Los Glaciares foto's & tips

'483236' door Roelvandersman '483236' door Roelvandersman

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Fitz Roy

Roelvandersman

De wandeling van El Chaltén naar het meer Laguna de los Tres is een mooie route. Je wandelt in deze 10 km one way door verschillende soorten landschap en wordt op het eind (o.k. niet helemaal, want ja je moet ook nog terug) beloond met een prachtig uitzicht op het meer en de peaks waaronder de Fitz Roy.

'492371' door chateau '492371' door chateau

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Gevaarlijk???

chateau

Wij maakten een boottocht over het Lake Argentina. Hoogtepunt van dit tochtje was de Spegazzini gletsjer. Je vaart recht af op een enorme ijsmuur van tientallen meters hoog. Een andere boot (wij gelukkig niet) naderde de gletsjer wel erg dicht. In werkelijkheid is er nog wel een grote afstand tussen boot en de brokkelige gletsjer. Maar toch........

'515942' door corriedewinter '515942' door corriedewinter

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Eindeloos Patagonië

corriedewinter

We zijn vanuit Buenos Aires naar El Calafate gevlogen en vervolgen nu onze weg per huurauto op de eindeloze RN 40 die door heel Patagonië voert. Het gedeelte tussen El Calafate en El Chaltén is geasfalteerd, dus reservebanden zouden niet nodig hoeven zijn. Reken er toch maar op, want als je even van de weg af gaat, kom je in de troep terecht. Denk ook aan extra benzine in El Calafate. In El Chaltén is een beperkte voorraad. Ik geniet van het fantastische uitzicht op de toppen van het NP Los Glacieres en het Viedmameer met links de gletsjer waar je een tocht kunt maken. In El Chalten liggen wel 70 km wandelpaden, variërend in moeilijkheidsgraad. Mocht je een geoefend bergbeklimmer zijn, dan is je droom het beklimmen van de Fitzroy, de steile berg rechts. De beklimming is extreem moeilijk vanwege de valwinden. Er gebeuren helaas regelmatig ongelukken. Maar o, wat is het daar mooi... Ga vooral in onze winter naar Patagonië. Vanaf oktober begint het seizoen.

'524109' door hardom '524109' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Spegazzini gletsjer

hardom

In El Calafate zijn verschillende aanbieders van boottochten langs de gletsjers in Los Glaciares NP, Ze hebben verschillende programma's De meest uitgebreide tocht doet zowel de Upsala, Spegazzini, als de Perito Moreno gletsjer aan , alsmede een paar kleinere gletsjers. De boten vertrekken vanuit Puerto Bandera. De uitgebreide route is een bijna dagvullend programma. Op de foto zie je de Spegazzini. Deze vond ik één van de mooiste. De ijswand van deze gletsjer is op zijn hoogst zo' n 135 m en 1,5 km breed.

'517168' door sidonius '517168' door sidonius

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Varen langs de Perite

sidonius

Een boottocht over het Lago Argentina is een belevenis. Je vaart vlak langs de gletsjer Perite Moreno en voelt je nietig. Deze op twee na grootste gletsjer ter wereld doemt als een muur van ijs voor je op. Onderweg drijven grote afgebrokkelde ijsbergen in het water. Kijk je goed naar de enorme ijsmassa, dan ontdek je verschillende kleuren blauw tussen de diepe spleten tussen de ijspieken. Dat blauw ontstaat door de grote druk van het ijs, die alle zuurstof er uit perst en de diepblauwe kleur doet ontstaan. Vertrekpunt voor diverse excursies en vaartochten op en rond de gletsjers is het toeristische plaatsje El Calafate.

'511064' door hardom '511064' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Lago Argentino

hardom

Lago Argentino is het grootste meer in Argentinië en wordt gevoed door vele gletsjers. Het meer is op zijn diepst 500 m. Op de foto zie je de ijsschotsen die vanaf de Perito Moreno gletsjer zijn geknald. In El Calafate, dat aan de zuidkant van het meer ligt kun je onder andere boottochten boeken om de vele mooie gletsjers te bekijken.

'517242' door sidonius '517242' door sidonius

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Vaar langs de...ijsbe

sidonius

Ik blijf nog even in ijssferen...vanwege de ijzel ligt het hele verkeer in het Noorden plat. Dan denk ik met plezier terug aan onze reis naar Patagonie, ook in deze tijd van het jaar. Geen gedoe met gladde wegen, maar heerlijk genieten op een boot op het Lago Argentina, varend langs ijsbergen en ijsmuren van de gletsjers van Los Glaciares. Wil je nog meer avontuur, doe dan een ijstrekking op de Perite Moreno gletsjer, of op de Viedma gletsjer. Nooit zie je een gletsjer mooier dan wanneer je er overheen loopt.

'443748' door corriedewinter '443748' door corriedewinter

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Bolide van Camping...

corriedewinter

El Chaltén is een dorpje dat in 1985 uit de grond is gestampt om een jarenlang conflict over de noordgrens van het nationaal park Los Glacieres uit de wereld te helpen. In het dorp doen ze niet zo aan bouwvoorschriften; er staan dan ook de meest vreemde bouwsels, zoals een huis met eigen klimmuur. El Chalten ligt aan de voet van het Fitzroymassief (hier op de achtergrond) en bergbeklimmers slaan hier hun kamp op. Ze wachten soms maanden tot het weer gunstig is om de Fitz Roy en andere uiterst steile en gevaarlijke toppen te bedwingen. In het park liggen heel veel wandelpaden, variërend van vlak tot heel steil. Bij de ingang van het dorp zijn goede (gratis) wandelkaarten verkrijgbaar. Camping Bonanza ligt aan de rivier in het Nationaal Park. Je komt erlangs als je een trekking doet naar de Laguna de los tres. Er Is heet water en kamperen is heel goedkoop, €2 p.p. Je wordt opgehaald door deze bolide en misschien kan je de caravan wel huren!

'485856' door gerardmeuffels '485856' door gerardmeuffels

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Laguna de las Tres...

gerardmeuffels

In het zuiden van Argentinië ligt Patagonië. Een gebied dat bekend staat om zijn vele gletsjers. Een uitstekende plek om deze te gaan zien is het Glaciers National Park. Twee gedeeltes kan je bezoeken. Het Noordelijke minst toeristische gedeelte bij El Chaltén ligt aan de basis van Cerro Torre en Cerro Fitz Roy gebergte bij de rivier Río de las Vueltas. Dit is een prachtig gebied om te wandelen. Men kan diverse wandelroutes lopen. Houd er rekening mee dat het weer hier onbetrouwbaar is en neem voor alle weersomstandigheden kleding mee. Het weer kan in korte tijd omslaan van mooi naar slecht, regenachtig, koud en soms stormachtig weer. Een must is een lange pittige wandeling naar de Laguna de las Tres het kobalt blauwe gletsjermeer aan de voet van de berg Cerro Fitz Roy. De wandeling is 10,2km lang en zelfde route terug dus ruim 20km, 8-9uur lopen. Daardoor ook makkelijk in te korten. De wandeling heeft prachtige uitzichtpunten en vergezichten op de rivier de las Vueltas en de bergen Cerro Torre en Cerro Fitz Roy met zijn gletsjers, afgewisselend door bossen, moerasachtig en/of bergachtig gebied. Tot 2km voor de Laguna de las Tres is het met redelijke conditie goed te lopen. Hier vindt je de basic camping Poincenot waarna een zeer steile klim van 1 1/2km begint naar het gletsjermeer. Al klauterend en zigzaggend ga je over een pad van rotsblokken naar boven. Je hebt hier wel een redelijke conditie voor nodig maar het is zeker de moeite waard. Vanuit het uitzichtpunt bij de Laguna de las Tres kan je mooi zicht hebben op een gletsjermeer en de diverse bergtoppen rondom. Loop dezelfde weg terug om weer naar El Chaltén te gaan.

'517338' door hardom '517338' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Spegazzini gletsjer

hardom

De Spegazzini gletsjer niet de langste gletsjer in Los Glacialen NP, want hij is "slechts" 25 km lang. De ijswand die in het Lago Argentino uitkomt is echter wel één van de spectaculairste met een hoogte tot 135 m. en anderhalve km breed. De gletsjer ligt op de grens met Chili en is alleen per boot goed bereikbaar. Zo'n boottocht brengt je langs de highlights van het park. De boot op de foto geeft een idee van de verhoudingen.

'527244' door hardom '527244' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Viedma gletsjer

hardom

De Viedma gletsjer is met een oppervlakte van bijna 985 vierkante km de grootste gletsjer van Argentinië en komt uit in het gelijknamige meer. Vanuit het nabijgelegen bergsport dorp El Chaltén kun je een excursie boeken om over deze vallei gletsjer te wandelen. De foto is genomen vanaf de gletsjer . De Viedmagletsjer kun je alleen per boot bereiken.

'494263' door hardom '494263' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Viedma gletsjer

hardom

De Viedma gletsjer is de grootste gletsjer van het Zuid Patagonische ijsveld (ca 575 vierkante km). Daar waar hij in het Viedmameer komt is hij 2 km breed. Helaas is ook de Viedma gletsjer kleiner aan het worden. De gletsjer kun je per boot bereiken Vanuit het nabijgelegen El Chalten is het mogelijk om per bus naar de boot te rijden.

'503780' door hardom '503780' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Spegazzini

hardom

Eén van de mooiste gletsjers in Los Glaciares NP vond ik de Spegazzini gletsjer. De ijswand die boven het water uitsteekt is op zijn laagst 80 m. en op zijn hoogst zo'n 135 m. De gletsjer is zo' n 1,5 km breed. De foto is genomen vanaf een boot op het Lago Argentino.

'567792' door marcvankessel '567792' door marcvankessel

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Diente de león

marcvankessel

Een individuele paardenbloem (spaans: Diente de león) is niet zo bijzonder mooi om te zien. Maar wanneer er duizenden een vallei geel kleuren, is het opeens een prachtig gezicht. En de dreigende lucht zorgt bovendien ook nog eens voor een mooi contrast.

'443820' door corriedewinter '443820' door corriedewinter

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Lekker scheuren met d

corriedewinter

Nog maar een foto uit El Chaltén, het dorpje dat in 1985 uit de grond is gestampt om een jarenlang conflict over de noordgrens van het nationaal park Los Glacieres uit de wereld te helpen. El Chalten wordt de trekkingshoofdstad van de wereld genoemd. Je kunt dus je hart ophalen, maar het is hier, zeker in de winter, het einde van de wereld. Het dorp ligt dan geïsoleerd en voor een normale personenauto is het lastig om er te komen. Deze dodge wordt echt voor het ruige werk gebruikt. Buiten het dorp gaat het asfalt over in grintweg, dus karren maar. Meneer hoeft gelukkig niet op de lak te letten. Even een tip: in het dorp kan je beperkt tanken, dus zorg dat je genoeg voorraad bij je hebt, als je uit El Calafate vertrekt.

'456827' door Linda456 '456827' door Linda456

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

IJS!

Linda456

Één van mijn grote wensen was om een ijsberg, of ijsfragment in het echt te kunnen bewonderen. Tijdens een excursie op net meer in het Natuurpark Los Glaciares was het eindelijk zover, wat prachtig!

'504564' door hardom '504564' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Viedma gletsjer

hardom

De Viedma gletsjer is de grootste gletsjer in Argentinië. De gletsjer, die in het gelijknamige meer stroomt ,beslaat een oppervlakte van bijna 985 vierkante km. Het is een vallei gletsjer die naast veel morenen zeer grote ijsbrokken in het meer laat vallen. Op de foto een voorbeeld van zo'n brok ijs, dat nog net niet in het meer is verdwenen. Deze gletsjer kun je per boor bereiken.

'461870' door wisseschout '461870' door wisseschout

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

BLAUW

wisseschout

Er valt sneeuw op een gletsjer en deze wordt samengeperst. Tijdens het verstrijken van de tijd worden alle luchtbellen eruitgeperst en neemt de grootte van de ijskristallen toe zodat ze helderder worden. Door de absorptie van kleuren blijft alleen blauw over. Absorptie vindt plaats door hydroxyl groepen. En de kleur BLAUW is geboren. Bron Wikipedia

'495329' door hardom '495329' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Reserva Laguna Nimez

hardom

El Calafate het toeristisch stadje aan de oevers van Lago Argentino staat vooral bekend als uitvalbasis om de gletsjers in zuid Patagonische ijsveld te bezoeken. Maar ook een aanrader is het Reserva Laguna Nimez. Dit is een vogelreservaat ten noorden van het plaatje. Je vindt er vele verschillende vogels, die je van vrij dichtbij kunt fotograferen. Op de foto El Calafate met op de voorgrond een deel van het reservaat met Chileense Flamingo's

'514878' door hardom '514878' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Spegazinni gletsjer

hardom

Los Glaciares NP telt 47 grote gletsjers en ruim 200 kleinere. Op de foto één van de mooiste, namelijk de Spegazinni. De Spegazinni gletsjer is zo'n 25 km lang en ligt op de grens tussen Chili en Argentinië. De gletsjer is per boot bereikbaar. De ijswand die in het meer uitkomt is bijna anderhalve km breed. Ook de hoogte van deze gigant mag er zijn: de wand torent tussen de 80 en 125 meter boven het Lago Argentino.

'497100' door hardom '497100' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Viedma gletsjer

hardom

Glaciar Viedma is een van de gletsjers in Los Glaciars die alleen per boot bereikbaar is. De gletsjer is ongeveer 5 km breed en 80 km lang. De Viedma is de grootste gletsjer in het nationale park. Ook bij de Viedmagletsjer kun je op het gletsjerijs lopen. In het nabijgelegen El Chalten zijn diverse excursies te boeken.

'518484' door hardom '518484' door hardom

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Spegazzini gletsjer

hardom

Eén van de mogelijkheden om het natuurschoon in Los Glacialen NP te ontdekken is met een catamaran. In El Calafate zijn verschillende aanbieders, die overigens ook verschillende programma's hebben. De meest uitgebreide doet zowel de Upsala, Spegazzini, als de Perito Moreno gletsjer aan , alsmede een paar kleinere gletsjers. De boten vertrekken vanuit Puerto Bandera. De uitgebreide route is een bijna dagvullend programma. Op de foto zie je de Spegazzini. De ijswand van deze gletsjer is op zijn hoogst zo' n 135 m en 1,5 km breed.

'567362' door marcvankessel '567362' door marcvankessel

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Wall of ice

marcvankessel

De Perito Moreno gletsjer (niet te verwarren met het Perito Moreno NP) is de grootste gletsjer van het Los Glaciares NP. Daar waar de gletsjer het meer in stroomt is hij 5 km breed en 17 meter hoog. De gletsjer ligt op een uurtje rijden van El Calafate en is zowel vanaf het water (boottocht) als vanaf het land (diverse uitkijkpunten) te bewonderen.

'558192' door wisseschout '558192' door wisseschout

ArgentiniëLos Glaciares

ArgentiniëLos Glaciares

Ijskoud en heel mooi

wisseschout

Diep onder de indruk van dit stukje natuur. Eerst een stuk gewandeld met zicht op de enorme gletsjer en daarna de boot op om er dichterbij te komen. Met heel veel wind een echte uitdaging om te fotograferen.