image
Bjorn Snelders

Stedentrip Wenen: de leukste activiteiten in de natuur

Wenen prijkt bovenaan ranglijsten van de groenste en meest leefbare steden ter wereld. Waar is die duurzame reputatie precies aan te danken en waar moet je zijn voor de leukste activiteiten in de natuur? Voor het antwoord pakken we de trein naar Oostenrijk en waaieren we uit naar alle Weense windstreken.

Wien Nord: lopen en loungen

Het is de trein die halverwege de ochtend onze eerste blikken op Wenen begeleidt. Niet per se de mooiste entree. Waar zijn de bergen? Waar is die groene stad? Het is even schakelen, na een rit met de Nightjet, de nachttrein waar we een avond eerder instapten om al slapend het grootste stuk van Duitsland en Oostenrijk te overbruggen.

Maar vanaf het dakterras van de bar Der Dachboden, naast ons hotel, krijgen we een beter idee: er doemt een glooiend stadslandschap op, met kerkkoepels en keizerlijke pracht en praal. In het noorden ligt de Kahlenberg. Inderdaad, de Kale Berg; onze eerste stop. Een berg vol geschiedenis, als middelpunt van diverse historische veldslagen. We beklimmen de 484 meter hoge piek voor een panoramisch uitzicht over Wenen. Dan pas valt op hoe groot – maar ook hoe waterrijk en groen – de stad en haar omgeving is.

Wenen - Kahlenberg Leopoldsberg CREDIT Bjorn SneldersDe Leopoldsberg, met fantastisch uitzicht over wijngaarden en de stad. Foto: Bjorn Snelders

Nu we toch in deze noordelijke contreien zijn, bezoeken we ook de veel minder bekende Cobenzlberg. Bus 38A, de bus die je vanaf metro- en bushalte Heiligenstadt kunt nemen om Kahlenberg te bereiken, stopt ook hier. Het is er even fijn wandelen, en de restaurants zijn veel minder vol (en betaalbaarder) dan op de Kahlenberg. De typisch Weense wijnen die worden geperst in de wijnmakerij Weingut Cobenzl behoren tot de beste van de stad – je kunt ze proeven als onderdeel van een rondleiding door de wijngaarden en -kelders.

Wij dalen af. Eerst door de bossen, die langzaam overgaan in wijngaarden. Steeds vaker treffen we mensen met picknickmanden, of twintigers die naar muziek luisteren terwijl ze een frisbee naar elkaar werpen. Wij wandelen naar Mayer am Nussberg: een tip die we van meerdere Weners hebben doorgekregen. Een Busschenschank, oftewel een ‘bostaverne’. Eenmaal gearriveerd ziet het eruit als een supergoed georganiseerd foodfestival, waar iedereen heerlijk met zijn lokale wijntje en hapjesplateau zit te genieten van de groene omgeving. Klein maar fijn. Minpunt is de belachelijk hoge prijs voor drinkwater (€ 5,50 voor 0,75 liter) terwijl de hoofdstad zelf juist volstaat met gratis watertap punten om drinkwater aan te prijzen. Vooruit, dan maar een Grüner Veltliner. We proosten op de windrichtingen die nog komen.

Bij het vallen van de nacht worden we nog getrakteerd op een vuurwerkshow vanuit de stad en zien we vanaf de Nussberg hoe Wenen er majestueus verlicht bij ligt. We lopen een half uur en pakken de tram bij halte Beethovengang terug naar de stad.


Wien Nord: biken & Brutalismus

De Weners houden van hun achtertuin: het Wienerwald. Wat het Weense Woud nou exact behelst, is niet helemaal duidelijk, maar het zijn in ieder geval meerdere aaneengesloten bossen, waar je kunt genieten van grotten, wilde dieren, verrassende gebouwen en diverse outdooractiviteiten. Het is een middelgebergte, dus voor ons Nederlanders genoeg uitdaging – de Limburgse heuvels zijn er niks bij. De Weners hebben in coronatijd deze achtertuin aan de westrand van de stad herontdekt en vooral opnieuw leren waarderen.

Wil je een architectonisch richtpunt hebben of koppelen aan je bezoek, overweeg dan de Kirche am Steinhof, een schitterende kerk in Weense Jugendstil met Byzantijnse tinten. Maar voor een échte off the beaten track-tip reis je naar het zuidelijke puntje van de Lainzer Tiergarten. Dit is - anders dan de naam doet vermoeden - geen dierentuin maar beschermd natuurgebied, dat tot het westen van de stad Wenen behoort. Het grenst aan het Wienerwald, maar is geen officieel onderdeel. Je vindt er de Wotrubakerk, een bijzonder voorbeeld van de architectuurstroming brutalisme, die wordt gekenmerkt door grote blokken onafgewerkt gewapend beton. Na een fietstocht van een uur (bergop) en met de afdaling alvast in gedachte (veertig minuten zoevend naar beneden) komen we aan bij deze Stonehenge uit de jaren zeventig. Dit is gaaf! Veel assymetrie, chaos, licht: niet echt wat je van een kerk verwacht. In dit groene landschap, met een groot bosrijk planetarium erachter (Sterngarten Georgenberg) en met bijzondere schaduwval als de zon even doorbreekt, is dit de brute fietstocht wel echt waard.

Wenen - Brutalism Woltruba Kirche Credit Bjorn SneldersDe Wotrubakerk in het beschermde natuurgebied Lainzer Tiergarten is een bijzonder voorbeeld van het brutalisme.Foto: Bjorn Snelders

Mocht je je bucketlistdrang toch niet kunnen beheersen, knijp dan net als wij op de terugweg naar de binnenstad in de remmen. We flitsen langs Schloss Schönbrunn, de voormalige zomerresidentie van de Habsburgers en een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. Vooruit, één keer opzij kijken mag.

We leveren onze fietsen in bij Velopold Vienna (mountainbikes huur je voor 24 uur voor € 24, e-bikes kosten € 45 voor 24 uur), op een steenworp afstand van het Wiener Prater. Oorspronkelijk een keizerlijk jachtgebied, nu een fijne plek om in het groen te onthaasten. Supergroot, comfortabel en gezellig. De aangrenzende wijk is sinds een jaar of tien ook uitgegroeid tot een zeer populaire wijk onder jonge gezinnen, dus er zijn veel leuke eettentjes. Everybody loves Prater.


Wien Ost: waterrat en vergeten schat

Wenen - Alte Donau CREDIT Bjorn SneldersAan de oever van de Donau waan je je ver weg van een van de grootste metropolen van Europa. Foto: Bjorn Snelders

Het ultieme vakantiegevoel beleef je altijd met water. Water geeft rust. En laat Wenen nou volop water hebben! Met een stadsfiets van ons hotel 25Hours, die je huurt voor € 5 per dag, kun je uitstekend rundfahren en de Donaudelta verkennen. Zo is alleen al de Donauinsel, een smalle groenstrook ten noorden van de binnenstad, 21 kilometer lang en een walhalla voor mountainbikers, wielrenners, wandelaars en liefhebbers van de grill en barbecue. Zwemmen? Bekend is Strandbad Alte Donau, in een bocht van de rivier, maar langs de hele Weense Donaudelta kun je prima terecht. Liever een terrasje? Probeer de huisgemaakte limonade bij Das Bootshaus Alte Donau. Wil je een compleet-over-de-top-ervaring, huur dan een drijvend terras met aangeklede tafel, stoelen en palmboom. Vergeet op de terugweg niet om de rest van de avond bij Strandbar Hermann door te brengen aan het Donaukanaal, een zijarm van de Donau. Een fijn stadsstrand met foodfestivalachtige vibe, bier en burrito’s. Met een beetje mazzel pik je ook een silent disco-feestje mee. Wil je zwemmen in het Donaukanaal, doe dat dan niet in het kanaal zelf, maar ga voor de absurdistisch ogende infinitypool Badeschiff Wien.

Wenen - Augarten Flakturm CREDIT Bjorn SneldersEen Flakturm, oftewel bunker met afweergeschut uit de Tweede Wereldoorlog in de Augarten. Foto: Bjorn Snelders

Wil je het oosten van de stad verkennen en heb je zin in iets compleet anders? Overweeg dan een bezoek aan Augarten. Dit park, ook wel ‘de vergeten schat van Wenen’ genoemd, is de oudste tuin van de stad in barokstijl, met veel bloemen en symmetrie, maar óók moestuinen. Midden in de stad seizoensgroenten verbouwen, het is een duurzaam signaal dat minister Elisabeth Köstinger met dit persoonlijke project wil afgeven. Kijk je echter over wortels en rozentuinen heen, dan doemt iets heel anders op. Betonnen torens uit 1940, gebouwd op bevel van Adolf Hitler. Deze zogeheten Flaktürme zijn (voorheen bewapende) torens en bunkers. Dit bombastische afweergeschut is na de oorlog intact gebleven, ook al zijn het nu vooral duizenden duiven die er gretig gebruik van maken. Informatiebordjes ter plaatse zorgen voor het verhaal ter achtergrond voor de nietsvermoedende toerist.


Wien Süd: het Wilde Wenen (rafting en rail away)

Niks mis met woud en water in Wenen. Maar voor net wat ruigere natuur en wildere inspanningen imiteren we graag de Weners: we treinen naar het gebied ten zuiden van de hoofdstad. Op naar de Alpen. Binnen een uur reizen vanaf Hauptbahnhof zit je op de Rax (2007 meter) of de Schneeberg (2076 meter). Wij besluiten met een kleine groep de kajak en kano te pakken in het tussengelegen Nasswald. We zijn de enige wildwatervaarders die niet in Wenen wonen, maar voor alle deelnemers is deze ervaring nieuw. Onze begeleider is Georg Bergthaler, die samen met zijn vrouw Mackenzie leiding geeft aan familiebedrijf Wild Nasswald. ‘Ik heb als enige een outdoorvergunning voor dit gebied. Voor activiteiten op de Schwarza, een rivier die eerder doet denken aan een wildromantische tocht door Canada.’
Het heldere water, de stroomversnellingen, de mogelijkheid om ook als beginner de rotsen te trotseren: een vaartocht door het Höllental is een geweldig dagje uit. Niet in de laatste plaats door de tips en tricks van Georg zelf, die zijn rol als begeleider bloedserieus neemt. We stappen zelfs uit de kajaks om ons door de stroom mee te laten voeren.
‘Dan ben je getraind voor het geval je een keer omslaat,’ beargumenteert Georg.

‘Dit is nog geen plek waar veel buitenlandse toeristen komen,’ zegt hij later. ‘Ik wil daar wel verandering in brengen. Niet om het massatoerisme te stimuleren, maar juist om mensen die naar Wenen komen duidelijk te maken hoe makkelijk het is om een dagje buiten de stad te vertoeven. Een combinatie die veel mensen aantrekkelijk zullen vinden.’ Andere activiteiten die Georg aanbiedt, zoals bijlwerpen, laten we even voor wat ze waard zijn. De kajaktocht is inspannend genoeg. Een frisse duik daarna in de Schwarza voelt als de ultieme beloning.

Wenen - Semmering Bahnhof CREDIT Bjorn SneldersZicht op het viaduct Kalte Rinne, onderdeel van de 170 jaar oude Semmeringspoorlijn. Foto: Bjorn Snelders

Voor nog meer outdoorgeweld wandel je langs de 170 jaar oude Semmering-spoorlijn. Een prestatie van formaat, want bouw maar eens een spoorlijn in de bergen op een moment dat de bielzen en de trein überhaupt in opkomst zijn. Hier kun je ook het ultieme rail away-gevoel ervaren. Zelf de trein naar Semmering nemen is al leuk, maar vergeet zeker niet de gelijknamige Bahnwanderweg Semmering te doen. Wandel naar Breitenstein, neem plaats bij het Ghega-museum voor een drankje met uitzicht op het oeroude viaduct Kalte Rinne, en ervaar de nostalgie.

De inwoners van Semmering geven overigens aan dat hun dorp iets is ‘ingekakt’; voorheen was dit een kuuroord, met grote, imposante gebouwen waar de Weense jetset vertoefde. Tegenwoordig zijn veel gebouwen in onbruik, maar met restauraties willen de dorpelingen iets van die grandeur weer laten terugkeren. Het plaatselijke uitkijkpunt 20-Schilling-Blick is bekend en vrij ongenaakbaar, maar als je hier een dag gaat wandelen van station Semmering naar station Payerbach, word je kilometerslang op je wenken bediend. Houd je van mooi uitzicht maar ben je wat lui aangelegd, of heb je al een vrij intensieve citytrip erop zitten? Ga dan in Semmering met de kabelbaan omhoog (€ 7). Op een mooie dag kun je Wenen vanuit de uitkijktoren zien liggen. En heb je na al deze outdooractiviteiten goede trek? Eten en drinken doe je bij Seewirtshaus.


Slapen in Wenen

Wij checkten in bij het centraal gelegen, stijlvolle 25hours Hotel Wien beim MuseumsQuartier. Dé plek om alle Weense windrichtingen uit te gaan. Met het stads-ov, de fiets, de e-bike of met lokale treinen. Een kamer heb je vanaf zo'n € 160. De mobiele burgertent naast het hotel maar ook zeker de taco’s bij het sfeervolle Erich, met de immer vrolijke bedrijfsleider Kevin, kunnen we van harte aanbevelen.


Treinen naar Wenen

De nachttrein (Nightjet) naar Wenen is weer terug en is een feestje op zich. Een plek waar je nieuwe mensen ontmoet en een comfortabele manier om naar het hart van Europa te reizen. Columbus-reisjournalist Geert Jan Hahn nam zijn reis naar Wenen op voor een vermakelijke podcast, inclusief interviews met reizigers die hun ervaringen met de Nightjet en andere nachttreinen delen.  Tip: deze podcast is geweldig om te luisteren in de auto of tijdens een wandeling in de natuur. Open Spotify en klik op het plusje om deze op te slaan voor later!


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een groene stedentrip? Bestel dan editie #103 in onze webshop.