Mendoza San Juan La Rioja

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Talampaya N.P, mooier dan de Grand Canyon en de Bungle Bungles?

Mendoza San Juan La Rioja,
Argentinië


In het midden van Argentinië ligt het Talampaya national park. Dit nog relatief onbekende park ligt in een vallei. De vallei is ontstaan door de erosie van wind en water in een woestijnklimaat, overdag heet en ’s avonds ijskoud. Bij de ingang van het park zie je in de verte al het roodgekleurde gebergte. Je mag niet zelfstandig het park in en kunt hier kiezen uit diverse excursies. De meest bekende is het circuito El Monje waar je met een busje door de rivierbedding van de Rio Talampaya rijdt. Je volgt bij deze 2,5 uur durende tocht de rivierbedding en je stopt op diverse plaatsen om te genieten van de tot wel 140 meter hoge steile rode rotsen. Als je de rivierbedding en de canyon uiteindelijk uitrijdt kom je op een grote open vlakte waar je de meest prachtige rotsformaties kunt zien.
Deze tocht is mooi maar nog veel mooier is het om de 6 uur durende wandeling door dit deel van het park te maken (vertrek dagelijks om 09.00 uur). De wandeling voert je achter de canyon langs waar nog veel meer prachtige rotsformaties te zien zijn. Je moet af en toe wat klimmen en klauteren maar dat is het absoluut waard. Als je geluk hebt kun je onderweg nog een overvliegende condor spotten of enkele guanaco’s of vossen tegen het lijf lopen. Uiteindelijk komt de wandeling weer op dezelfde open vlakte uit als de bustour en wandel je door de rivierbedding weer terug naar je startpunt.
Het park kent ook nog een andere ingang, een tiental kilometer voorbij de hoofdingang. Hier ligt het Circuito Ciudad Perida met enkele fantastische gekleurde rotsformaties. De tour hier duurt 3 uur en is alleen met een busje te doen. Eerst 1 uur met de bus hobbelen door het park, dan 1 uur wandelen dwars door canyon del Arco Iris en dan via enkele uitzichtpunten weer terug naar de ingang. Als je goed plant kun je ’s ochtends om 09.00 uur de wandeling doen en ’s middags om 16.00 uur de bustour zodat je een lange maar fantastische dag in een van de mooiste natuurgebieden hebt die ik ooit heb gezien. Volgens veel Argentijnen is het park mooier dan de Grand Canyon en de Bungle Bungles en ik denk dat het gebied zeker net zo mooi is als deze wereldberoemde natuurparken. En welke het mooiste is, ach dat moet je zelf maar beoordelen.