image
David Birri

Op Alpenexpeditie door Zwitserland: 10 spannende tips voor ouders en kinderen

Van goud zoeken en wildlife spotten tot ridder worden en bergen beklimmen: dit zijn onze tien spannendste tips voor activiteiten die je deze zomer met je kinderen kunt ondernemen in het prachtige Alpenlandschap van Zwitserland!

1. Speur naar goud in het Wilde Westen van Luzern

Zoek goud in het Wilde Westen van Zwitserland.

Ongerepte veenlandschappen, diepe karstkloven en kristalheldere bergbeekjes: Unesco Biosfeerreservaat Entlebuch in deelstaat Luzern staat bekend als het Wilde Westen van Zwitserland. In de glinsterende kreekjes kun je, net als in het échte Wilde Westen, met een schep, pan en zeef naar goud speuren. Kortom, een verrijkende ervaring!


2. Actief met je schoenen aan of uit

Wandel door het prachtige Alpenlandschap CREDIT Engelberg-Titlis TourismFoto: Engelberg-Titlis Tourism

Niet alles wat blinkt is goud. De grootste rijkdom van Luzern is het prachtige Alpenlandschap. Outdoorparadijs Engelberg is een op-en-top familiebestemming waar je kunt rodelen, mountainbiken en hiken, van een blotevoetenpad voor de kleintjes tot een huttentocht voor stoere klauteraars.


3. Haal de Mowgli in jezelf naar boven en leer van beren in Graubünden

Bruine beren in Zwitserland CREDIT Arosa TourismFoto: Arosa Tourismus

Het is alweer meer dan een eeuw geleden dat de laatste bruine beer uit Zwitserland verdween, maar in het Arosa Bear Sanctuary in Graubünden voelen de dieren zich helemaal thuis in wat ooit hun natuurlijke leefomgeving was. Vanaf de uitzichtplatforms en de hangende touwbruggen van het Adventure Path kijk je uit op Amelia, Meimo en Jambolina, drie beren uit Albanië en Oekraïne die uit erbarmelijke leefomstandigheden werden gered.


4. Kijk in de ogen van wilde dieren

Spot de gemz in Parc Naziunal Svizzer CREDIT Fab38Foto: Fab38

Helemaal wild van groot wild? Parc Naziunal Svizzer in het Graubündse Engadin/Münstertal is een eldorado voor dierenliefhebbers. Hier vind je gemzen, steenbokken, marmotten en tal van alpine dier- en plantensoorten. Veel dieren zijn minder schuw dan je zou verwachten, waardoor het kinderspel is om ze overdag te spotten.


5. Leef je uit tussen de boomtoppen in Bern

Ziplinen in Berner Oberland CREDIT Interlaken TourismFoto: Interlaken Tourism

Ben jij een waaghals voor wie geen berg te hoog is? Leef je dan uit tussen de boomtoppen in Adventure Park Interlaken. Midden in de natuur en bergen van het Berner Oberland zweef je aan ziplines, beklim je steile hindernissen en balanceer je over wiebelende bruggetjes — en dat op een duizelingwekkende twintig meter boven de grond! Kinderen die hun adrenaline liever niet direct tot eenzame Alpenhoogte jagen, kunnen beginnen op een lager gelegen route.


6. Zet de bloemetjes buiten op een Bernse Alpentop

Flowerpark in Zwitserland CREDIT SchilthornbahnFoto: Schilthornbahn

De allerjongsten wanen zich nóg kleiner tussen de metershoge Alpenbloemen en insecten in het Flower Park, boven op de 1.907 meter hoge Allmendhubel. Als er ergens in Zwitserland een speeltuin met een mooier uitzicht bestaat, dan hebben wij hem nog niet gevonden.


7. Kruip in de huid van een jonkheer of -vrouw in Ticino

Kasteel in Ticino CREDIT RedesignFoto: Redesign

In het middeleeuwse Ticino staat niets of niemand je in de weg om een kasteel over te nemen en zelf ridder of jonkheer of -vrouw te spelen - behalve misschien je broertje of zusje. Kom je er niet uit wie welke rol speelt? Wissel dan van rol bij het volgende kasteel. In nog geen drie kilometer loop je van het imposante Castelgrande via het kasteel van Montebello naar de burcht Sasso Corbaro.


8. Ga terug naar de tijd van de dinosauriërs

Ontdek dinosauriërs in het fossielenmuseum van Monte San Giorgio CREDIT Luca CrivelliFoto: Luca Crivelli

Wil je nog verder terug in de tijd? In het fossielenmuseum van Monte San Giorgio in Ticino reis je zo’n 240 miljoen jaar terug, naar het Trias-tijdperk. Je vindt er zelfs een replica van de Ticinosuchus!


9. Sta op het dak van de Alpen in Wallis

Grosser Aletschgletscher CREDIT aletscharena.ch-Frederic HuberFoto: aletscharena.ch/ Frederic Huber

In Wallis kun je duurzaam naar de top, want het smeltende gletsjerwater van de Grosser Aletschgletscher zorgt voor de elektriciteit die de kabelbaan naar het View Point Eggishorn op 2.869 meter hoogte brengt. Hier kijk je uit op de grootste gletsjer in de Alpen en veertig pieken boven de 4.000 meter, waaronder de Jungfrau, de Matterhorn en de Mont Blanc.


10. Gebruik een app en verzamel schapen

Op schapenjacht op de Gornergrat-bergkamp CREDIT Christian PfammatterFoto: Christian Pfammatter

Heb jij nog puf? Ga dan op schapenjacht op de Gornergrat-bergkam. Dankzij het gps-signaal in hun halsband track je je ‘eigen’ kudde met Walliser Schwarznasenschaf met een app.

Lees meer over Zwitserland
Kun je geen genoeg krijgen van Zwitserland? Dat nemen we je niet kwalijk; wij ook niet. Daarom hebben we de beste tips voor Graubünden, Bern, Vaud, Wallis, Ticino en Luzern-Vierstedenwoudenmeer voor je op een rij gezet. En wist je dat Zwitserland de ultieme duurzame reisbestemming is? Alle tips en wetenswaardigheden vind je op onze Zwitserland-themapagina. Veel lees- en reisplezier toegewenst!

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ga deze zomer met je kinderen op reis of ontdek 101 Nieuwe Wereldwonderen! Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!