Noord Brazilie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

São Luís swingt!

Noord Brazilie,
Brazilië


In de 'standaard' Brazilië-reizen staat zelden São Luís, hoofdstad van de staat Maranhão, op het programma. Bijzonder jammer, want zowel de stad zelf als de omgeving heeft - ook de verwende - reiziger veel te bieden.

Laten we beginnen bij de stad:
Het is de enige Braziliaanse stad die gesticht is door de Fransen. Lang hebben ze er niet gezeten, want eerst de Nederlanders en daarna de Portugezen namen het roer snel over. São Luís is [url="http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/brazilie/noord_brazilie/reisreporter/fotos/273202.html" target="_blank"]de meest Portugese stad [/url]van het land en de historische binnenstad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Plan je trip bij voorkeur in juni. Dan wordt het jaarlijkse prachtige 'Bumba Meu Boi'-festival gehouden, het carnavalsfeest van Noord-Brazilië. Het is ook de 'reggaestad' van het land en een van de bakermatten van de capoeira.

Dan de omgeving van São Luís:
De stad is de uitvalsbasis voor een meerdaags bezoek aan [url="http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/brazilie/noord_brazilie/reisreporter/fotos/304937.html" target="_blank"]nationaal park Lençóis Maranhenses[/url]. Een gebied van ruim 1.500 km2 van 'vaste' en 'wandelende' duinen. In onze zomer zijn er, als gevolg van de regenval, honderden lagunes in de duinpannen. Dit is een absoluut hoogtepunt!

Aan de overkant van de rivier (circa 50 minuten varen) ligt de historische plaats Alcantara met zijn vele koloniale panden en ruïnes. Iets buiten het stadje kun je aan het eind van de middag kolonies met honderden [url="http://www.columbusmagazine.nl/zuid-amerika/brazilie/noord_brazilie/reisreporter/fotos/298127.html" target="_blank"]rode ibissen[/url] zien. Een zeer kleurrijk spektakel.

Kortom, voor het eerst naar Brazilië of op herhalingsbezoek? Sla dit gebied niet over. Buitenlanders zul je er heel weinig tegenkomen.