Commewijne

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Commewijne image

Fietsen in Commewijne

Commewijne
Suriname
LZwaan

Fietsen in Commewijne

Visserszorg 25-02-16

De dag rustig aan begonnen met een fietstocht naar Mariënburg.
Niet zo ver, zo’n 5 km schat ik. Het was droog! en warm en gelukkig bewolkt! Doordat we gisteren iets verbrand waren vonden we het nu heerlijk dat het bewolkt was.

In Mariënburg hebben we een rondleiding gehad door een oud medewerker. Helaas was de oude meneer Soekhardi er niet. Hij was geopereerd aan zijn ogen, maar ook deze man deed goed zijn best.
We kregen te horen over de geschiedenis van Marienburg. Hij had er al als 14 jarige gewerkt, omdat hij uit een gezin met negen kinderen kwam en waarbij de vader was vertrokken. Nu was hij werkloos en leidde vrijwillig mensen rond. Voor hem, zonder opleiding, was er geen werk.
Mariënburg was een groot en goed georganiseerd bedrijf. Suikerriet werd hier verwerkt en na de oorlog werd er ook een destilleerderij voor rum gevestigd. Door uitbuiting en roofbouw werd winst gemaakt en in 1974 werd het praktisch failliete bedrijf aan de regering verkocht voor 1 gulden. In 1986 werd de suikerrietproductie stopgezet.

Na een ijsje gingen de kinderen weer naar de B&B ze hadden genoeg van het fietsen en wilden niet verder verbranden.
Wij gingen met het pondje naar Federiksdorp (prachtig gerestaureerde plantage) en fietsten langs de plantages over de communicatie ( -> pad langs de rivier dat plantages onderling verbindt) naar Kroonenburg voor de oversteek naar Alkmaar. Het was mooi en rustig fietsen zo tussen die plantages. Bijzonder als je de geschiedenis weet en het voelde bijna alsof we weer terug waren in de tijd van de plantages. We kwamen behalve wat inwoners verder niemand tegen. Aangekomen bij kroonenburg stond er al iemand te wachten voor de oversteek naar Alkmaar. Zij had de bootsman al gebeld en wij konden natuurlijk mee. Blijft grappig met zo'n houten bootje met je fiets er op naar de andere kant. Vanaf Alkmaar was het niet ver meer naar Visserszorg waar we heerlijk bij het zwembad gingen zitten.

’s Avonds wilden we in een warung (eettentje) eten. Helaas bleek alles in Mariënburg gesloten te zijn… Het was namelijk Onafhankelijkheidsdag. Wij terug naar onze B&B en gelukkig had Natasja nog voldoende eten in huis en konden we nog mee eten. Super service!

Foto's

9469c.jpg
9469c.jpg
LZwaan
94e1a.jpg
94e1a.jpg
LZwaan
94e1a.jpg
94e1a.jpg
LZwaan
95e3e.jpg
95e3e.jpg
LZwaan
95e3e.jpg
95e3e.jpg
LZwaan
0f5b1.jpg
0f5b1.jpg
LZwaan
0f5b1.jpg
0f5b1.jpg
LZwaan