Frans-Guyana image

Frans-Guyana


Reisgids

Frans-Guyana
Zuid Amerika
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

In Zuid-Amerika ligt een heel klein stukje Frankrijk. Maar door zijn carnavalsfeesten, natuur en uitgestrekte savannes lijkt het echter niets op het Europese land. De indrukwekkende flora en fauna maken het een heel bijzondere bestemming. Qua oppervlakte is het land net zo groot als Portugal. Maar het land bestaat voor ruim 90% uit bos en telt slechts 250.000 inwoners.  

Door de invloed en subsidiëring van zijn Franse moeder heeft Frans-Guyana in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen een hoge levensstandaard. Buiten de hoofdstad Cayenne vind je nog wel de oorspronkelijke bewoners en een traditionele cultuur, maar dan moet je goed zoeken. Frans-Guyana is moeilijk te bereiken door de dichte jungle en niet echt toeristisch, maar is daardoor des te mooier en spannender voor avonturiers.

Vooral in de hoofdstad Cayenne, een klein schiereilandje tussen de rivieren Cayenne en Mabury, is de koloniale geschiedenis nog voelbaar. Fort Cépérou,gebouwd door de Fransen, geeft een prachtig uitzicht over de stad en de haven. 's Avonds vind je op de ontmoetingsplaats Place de Palmistes allerlei afhaal-stalletjes. Een levendige stad met gezellig drukke straatjes, met vele authentieke, kleurrijke, Creoolse panden. Bezoek ook eens de markt op woensdag, vrijdag of zaterdagochtend. De stalletjes liggen vol met kleurrijk groente en fruit, die verrassend groot zijn. Absoluut de moeite waard. In Guyana voel je de rust van ongedwongenheid. Naast het gefladder van de vogels en het zacht gepruttel van de motorbootjes zul je hier niet gestoord worden. 

Van onze community

Duivelseiland
Duivelseiland
Frans-Guyana
Dreamer666
Zicht op de Marowijne vanaf Frans-guyana
Zicht op de Marowijne vanaf Frans-guyana
Grens met Suriname
Globetrotterjohn

Praktisch

  • Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Frans Guyana. In de steden Cayenne, Kourou en St. Laurent is de criminaliteit toegenomen. Denk aan gewapende overvallen. Dat gebeurt te voet, maar er zijn ook criminelen die opereren met scooters. Soms gebruiken zij messen of kleine vuurwapens.

    • Neem voor uw veiligheid in het gehele land de volgende voorzorgsmaatregelen:
    • Loop niet alleen op straat na zonsondergang;
    • Draag geen opzichtige sieraden en/of horloges;
    • Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft;
    • Laat waardevolle spullen en reisdocumenten achter in een kluis in het hotel.

     

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Frans-Guyana:

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Gele koorts

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Frans-Guyana kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari - Nieuwjaarsdag

    Februari - Carnaval
    Een uitbundig, drie dagen durend volksfeest.

    Februari - Aswoensdag (Christendom)
    De eerste dag na Carnaval, is de eerste dag van de veertig dagen durende vastentijd die loopt tot Pasen (zondagen niet meegerekend). Aswoensdag is een dag van boetedoening, waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd krijgen getekend. Zo tonen zij berouw voor hun begane zonden. 

    April - Pasen (Christendom)
    Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

    1 mei - Dag van de arbeid
    Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden.

    8 mei - Fête de la Victoire
    Herdenking van de wapenstilstand van 1945 (het einde van de Tweede Wereldoorlog). 

    Mei - Hemelvaartsdag (Christendom)
    Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

    Mei - Pinksteren (Christendom)
    Op deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

    10 juni - Afschaffing slavernij
    In 1848 werd de slavernij afgeschaft in deze Franse kolonie. Frans Guyana is het enige Zuid-Amerikaanse land dat nog steeds onder koloniaal bewind wordt bestuurd.

    14 juli - Quatorze Juillet (Franse nationale feestdag)
    Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht. Alle Fransen zijn dan vrolijk en op zeer veel plaatsen wordt het vuurwerk, le feu d'artifice, ontstoken.

    15 augustus - Maria Tenhemelopneming (Christendom)
    De feestdag van de opneming "met lichaam en ziel" van Maria in de hemel.

    1 november - Allerheiligen (Christendom)
    Feestdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.

    2 november - Allerzielen (Christendom)
    De dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht.

    11 november - Wapenstilstandsdag (Jour de l'Armistice)
    Het is de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

    25 en 26 december - Kerstmis (Christendom)
     

  • Frans-Guyana – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Frans-Guyana, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Frans-Guyana gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type E
  • Tijdsverschil: 4 uur vroeger
    De hoofdstad van Frans-Guyana is Cayenne.
    Het oppervlak van Frans-Guyana is 2 x Nederland.
    De gesproken taal/talen: Frans.