Hotels bedreigen Machu Picchu  image
Cecile janisse

Hotels bedreigen Machu Picchu

De in nevel gehulde Inca-stad Machu Picchu wordt bedreigd door de toeristendollar. De Peruaanse overheid wil toestemmen met de bouw van luxe hotels te midden van de eeuwenoude ruïnes. De lokale bevolking staat op haar achterste benen.

Met 800.000 bezoekers per jaar is het toerisme flink toegenomen in Peru, dat nog niet zo lang geleden werd geteisterd door een burgeroorlog. De regering is op zoek naar manieren om nog meer toeristen binnen te halen met luxe reizen en hotels in en rondom de topattractie Machu Picchu. Tegenstanders waarschuwen president Alan Garcia dat ze de toeristen flink zullen tegenwerken als de plannen voor de hotels door zullen gaan.

Restricties
De Peruaanse overheid heeft de huidige bouwrestricties rondom de Inca-ruïnes kort geleden versoepeld. Aanvragen voor de bouw van spa- en boutiquehotels zijn vanaf dat moment massaal binnen komen stromen. De lokale bevolking is boos en voelt zich bedrogen. In februari was er een enorme protestactie waarbij de routes door de Sacred Valley gebarricadeerd werden. 'Cuzco is niet te koop!' werd door menig bewoner geschreeuwd.

Lege laatjes
Cuzco is na de ontdekking van de Inca-stad het toeristisch centrum geworden van Peru. Toeristen betalen voor één nacht in een suite in de Machu Picchu Sanctuary Lodge een dikke 800 euro. Dit in een regio waar 38 procent van de bevolking niet meer verdient dan 1,25 euro per dag. 'De overheid zegt dat toerisme geld in het laatje brengt', aldus actievoerder Salvatore Vasquez. 'Dat geld mag er misschien wel komen, maar onze laatjes worden er niet mee gevuld.'

Bussen vol 'geld'
Elke dag zien de Peruanen bussen vol rijke Westerlingen langsgaan, waarvan zij nooit geld terugzien. 'Als de overheid ook nog eens Amerikaanse hotelketens gaat toestaan, kunnen wij het geld wel helemaal vergeten', vertelt activist Gonzalo Valderrama.

Verschrikkelijke gevolgen
De Peruaanse overheid doet alsof er niets aan de hand is, maar neemt de protesten wel degelijk serieus. Ze zijn bang dat de protestacties toeristen zullen wegjagen. Jaime Caceres Sayan, die op nationaal niveau privé-ondernemingen vertegenwoordigt, denkt dat de protesten grote gevolgen zullen hebben voor het toerismeklimaat in Peru. 'Vliegmaatschappijen zullen stoppen te vliegen naar Cuzco, tours zullen worden afgelast en de gevolgen zullen verschrikkelijk zijn.'