Commewijne foto's & tips

2001-2002 Nieuw Amsterdam = Fort Nieuw Amsterdam

2001-2002 Nieuw Amsterdam = Fort Nieuw Amsterdam (gemaakt in Commewijne)
Door: Babette Rens
Nieuw-Amsterdam is de hoofdstad van het district Commewijne in Suriname. Deze plaats is gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Suriname en Commewijne. Nieuw-Amsterdam telt circa 1200 inwoners, overwegend Javanen en Hindoestanen.

De plaats ligt waar vroeger een modderbank lag, genaamd Tijgershol. Daar werd in de koloniale tijd een fort gebouwd, waaraan nog altijd de stervormige oever herinnert. Het fort werd gebouwd tussen 1734 en 1747 in de vorm van een regelmatige vijfhoek met bastionpunten. Samen met andere forten diende het als een verdedigingslijn tegen binnenvallende vijandelijke vloten. Er staan nog altijd twee kruithuizen, van 1740 en 1778; tegenwoordig maken die deel uit van het openluchtmuseum. Aan de kustlijn zijn ook nog altijd grote kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, hier opgesteld door de Amerikanen ter bescherming van de ingang van de rivier Suriname tegen Duitse schepen.

Vanaf 1873 was in Nieuw-Amsterdam de gevangenis gevestigd; die werd in de jaren ’60 verplaatst naar Santo Boma in het district Suriname. De oude gebouwen maken deel uit van het openluchtmuseum, waar ook het laatste lichtschip van Suriname nog te zien is.

Info over deze foto met tip

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Commewijne inspiratie

Swipi slang in Commewijne

>>

Braamspunt is een stuk strand ten noorden van Paramaribo, daar waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenvloeien en de monding van de Atlantische Oc...

>>

Tapawatra watervallen

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.