Canaima NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Canaima NP image

Venezuela..........ongekend

Canaima NP
Venezuela
WGielis

Venezuela..........ongekend

Is Venezuela een reisbestemming dan? Jazeker! Dit land heeft zelfs heel veel te bieden. Wat denk je van de vele koloniale steden met hun prachtige gebouwen en pleinen. Het Andes gebergte, het vlakke en drassige Llanos gebied, de vele nationale parken en de caribische stranden. En dit land heeft de hoogste waterval ter wereld: de Angel Falls, die maar liefst 970 meter naar beneden stort.
Een kleine greep uit een boeiende rondreis...........
Caracas.
In de hoofdstad Caracas merken we meteen de grote invloed van Simon Bolivar. Hij heeft de Venezolanen in 1813 bevrijd van de Spanjaarden en daar is heel de bevolking trots op. Iedere stad, plaatje of dorp heeft een centraal plein: het Plaza Bolivar en zelfs hun munt heet Bolivar.
Henri Pittier Nat Park
We maken een wandeltocht door het tropisch regenwoud met twee lokale gidsen, die met hun kapmessen af en toe de weg moeten vrijmaken. Ze wijzen ons op de vele verschillende vogels, vlinders, bloemen, bomen en planten. Met de kapmessen wijzen ze ons ook de beste stapstenen als we af en toe een snel stromende beek oversteken. Een gids kapt hars van een boom en legt uit dat die door de lokalen gestookt wordt in een pot. De intense rook verdrijft de muskieten. Na een vermoeiende, maar prachtige tocht rusten we uit op het Caribische strand van Choroni.
Andes
De levendige stad Mérida ligt op 1.700 meter hoogte in de Andes en biedt uitzicht op de hoogste besneeuwde top van het land: de Pico Bolivar. (5.007 m) We genieten in een prettig klimaat van winkeltjes, lekker eten, lokale markten en het Plaza Bolivar met een prachtige cathedraal.
Niet ver van de stad beleven we een parapent-avontuur. Met een ervaren piloot wagen we een duo-sprong de berg af en meteen worden we gedragen door de wind. Ver beneden ons zien we een woeste bergbeek stromen en in het dorpje onder ons lijken alle mensen nietige poppetjes. De 5 parapents zweven en cirkelen om elkaar heen en voeren hoog in de lucht een sierlijke dans uit. We genieten van het uitzicht en landen weer veilig op moeder aarde.
Met jeeps rijden we naar het dorpje Los Nevados op 2.700 meter hoogte. In de ijlere lucht is een wandeling van een paar uur vermoeiender dan je verwacht. Maar de vergezichten zijn adembenemend en de lokalen op hun muildieren knikken vriendelijk. Het boerenleven gaat hier rustig z'n gangetje alsof de tijd stil staat.
Sierra Nevada Nat Park
In de mist wandelen we door een surrealistisch landschap. Overal zien we de "frailejones" ofwel reuze edelweiss. De grootste edelweiss ter wereld is echter geel en niet "weiss". Sommige reiken tot op ooghoogte. Een bijzonder schouwspel te midden van de glooiende valleien.
Angel Falls
De Tafelberg in Zuid Afrika is beroemd, maar Venezuela heeft bijna honderd tafelbergen! Ver van de bewoonde wereld. Van Ciudad Bolivar vliegen we met een Cessna naar Canaima. Vlak voor de landing zien we al 4 spectaculaire watervallen. Even verderop stort de 30 m brede Sapo waterval bulderend naar beneden. We kunnen er achterlangs klauteren. We schreeuwen elkaar aanwijzingen toe om op de juiste rotsen te stappen en helpen elkaar over de gladde stenen naar de anderen kant. Daar is het uitzicht nog imposanter.
We varen in 2 smalle bootjes met ieder een Pemon indiaan als gids de rivier op. Na zo'n vier uur varen tussen gigantische tafelbergen, komen we al aardig in de buurt van het hoogtepunt van onze reis: Angel Falls. Het laatste stukje is een jungletocht van een uur alleen maar bergop. Dan zien we "Salto Angel" in al zijn glorie. Hij stort zich vanaf een tafelberg 970 meter naar beneden in de Cañon del Diablo, de Duivelskloof. Een spectaculair natuurfenomeen, dat die dag slechts door 15 toeristen wordt aanschouwd. We voelen ons zeer bevoorrecht en worden stil van zoveel schoonheid. Onze gidsen bereiden die avond, onder een loods, een goede maaltijd en die nacht slapen we verrassend lekker in een hangmat. Nagenietend van een ongekend mooi Venezuela.

Foto's

86737.jpg
86737.jpg
WGielis
af490.jpg
af490.jpg
WGielis
1247a.jpg
1247a.jpg
WGielis
86737.jpg
86737.jpg
WGielis
af490.jpg
af490.jpg
WGielis