image
Columbus Travel

De mooiste nationale parken: 7x ontsnappen in Nederland (met je kinderen)

Wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken telt? Deze natuurgebieden zijn verrassend divers - van draslanden tot duinen - en vormen een speciaal uitje. Speciaal voor jou selecteerden wij de zeven leukste parken om samen met je kids te ontdekken. Het avontuur ligt om de hoek.

1. Nationaal Park Lauwersmeer: ravotten in het Lauwersnest

Het Lauwersnest, het activiteitencentrum van Nationaal Park Lauwersmeer, is een luilekkerland voor de kinderen. Laat ze er los en ze zijn de hele dag zoet. Alles kan: klimmen en klauteren, hutten bouwen, graven in het zand, broodjes roosteren boven een vuurtje, knutselen en waterdieren vangen. Zo heb je zelf ook eens je handen vrij! Bij het Lauwersnest starten ook verschillende wandelroutes die door het heerlijke natuurpark aan de rand van de Waddenzee voeren. Voor de kleintjes is er het Natuurpad van anderhalve kilometer.

Het Lauwersnest is een luilekkerland voor de kinderen. Foto: Staatsbosbeheer

2. Nationaal Park de Biesbosch: de jungle in eigen land ontdekken

In de Biesbosch vergeet je al snel dat je in Nederland bent: het dichtbegroeide bos- en watergebied heeft veel weg van een spannende jungle. Kinderen kruipen er zo in de huid van Indiana Jones. In het prachtige natuurgebied kun je verstoppertje spelen en een hut bouwen van takken die je verzameld hebt tijdens een wandeling. In het BeverBos kun je beversporen ontdekken. Kijk goed om je heen en misschien zien je wel knaagsporen aan een boom of glijsporen langs de waterkant.

Nationaal Park de Biesbosch lijkt wel een spannende jungle, ideaal voor kinderen dus! Foto: Nationaal Park De Biesbosch

3. Nationaal Park Schiermonnikoog: je zo vrij als een vogeltje voelen op Schier

Mochten de lange zandstranden niet genoeg zijn, dan is er voor kinderen nog veel meer te doen op dit prachtige Waddeneiland. Vogels spotten bij de Westerplas bijvoorbeeld. Of een speurtocht maken in het Speelbos, vlakbij de Berkenplas. Je kunt ook ezeltje rijden bij dier- en speelweide Witte Winde. Gaan de kinderen liever alleen op vakantie? Dan kun je ze inschrijven voor het SchierZomerkamp (8 tot 12 jaar) of KiteSurfKamp (12 tot 16 jaar). Zij blij, jij blij. 

Het Nationaal Park Schiermonnikoog is leuk voor jong én oud. Foto: SchierZomerkamp

4. Nationaal Park Weerribben-Wieden: een wirwar van waterwegen bestormen

Een groot deel van De Weerribben is niet vanaf het land te bereiken. Een rondvaart is daarom een goed begin. Je stapt op in Ossenzijl. Of huur zelf een bootje. Er zijn ook opstapplaatsen in Giethoorn, Belt-Schutsloot en Kalenberg. Een punter is hier het meest traditionele transportmiddel. Je duwt het bootje voort met een lange stok. Er is nóg een duurzaam alternatief voor de buitenboordmotor: de fluisterboot. Die vaart elektrisch, waardoor je geruisloos en zonder uitstoot het unieke waterland kunt verkennen. De kinderen maak je ook blij met een kano of kajak. Neem een schepnetje, een verrekijker en een vergrootglas mee. En zwemkleding, want de kids vinden het vast leuk er ‘zomaar’ uit te vallen.

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is perfect om per kano te verkennen. Foto: Louise ten Have

5. Nationaal Park De Alde Feanen: op avonturentocht in moerasgebied

In het Nationaal Park De Alde Feanen zijn er recreatiemogelijkheden voor kinderen van alle leeftijden. Van waterdiertjes zoeken en avonturentochten tot piraatje spelen en kanoën: je kind zal zich er geen seconde vervelen. Het gebied ligt in het hart van Friesland en bestaat grotendeels uit laagveenmoeras. Je kunt er wandelen, fietsen én varen. Voor kinderen zijn er speciale wandelroutes gemaakt waarbij ze opdrachten moeten uitvoeren zoals waterbeestjes vangen, kikkers zoeken, roofvogels spotten of spoorzoeken. Alles wat ze daarvoor nodig hebben, zit in de rugzak die ze bij het Bezoekerscentrum kunnen krijgen. In It Pettebosk, een natuureducatiebos, kunnen ze bovendien een klimparcours volgen en via verschillende touwbruggen aan de overkant zien te komen. Last but not least: bezoek het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Hier kunnen kinderen ervaren hoe schippers vroeger leefden door zelf te leren zakhijsen, touwknopen en troswerpen.

Het Nationaal Park De Alde Feanen is een paradijs voor waterliefhebbers. Foto: TravelGoom

6. Nationaal Park Dwingelderveld: lekker vuil worden op een natuurlijke speelplek

Rondom het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe valt er genoeg te beleven voor kinderen. Je vindt er onder meer een natuurlijke speelplek met waterplassen, een waterpomp waar je water kunt oppompen en een zandbak waarin je zandkastelen kunt bouwen. Er staan ook wilgenhutten en klimbulten waarmee de kleinsten zich gegarandeerd vermaken. Het hoogtepunt van dit natuurpark is de avontuurlijke speurtocht die kinderen op een andere manier laat kijken naar hun omgeving. Genoeg ingrediënten om een gezellige namiddag in de natuur door te brengen! 

De speelnatuur bij bezoekerscentrum Dwingelderveld nodigt je kind uit om lekker vies te worden. Foto: Natuurmonumenten

7. Nationaal Park Drents-Friese Wold: wandelen door uitgestrekte heidevelden en bosgebieden

Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Rondom het bezoekerscentrum in Appelscha starten verschillende gezinsvriendelijke wandelingen. Kinderen kunnen zich er helemaal uitleven op het blotenvoetenpad, kabouterpad of paddenpad. Dit laatste pad is een avontuurlijke wandeling doorheen kleine boswegen waarbij je figuren van padden moet volgen. Onderweg kom je een grote speeltuin tegen waar je kids even kunnen ravotten. Het hoogtepunt van dit nationaal park is het Belevingspad Hoogersmilde. Deze wandeling voert je door een prachtig stuk bosgebied en langs tien leuke en spannende objecten waaronder een slangenkuil en een heus vliegtuig, waarin kids kunnen spelen. 

Op het belevingspad in het Nationaal Park Drents-Friese Wold verveelt je kind zich geen seconde. Foto: Drenthe.nl

Check voor meer tips & tricks met je kids in eigen land Travelguppies.nl, een informatief platform voor reislustige ouders.

Wil je meer mooie nationale parken ontdekken in ons kikkerlandje? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd.