Soedan

Foto door Reisreporter hans793
Het grootste land in Afrika, Soedan , ligt ten zuiden van Egypte. De geschiedenis laat dan ook sterke banden met de oude Egyptenaren zien. Soedan is een afwisselend land: droge woestijnen in het noorden worden via bergen gescheiden van tropische regenwouden in het zuiden. Het land is rijk aan minerale bronnen, maar worstelt nog steeds met de vele oorlogen die er woeden. Binnen de grenzen leven 578 stammen, die samen 145 verschillende talen en dialecten spreken. Ook vind je er veel wildlife, ondanks werd nog een nieuwe dierentrek ontdekt in Soedan die qua omvang net zo groot is als die in Kenia en Tanzania. Helaas worden een aantal soorten bedreigd door de jacht. Zie de nomaden van dichtbij en drink araqi, een sterke Soedanese drank gemaakt van dadels. Of beleef het Soedanese leven als je bij moeders met baby's, bagage en kippen bovenop een vrachtwagen klimt, die als bus fungeert. Soedan is niet overal veilig en je gaat hier zeker niet naartoe om tot rust te komen, maar wat een avontuur!

Informatie over Soedan

Alle highlights van Soedan

Beste foto's & tips van Soedan

'257652' door antonmoeskops '257652' door antonmoeskops

Soedan

Soedan

Necropolis van Meroë

antonmoeskops

De Koninklijke Necropolis van Meroë bestaat uit zo’n honderd (!) piramides die verspreid staan in twee delen, de noordelijke en de zuidelijke begraafplaats. De meeste zijn rond de dertig meter hoog en werden gebruikt om de Koesjitische koningen onder te begraven. Nadat de stad werd verlaten zijn alle piramides geplunderd en vervallen tot ruïnes. We lopen hier enkele uren rond in de zandstorm, die het geheel nog mysterieuzer maken dan het als is. Heel anders dan bij de piramides in Egypte: we zijn hier vandaag de enige toeristen, er zijn geen opdringerige pseudogidsen of souvenirverkopers. Heerlijk op ons gemak kuieren we (in een oranje stofstorm) door en over de gele zandduinen, die prachtig geribbeld zijn door de wind en grote delen van de piramides nog verstoppen. Sommige dateren al vanaf de achtste eeuw voor Christus. Indrukwekkend!

'257660' door antonmoeskops '257660' door antonmoeskops

Soedan

Soedan

Old Dongola

antonmoeskops

In de loop van de middag bereiken we de archeologische site van Old Dongola, waar we de restanten van een christelijk-koptische kerk met marmeren pilaren aan de oever van de Nijl bekijken. Een groot paleis kijkt uit over de Nijl helaas kunnen we het niet bekijken, het wordt gerestaureerd. Het zijn de ruïnes van een klein christelijk koninkrijk, dat bijna duizend jaar stand hield tot de tiende of elfde eeuw, het Makoeria-rijk. Sinds 1964 is hier een Pools archeologisch team actief in het opgraven van christelijke bouwwerken (ze werken maar enkele maanden per jaar, dit in verband met de temperatuur die ondraaglijk kan worden). De ligging is misschien wel mooier dan het monument zelf. In de omgeving is een enorm islamitisch kerkhof met eenvoudige graven en lemen tombes in de vorm van een bijenkorf. Meer lezen over Soedan? Kijk dan ook eens op mijn blogs ;-)

'259128' door antonmoeskops '259128' door antonmoeskops

Soedan

Soedan

Necropolis van Meroë

antonmoeskops

De Koninklijke Necropolis van Meroë bestaat uit zo’n honderd (!) piramides die verspreid staan in twee delen, de noordelijke en de zuidelijke begraafplaats. De meeste zijn rond de dertig meter hoog en werden gebruikt om de Koesjitische koningen onder te begraven. Nadat de stad werd verlaten zijn alle piramides geplunderd en vervallen tot ruïnes.

Praktische informatie over Soedan

 • Officiele website
  [url="http://www.sudan.net/tourism.shtml" target=_blank]www.sudan.net/tourism[/url]
 • Beste reistijd
  juni t/m september
 • Internet extentie
  sd
 • Hoofdstad
  Khartoem
 • Aantal inwoners
  37 miljoen
 • Oppervlakte
  3,7x Frankrijk
 • Reistijd
  7:00
 • Talen
  Arabisch
 • Religie
  soennisme
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  249
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  negatief
 • Visum
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts, soms choleraverklaring
 • Aanvlieghaven
  Khartoem (KRT)
 • Nationale feestdagen
  25 mei Nationale Volksdag, 1 juli Dag van de Decentralisatie

Kaart van Soedan en omgeving

Vliegramp Sudan

Gisteravond schoot een vliegtuig met ruim 200 inzittenden van de landingsbaan in de Sudanese hoofdstad Karthoum. Na de landing ontplofte bij het taxiën de rechtermotor. Het toestel vatte onmiddelijk vlam.

Gisteravond schoot een vliegtuig met ruim 200 inzittenden van de landingsbaan in de Sudanese hoofdstad Karthoum. Na de landing ontplofte bij het taxië...

Google Earth Soedan uit de lucht

Meldden we twee weken terug nog dat je via Google Earth de verwoestingen in de Soedanese provincie Darfur kon bekijken, nu bestaat deze mogelijkheid niet meer. De website is in Soedan uit de lucht gehaald.

Meldden we twee weken terug nog dat je via Google Earth de verwoestingen in de Soedanese provincie Darfur kon bekijken, nu bestaat deze mogelijkheid n...

Door: Floor Vink
Darfur onder de loep

Google Earth en het Holocaust Museum in Washington willen de tragische burgeroorlog in Darfur meer onder de aandacht brengen. Op internet kan je via het satellietprogramma zien wat voor verwoestingen in deze Soedanese crisisregio zijn aangericht.

Google Earth en het Holocaust Museum in Washington willen de tragische burgeroorlog in Darfur meer onder de aandacht brengen. Op internet kan je via h...