Zuid Sierra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steun de lokale bevolking door te verblijven in een authenthiek Ecuadoriaans dorp

Zuid Sierra,
Ecuador


Als je op reis bent in Ecuador en je wilt eens wat anders dan de toeristische highlights breng dan een bezoek aan het dorpje Guamote. Verscholen in het Andes gebergte ligt op ruim 3000 meter hoogte dit kleine authentieke dorpje. Normaal gesproken een vrij stille plaats waar weinig toeristen komen maar op donderdag is het ‘the place to be’ voor de indianengemeenschappen uit de omliggende dorpen. Met hun ezel of alpaca komen ze na uren wandelen aan in het dorp om hier hun waar te verhandelen en inkopen te doen voor henzelf. De bevolking in deze streek draagt nog dagelijks hun authentieke kleding wat de markt tot een kleurrijk geheel maakt.
Zorg er dus voor dat je in ieder geval op donderdag hier bent maar blijf ook zeker een dag extra om op een rustige dag de omgeving te verkennen. Je kunt vanuit het dorp prachtige wandelingen maken door de omgeving (waar ook de beroemde duivelsneustrein doorheen rijdt) waar je de bevolking aan het werk ziet op hun land en je op je gemak het dagelijkse leven in de dorpjes kunt gadeslaan. Ook kun je een bezoek brengen aan de hoogste vulkaan van Ecuador, de Chimborazo (6310 meter).
Als overnachtingadres raad ik je guesthouse Inti Sisa aan. Dit is een Belgisch/Ecuadoriaans vrijwilligersproject wat hier al een aantal jaren draait. Ze hebben hier diverse educatieve projecten opgestart om de lokale bevolking verder te helpen. Zo is er onder andere een naaiatelier, een computerlokaal, kinderopvang, huiswerkbegeleiding en wordt er Engelse les gegeven. De kosten van dit project worden betaald uit de opbrengsten van het guesthouse. Een van de activiteiten van het guesthouse is een tour met een lokale chauffeur naar een aantal afgelegen bergdorpen waar amper toeristen komen en waar Inti Sisa ook een aantal educatieve projecten heeft opgezet. Dit is echt bijzonder om te doen en heeft bij ons een onvergetelijke indruk achtergelaten.