Het onderzoek pleit voor de instelling en handhaving van vangstlimieten op haaien en roggen en een verbod op het afsnijden van haaienvinnen.

Zou jij haaienvinnensoep eten tijdens je reis? Of een andere lokale specialiteit die wij in het Westen niet eten? Geef je mening en stem op onze reisbarometer! Klik hier!
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Azië en Midden-Oosten artikelen
Reisnieuws
Het roer om? Op deze plekken woon je het goedkoopst

26 feb 2017, Je bent toe aan iets nieuws. Het roer moet om. Maar waarheen? Waar is het goedkoop én mooi wonen? Naar deze plekken, dichtbij en ver weg, emigreer je het goedkoopst, aldus de Amerikaanse expat-adviseur Kathleen Peddicord. Zit er iets tussen voor ...

0
Reisnieuws
Hier zijn de wisselkoersen het allergunstigst. Profiteer nu!

25 feb 2017, Altijd al eens op vakantie willen gaan naar Rusland, Turkije, Brazilië of Zuid-Afrika? Grijp dan nú je kans! Door supergunstige wisselkoersen zijn deze bestemmingen momenteel tot wel 57% goedkoper dan vijf jaar geleden. Laten we een biertje neme...

1
Reisnieuws
Bizar. Deze 7 landen bestaan niet écht...

24 feb 2017, Buiten de gebaande paden treden? Met deze zeven landen die niet officieel worden erkend gaat dat zeker lukken!

0

Reacties van bezoekers Reageer

irene1981

Door: irene1981 • Geplaatst op

Ik eet al een jaar of 9 (bijna) geen vis meer, omdat ik ook erg bang ben voor het uitsterven van sommige haaiensoorten. Tuurlijk, sommige soorten vis worden gekweekt, maar ik heb de keus gemaakt om helemaal geen vis te eten voor het behoud van alle haaiensoorten. Ik heb er overigens absoluut geen moeite mee dat anderen wel gewoon vis eten hoor, ik zie mezelf als 'vis-vegetarisch' en daar heeft niemand last van. Hopelijk hebben de haaien hier wel profijt van.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.